• Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto
Blogginlägg

Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

Förhoppningen är att efter fölningen ha både ett friskt, starkt föl och ett välmående sto. En väl avvägd foderstat till stoet under hela dräktigheten och digivningen är A och O för att stoet ska må bra men även för att fölet ska få en bra start i livet och utvecklas till en frisk och hållbar häst.


Förbered stoet för betäckning

Redan innan betäckningen är det viktigt att stoets foderstat är väl anpassad till hennes behov. Brist på näringsämnen minskar chansen att stoet blir dräktigt och ökar dessutom risken för att stoet kastar tidigt. Optimalt hull är av största vikt för en lyckad betäckning och fortsatt dräktighet. Ston som ligger över 5 på Hennekes hullbedömningsskala har visats ha lättare att ta sig vid betäckning än ston som är i underhull. Det är även viktigt att se till att stoets vitaminbehov är täckt året om för att säkerställa en lyckad betäckning.

Vitamininnehållet i färskt gräs är högt men på grund av långa vintrar här i Norden behöver lagra vallfoder som hö eller hösilage och ge hästarna det under större delen av året. Eftersom vitaminer inte är särskilt lagringsbeständiga är vitamininnehållet i lagrat vallfoder lägre än i färskt gräs. I vanliga fall täcks ändå hobbyhästens behov av vitaminer av grovfodret. Ett tillskott av vitamin A, D och E kan dock vara fördelaktigt för att säkerställa att avelsstoet får i sig den mängd hon behöver, eftersom behovet ökar under dräktighet och digivning. Det är framförallt under de månader då stoet inte har tillgång till färskt gräs som ett vitamintillskott kan vara aktuellt.

 
Illustration av hullbedömningsskalan efter Henneke et al., (1983).


Näringsbehovet förändras under dräktigheten

Under de första dräktighetsmånaderna är stoets näringsbehov samma som när hon inte är dräktig, eftersom fostret inte växer så mycket i början. Det är under de fyra sista dräktighetsmånaderna som fostertillväxten tar fart ordentligt och det är då stoets näringsbehov ökar. Energibehovet ökar med 15–30 % de sista månaderna av dräktigheten. Även proteinbehovet ökar drastiskt hos det dräktiga stoet, bland annat på grund av fölets skelettillväxt som kräver stora mängder protein. För att täcka behovet av energi och protein är det viktigt att ha ett näringsrikt grovfoder av hög kvalitet. I Utfodringsrekommendationer för häst från SLU rekommenderas ett energiinnehåll över 9 MJ/kg TS och en kvot mellan smältbart råprotein och energi över 8. Eftersom fostret tar mycket plats i stoets bukhåla mot slutet av dräktigheten kan det vara svårt att äta så stora mängder grovfoder hon hade behövt för att täcka näringsbehovet. Då kan det vara aktuellt att lägga till ett näringstätare kompletteringsfoder i foderstaten.

Förutom ett ökat behov av energi och protein ökar även behovet av mineraler under den senare delen av dräktigheten. Det är viktigt att stoet får tillräcklig mängd mikromineraler under de två sista månaderna eftersom fölet under den tiden bygger upp ett lager av mikromineraler i levern. I stoets mjölk finns mycket kalcium men inte några större mängder mikromineraler. Därför behöver fölet lagra in tillräckligt med mikromineraler i levern så det klarar sig fram till det börjar äta fast föda.  


Vad stoet äter kan ha stor inverkan på fölets hälsa

Både underhull och överhull hos avelsstoet har visats kunna påverka fölets hälsa negativt. Föl till ston som varit undernärda under dräktigheten har inte påverkats till en början utan fötts som normalviktiga. Det är senare i deras utveckling man har kunnat se sen utveckling av testiklar, tunnare rörben (den typ av skelett som till exempel finns i hästens ben) och nedsatt insulinkänslighet (riskfaktor för fång). Nedsatt insulinkänslighet har även setts hos föl där stoet istället varit överviktigt. Dessa störningar i fölets utveckling kan ha stor betydelse för dess hälsa och hållbarhet genom livet.

Utfodring av stora mängder stärkelse har visats kunna påverka fölets utveckling negativt med ökad risk för osteokondros (Peugnet et al., 2015). Ett bra riktmärke för att inte överutfodra stärkelse till det dräktiga stoet är att hålla givan under 1 g stärkelse per kilo kroppsvikt per måltid.


Fölets första månader

Det nyfödda fölet har inga stora energireserver så det är viktigt att det får i sig mjölk från stoet så snabbt som möjligt. Den första mjölken som stoet producerar, råmjölken, är näringsrik men det är inte bara näring fölet behöver få i sig med råmjölken. Den innehåller även antikroppar som är nödvändiga för att fölet ska få motståndskraft mot infektioner. Hos många djurslag överförs antikroppar via moderkakan. Så är inte fallet hos hästen, istället måste fölet få i sig råmjölk i tillräcklig mängd för att klara sig. Hästen är en grovtarmsjäsare och är helt beroende av att ha ett stort antal mikroorganismer i grovtarmen som kan omvandla fibrer i grovfodret till ämnen som hästen kan ta upp och använda som energi. Fölet saknar dessa mikroorganismer vid födseln och behöver därför få i sig mikroorganismer från stoet via råmjölken för att kunna etablera en stabil mikrobiota.

Under digivningen ökar stoets näringsbehov ytterligare, då mjölkproduktion är en krävande process. Energibehovet hos stoet är mycket högt i början av digivningen, ungefär det dubbla jämfört med underhållsbehovet. Proteininnehållet i mjölken är högst i början av digivningen (1-3:e digivande månaderna) och sjunker sedan successivt vilket gör att stoets proteinbehov också är högst i början och sedan avtar.


Avvänjning

Avvänjningen innebär alltid en stress för fölet. Ofta avtar tillväxten under en period då kontakten med stoet och modersmjölken inte längre finns att tillgå. Det är bra om fölet har fått möjlighet att äta fölfoder redan när det går med stoet så att det har hunnit vänja sig vid det när det är dags för avvänjning. Det är fortsatt viktigt att fölets näringsbehov täcks under de första åren då tillväxten är hög.

Var noga med att inte glömma bort stoet vid avvänjningen. Det är lätt att allt fokus hamnar på fölet och dess fodring. Stoet behöver åter igen vara redo för en krävande utmaning för att kunna leverera ännu ett friskt föl. Om stoet ska betäckas igen efter fölningen är det viktigt att se till att hon är i gott skick för att klara ännu en dräktighet. Hon måste ha nog med resurser både för att ge fölet vad det behöver men hon behöver också näring själv, och till ett eventuellt nytt föl på tillväxt i livmodern.

Hanna Lundqvist/ 2021-03
Foderrådgivare & Agronom med en Master i Animal Science
hel@hippolyt.se 
079-076 11 90


Rekommenderade produkter till avelston från St. Hippolyt

NaturMüsli Easy Breeder är ett avelsfoder för raser eller individer som inte tål stora mängder stärkelse och socker. Näringsinnehållet är anpassat för dräktiga och digivande ston, utan att tillföra stora mängder energi.

Även Beta-Carotin Mare-Y-Mix rekommenderas till avelshästar. Avelshästars höga behov av ß-Karoten täcks inte med fodret vintertid. Brister kan leda till sen eller svag brunst, försämrad follikelbildning och dålig embryonalutveckling. ß-Karoten bör därför ges avelsston och -hingstar november till april.

Dessa produkter tar vi hem vid efterfrågan, info@hogstaridsport.com


Källor

Chavatte-Palmer, P., & Robles, M. (2019). Developmental programming: Can nutrition of the mare influence the foal's health? Revista Brasileira de Reprodução Animal43(2), s. 168-183.
Henneke, D., Potter, G., Kreider, J., Yeates, B. (1983). Relationship between condition score, physical measurements and body fat percentage in mares. Equine Veterinary Journal 15, s. 371–372.
Jansson, A. (Ed.). (2013). Utfodringsrekommendationer för häst. Institutionen för husdjurens utfodring och vård, Sveriges lantbruksuniversitet.
Lawrence L, Camargo F. University of Kentucky Cooperative Extension Service. Feeding the broodmare: four easy steps.
Möller, J. (2005). Vitamin A och E i relation till hästutfodring.
Peugnet, P., Robles, M., Mendoza, L., Wimel, L., Dubois, C., Dahirel, M., Guillaume, D., Camous, S., Berthelot, V., Toquet, M.P., Richard, E., Sandersen, C., Chaffaux, S., Lejeune, J.P., Tarrade, A., Serteyn, D. & Chavatte-Palmer, P. (2015). Effects of moderate amounts of barley in late pregnancy on growth, glucose metabolism and osteoarticular status of pre-weaning horses. PLoS One10(4), e0122596.
Planck, C., & Rundgren, M. (2005). Hästens näringsbehov och utfodring. Natur och Kultur. Fakta etc.

You will also like this

 • Hästliniment – värme eller kyla?

  Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

 • Bli en klippa på att klippa

  Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

 • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

  Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

 • Vit, vitare, aldrig mer gul

  Här finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

 • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

  Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

 • Dressyrhästens dresscode vid tävling

  Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

 • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

  Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

 • Ut på tur, aldrig våt och sur

  Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

 • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

  Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

 • Woolpad - läkande och vårdande

  Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

 • Smarta textilier

  Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

 • Hormonella utmaningar under brunst

  NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

 • Hästens pälsbyte

  Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

 • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

  Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

 • Färger påverkar

  De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

 • Dags att byta bett?

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • "Code of conduct"

  För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

 • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

  Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

 • För hjärnans skull

  Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

 • Varma senor och svala skydd

  Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

 • Bridle Fitting

  Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

 • Spännande resa med NS

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

 • From Stable to Equestrian shop

  When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

 • Åka på meeting

  Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åker till Holland

 • Bomber clinic

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Tandläkarbesök

  Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

 • Neue Schule på Hogsta

  Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

 • Resa till Aachen

  Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

 • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

  Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

 • På besök hos EA Mattes

  Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

 • Stipendiemottagning

  Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

 • Hästsko-lycka

  Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

 • From stable to store

  One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

 • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

  I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

 • Vernissage hos Hogsta Ridsport

  2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

Powered by Jetshop

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more