• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Hur skyddar jag hästens ben bäst?
Blogginlägg

Hur skyddar jag hästens ben bäst?

Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Aktiva hästar rör mycket på sig men rörelserna sker på olika sätt beroende om din häst är i hagen, tränas eller transporteras. Vi erbjuder flera olika alternativ för att matcha just din hästs behov.

Här nedan beskriver vi de olika benskydd som vi på Hogsta Ridsport erbjuder för att se till att hästens ben håller sig hela och friska.


Bandage & lindor
 
Varför lindar vi hästarnas ben?

Gör vi det bara för syns skull eller finns det en anledning till att vi gör det? Jo, det finns flera anledningar till varför vi lindar våra hästars ben. Oftast brukar man linda för att ge stöd och skydd då hästen arbetas, men det är också vanligt att linda med fleceebandage över natten för att minska svullnader i benen som uppstår när hästen står stilla då värme från lindorna ökar genomblödningen i hästens ben.

 
Hur lindar man hästens ben?

Eftersom lindor formar sig så bra efter hästens ben ger de ett mycket bra stöd. Men det krävs att du tränar på att bandagera på rätt sätt. Här guidar vi dig steg för steg hur du ska linda för att lindan ska sitta stadigt och säkert.
 
 • Se först till att hästens ben är torra och rena för att undvika eventuellt skav och tryck.

 • Oavsett varför du lindar din häst bör du alltid ha paddar under. Detta för att den jämnar ut trycket och inte har några skarvar. Det är padden som ger det skydd och stöd man vill åt, inte lindan. 

 • Se till att pälsen ligger rätt innan du lägger på padden. Placera padden slätt mot benet och se till att du inte drar den för hårt. 

 • Börja linda ca.2 varv på mitten av benet så att den fäster. Tänk på att inte linda för hårt. Behöver du dra lite grann så gör det på framsidan av benet så att du inte skadar viktiga senor på baksidan. Var noga med ett jämt tryck under hela lindningen. 

 • Linda så jämt du kan ner mot kotan och se till att du lindar runt den med fin jämn anslutning så att den skyddas mot ev. slag vid ridning. Vänd sedan uppåt. 

 • Se till att avslutet på lindningen med kardborrens fäste sker på utsidan av benet. Samma tänk som med benskydd, stäng på utsidan och bakåt. Skulle det vara så att du får avslutet med kardborren på insidan så får du linda om.
Det är viktig att inte linda för högt. Lindar man för högt upp på knäet så hämmar man hästens rörelser, och på baksidan av hästens ben finns en känslig skelettdel som heter ärt-ben som är otroligt känslig för tryck. Vid knäet finns massor av känsliga senfästen som inte heller får hämmas av lindan för då kan de ta allvarlig skada.

 
Övning ger färdighet

Sammanfattningsvis kan man säga att det viktigast när man lindar är att man ser till att padden ligger slätt mot benet så att det inte kan skava och att man lindat lagom hårt så att det inte uppstår tryck på senorna men inte heller för löst så lindan kan kasa ner eller lossna, vilket kan bli riktigt farligt!
 
Lär känna din hästs ben och var du behöver börja för att du ska få avslutet på ”rätt” ställe. En och samma person bör linda alla fyra benen så att de får samma tryck och känsla. Tänk på att linda med lika stora varv och lika hårt över hela benet.
 
Är du osäker hur du ska linda så ta hjälp av någon i stallet som kan se hur du gör och kontrollera att det sitter lagom hårt och inte klämmer på något sätt. Tänk på att som med allt annat så ger övning färdighet.


Stallbandage
 
Varför använder vi stallbandage?
 
Hästar är ett flyktdjur som är gjort för att vara i konstant rörelse. Vårt sätt att ha hästar stillastående i stall påverkar hästens lymfdränage negativt och kan i värsta fall ge mindre svullnader. För att minska svullnader i benen som uppstår när hästen står stilla är det vanligt att man lindar över natten då värme från lindorna ökar genomblödningen i hästens ben och detta hjälper cirkulationen av frisk och välmående ledvätska. Den ökade cirkulationen som uppstår av värmen hjälper leden att transportera näringsämnen till leden.
 
Stallbandage är för det mesta lite bredare än träningsbandagen och oftast gjorda i ett tjockare material som inte är lika töjbart. Stallbandage är till för att ge stöd och skydd och lindas från kronranden och upp till karpus eller has. Även under dessa ska paddar alltid användas som gärna får sticka ut någon centimeter över och under lindan. Tänk på att linda med lika stora varv och lika hårt över hela benet.
 
Innan du väljer att linda din häst under natten kan det vara bra att ta reda på om din häst verkligen behöver bandage. Hästen mår vanligtvis bäst utan bandage så undvik att linda hästens ben utan ett syfte.Strykkappor & damasker
 
Strykkappor

Benskydd finns i alla möjliga olika material och för olika syften. Det vanligaste benskyddet är strykkappor som används för att skydda senor och kotleder från slag och strykningar. Strykkappor är oftast förstärkta på insidan med extra hårdplast som står emot stötar och slitage och de är olika utformade för att passa fram- eller bakbenen.


När använder man strykkappor?

Vid hoppning är det bra att använda senskydd då senorna i benen ofta får slag från bommar och hinder. Om du däremot tränar dressyr med din häst är det strykkappor som ska användas som skydd. Detta då hästens ben stryks mot varandra och kan orsaka skav vid dressyr.

Vid den dagliga träningen är strykkappor lättare att sköta och hålla rena än vad lindor är. Generellt kan man säga att dessa är längre och sluter om en större del av hästens ben än t ex än hoppskydd. En del går även ner en liten bit över kotan för att ge optimalt skydd. Oftast har de breda kardborreknäppen som gör att skyddet sitter stadigt och ligger dikt an mot benet utan en specifik tryckpunkt.

Strykkappor har oftast ett mjukt neoprenfoder kring ett gjutet PVC-skal men det finns även strykkappor med insida av syntetiskt supermjukt skinnliknande material (STS=save the sheep). Se hela vårt sortiment av strykkappor här!


När använder man damasker?

En annan typ av skydd är damasker. Dessa används främst vid dressyr och markarbete. Damaskernas uppgift är att skydda hästens ben mot slag. Ofta är de höga och sluter om hela benet. Precis som tidigare skydd är de ofta gjorda i neopren. Generellt kan man säga att damasker är längre och sluter om en större del av hästens ben än strykkappor.Boots
 
Skydda hoven med boots

Genom att använda boots kan du skydda hästens hovar vid ridning eller vid lek i hagen. Boots kan användas på alla fyra hovar, bara två eller kanske bara en om hästen har en skada eller liknande.
 
Boots till hästar används för att förhindra balltramp eller andra trampskador på hovar eller kronrand men boots kan även ha en märkbar påverkan på hästens rörlighet. Den vanligaste typen av boots fästs runt hästens karled och skyddar hovväggarna samt ballarna.
 
 
Transportskydd

På väg

Att använda speciella skydd eller tjocka lindor när du transporterar din häst är ett måste för att den inte ska skada sig själv under lastning och färd.
 
När hästen trampar runt i transporten är det en fördel med transportskydd men även under själva lastningen är det bra att hästen har ordentliga skydd då det ibland kan gå lite fort vid både i och urlastning. En ny miljö kan lätt få den lugnaste hästen att bli lite orolig och trampa runt och riskera att trampa snett och göra sig själv illa. Det kan också kännas skönt för dig som hästägare att veta att din hästs ben är ordentligt skyddade om olycka skulle vara framme under färden.

 
Transportskydd vs transportbandage

Vilka transportskydd man väljer till sin häst beror lite på vad man föredrar. En del hästägare skyddar sin hästs ben med tjocka lindor ovanpå ett vadderat material. Väljer du transportbandage ska du börja linda strax under framknät eller hasen och vira lindan ner till kronranden. Du kan välja om du vill att lindan ska gå ner över ballarna eller om du vill ha gummiboots på hästen.
 
Tänk på att benskydden är rätt utformade och är lätta att sätta på då det kanske kan vara svårt att få din häst att stå stilla en längre stund i den nya miljön. Transportskydd ska vara av hög kvalitet för att kunna sitta på stadigt under alla situationer som kan uppstå. Dom får under inga omständigheter lossna så att hästen trampar på dem och riskerar att fastna i benskydden. De ska även tåla sparkar och hovtramp utan problem.
 
För att transportskydden skall ha den skyddande effekt som krävs måste skydden gå över kotan och ända ner över hasen och ner till kronranden.

 
Kan man ha broddar i hästtrailern?

Det kan vara bra att använda sig av hästboots om hästen är skodd och till exempel har vassa broddar på sig. Dock bör transport av häst med de långa broddar som används vid hoppning på gräsmark aldrig göras. En oskodd häst behöver i regel inga transportskydd.
 
Det kan vara bra att vänja din häst vid transportskydden då dom kan upplevas som väldigt främmande och lite obehagliga innan du lastar in din häst i transporten. Transporten i sig kan vara väldigt stressande och om hästen dessutom har ny främmande utrustning på sig kan det göra upplevelsen av transporten än mer stressfull.
 
Sammanfattningsvis kan man säga att transportskydden ska ha bra passform, sitta kvar oavsett rörelser, behålla formen trots tramp och sparkar, ha hög slitstyrka och vara lätta att sätta på.
 
Det kan även vara en god idé att sätta på ett svansskydd för att skydda din häst från att gnugga eller smutsa ner svansen under transporten.

 
Benskydd i alla ära...

Det är också viktigt att stärka din hästs ben genom att träna på varierande underlag. Tänk på att inte rida på vare sig för hårt eller för mjukt underlag. Att träna på samma underlag hela tiden kan framkalla inflammationer i leder, något som benskydd inte kan skydda mot.
 
 
Inlägget skrivet av Karin Olofson / 2021-05-05
 
 

You will also like this

 • TOP Retailer Europa 2022

  Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

 • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

  När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

 • IceBug - ett hållbart företag

  Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!

 • Bucas Green-Line

  Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

 • Grooming de Luxe

  Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

 • Hästar som konst - på riktigt!

  Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

 • Bli en klippa på att klippa

  Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

 • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

  Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

 • Vit, vitare, aldrig mer gul

  Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

 • Dressyrhästens dresscode vid tävling

  Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

 • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

  Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

 • Ut på tur, aldrig våt och sur

  Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

 • Färger påverkar

  De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

 • "Code of conduct"

  För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

 • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

  Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

 • För hjärnans skull

  Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

 • Bridle Fitting

  Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

 • Spännande resa med NS

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

 • From Stable to Equestrian shop

  When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

 • Åka på meeting

  Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland

 • Bomber clinic

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Tandläkarbesök

  Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

 • Neue Schule på Hogsta

  Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

 • Resa till Aachen

  Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

 • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

  Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

 • På besök hos EA Mattes

  Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

 • Stipendiemottagning

  Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

 • Hästsko-lycka

  Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

 • From stable to store

  One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

 • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

  I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

 • Vernissage hos Hogsta Ridsport

  2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

 • Rykta din häst blank som en spegel

  Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

 • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

  Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

 • Ia & Denni - Denni Design

  Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

 • Willab-staketet

  Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

 • Göra gröna val

  Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

 • Finesse Bridle® Innovation för hästens skull

  Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.

 • Hur förhindrar man skav på häst?

  När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more