• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Hästliniment – värme eller kyla?
Blogginlägg

Hästliniment – värme eller kyla?

Olika liniment till din häst
Precis som människor kan hästar känna sig ömma efter träning. Hästlniment kan hjälpa en häst att återhämta sig efter att ha använt nya muskler eller tränat muskelgrupper hårdare än normalt. Att applicera liniment hjälper till att minska ömma och styva muskler och förhindra inflammation. Hästliniment till hästar kan användas både före och efter ansträngande arbete för att blodcirkulationen ska öka och för att hjälpa hästen att återhämta sig samt förebygger träningsvärk.


Vad är hästliniment egentligen?

Hästliniment används främst för att minska besvär som uppstår i muskler och leder. Genom att stryka på liniment kan man skapa en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. En del brukar använda liniment före träning för att därigenom värma upp och få musklerna att slappna av ordentligt. Liniment ökar blodcirkulationen och har en antiinflammatorisk effekt.

Liniment masseras in på muskler, leder, senor och ligament, med fördel både före och efter träning. Beroende på vilket liniment som används kommer det masserade området antingen kylas ned eller värmas upp. Musklerna mjukas upp och slappnar av med hjälp av linimentet, men också av själva massagen i sig. Ofta är det så att ju mer du masserar desto djupare in i huden tränger linimentet och således ger en starkare effekt. Många liniment är baserade på olika växtextrakt då de både kan besitta en antiinflammatorisk och en smärtlindrande effekt.

Även sträckningar av muskler kan undvikas genom ordentlig uppvärmning, speciellt under den kalla delen av året där de flesta ridpass sker utomhus eller i ouppvärmda ridhus. För att påskynda uppvärmningen och för att mjuka upp hästens muskler och muskelfästen kan man massera in liniment före ridpasset på utsatta områden för att minska risken att din häst sträcker sig.


Vilket liniment ska jag välja till min häst?

Det finns flera faktorer som skiljer liniment åt. För det första är det konsistensen dvs om det är olja, salva, spray osv, det andra är innehållet. Eftersom ett liniment både kan ha kylande och värmande effekt kräver detta självklart olika innehåll. Men även bland de olika fabrikaten är innehållet olika vilket därmed ger något olika effekter.

Är man inte nöjd med den effekt som ges bör man därför prova sig fram mellan olika märken för att se vilken som passar bäst.

 
Kylande eller värmande effekt?

Man kan säga att kylande liniment används akut och värmande för att mjuka upp äldre skador som t ex gallor och stel muskulatur. Kylande på benen är att föredra när din häst precis har gått ett hårt pass, medan värmande liniment används med fördel på musklerna för att öka cirkulationen och så att musklerna inte stelnar. Ibland krävs det dock även värmande på ben för att få i gång blodcirkulationen i senor och ben vid eventuell skada.

Genom att applicera värmande liniment på en muskel ökar blodtillströmningen, eftersom kroppen svarar med att skicka blod för att kyla. Detta bidrar till återhämtning efter arbete då ökad blodtillförsel innebär att hastigheten i vilken slaggprodukterna förs ut ur muskelcellerna ökar.


Kyla med vatten eller använda kylliniment?

Egentligen fungerar det alldeles utmärkt att använda kallt vatten på hästens leder och ligament efter ett träningspass. Detta görs i syfte att minska blodgenomströmningen för att på så vis minska en inflammation som kan uppstår efter ett hårdare träningspass. Kyla har även en lätt smärtstillande effekt som kan var skönt för hästen i samband med en sen- eller ligamentskada.

Nackdelen med att använda vatten är att man ofta är beroende av en spolspilta, det gäller även att ha tid till att stå och spola hästen. Räkna med att du behöver spola mellan 15–20 minuter för att uppnå önskad effekt. Ett kylgel däremot är enkelt och smidigt att använda. Det är även lätt att ta med sig när man är i väg på tävling eller träning och sparar mycket tid!


Varför värmande liniment?

Genom att applicera värmande liniment på en muskel ökar blodtillströmningen, eftersom kroppen svarar med att skicka blod för att kyla. Detta bidrar till återhämtning efter arbete då ökad blodtillförsel innebär att hastigheten i vilken slaggprodukterna förs ut ur muskelcellerna ökar. Efter ett hårt träningspass kan vi alltså bidra till att hästen återhämtar sig fortare genom att applicera ett liniment.Dubbelverkande liniment

Ett dubbelverkande liniment tillför först kyla för att hämma den inflammation som är aktiv. När linimentet sedan övergår till värmande sker en ökad blodgenomströmning vilket leder till en tillströmning av antiinflammatoriska celler till det utsatta området. Denna kombination är därför något man ofta väljer på t.ex. leder, senor och ligament. Liknande effekt går att få genom att först använda kallt vatten ca 15 minuter och när hästen torkat bandagera benen med stallbandage.


Liniment med antiinflammatoriska egenskaper

Använder man ett liniment med antiinflammatoriska egenskaper minskar tillströmningen av inflammatoriska celler och då minskar även uppkomsten av ödem. Ödem, vätskeansamlingar, trycker på vävnader och orsakar på så sätt smärta. När ödemet minskar, minskar också smärtan.


Hur får man bort liniment?

Liniment som innehåller Capsaicin, det ämne som orsakar värmeeffekten och finns i chili, löses inte upp med vatten utan är fettlösligt. Upplever du att värmeeffekten blir för stark och vill avlägsna linimentet från din häst kan du använda rikligt med olja, t. ex olivolja för att lösa upp och därefter torka bort.

Så länge som linimentet verkar kan det vara en rekommendation att inte skölja med varmt eller ljummet vatten. Orsaken är att det varma vattnet kan göra att den värmande känslan som linimentet skapar förstärks. Därmed kan det bli obehagligt varmt.Kan man använda hästliniment på människor?


Hästlinimenten kan även användas på människor. Människan och hästens hud är olika men det funkar ändå lika bra att använda våra hästliniment på människor. Hästars hud är väldigt känslig så därför använder man inga starka liniment när man masserar.
 
 
Fler sätt att lindra värk

Solarium

Hästar som har lätt för att spänna sig i t.ex. nacke, manke, rygg och kors blir varma tack vare IR-strålningen och blir mer avslappnade innan arbete. Solariet är också ett mycket effektivt sätt att torka hästen efter träning.

Akupunktur

Genom att sticka in tunna nålar i hästens hud så mildras det onda området då hjärnan blir distraherad av flera olika signaler och inte kan lägga all sin fokus på endast en. Dessutom frigörs endorfiner under akupunkturen, vilket är kroppens eget smärtstillande ämne. Akupunktur har visat sig speciellt bra för hästar med ryggproblem, stelhet i nacken och vid smärta i knä och hasled. Akupunkturbehandling finns upptaget med karenstid inför tävling med 96 timmar.

Smärtlindring från naturen

Det finns även flertalet naturliga ämnen som är inflammationshämmande och smärtstillande. Några exempel är nypon, ingefära, gurkmeja och grönläppad mussla. Dessa ämnen finns att köpa i flertalet fodertillskott som t ex Bio Rosa C.L från Biofarab som innehåller 100% rent nyponpulver.Att tänka på

Generellt bör man vara försiktig första gångerna man använder liniment från ett nytt märke. Styrkan och effekten kan vara mycket olika då de kan innehålla olika ämnen. Börja därför alltid med att stryka på linimentet på en mindre yta för att se hur din häst reagerar. Därefter kan man applicera det på det ställe på hästen som behöver kyla eller värme.

Var även försiktig med mängden. Det är lätt att lockas ta mycket men det räcker generellt med en till två enkla strykningar. Kom ihåg att det tar en liten stund innan det börjar verka. Vänta även med att lägga på sadel eller täcke på området en liten stund efter linimentet applicerats.

Undvik att applicera linimentet på sår, slemhinnor, i ögonen, och på delar av hästkroppen där huden är tunn som vid t ex ljumskar, armveck och knäveck. Huden kan rodna lite på applikationsområdet av vissa starka liniment, men det är oftast ofarligt.

Några ingredienser i vissa liniment kan vara farliga emellertid tillsätts dessa ämnen i kontrollerade och i mycket små mängder i produkterna. För att man skulle riskera att komma nära gränsen för att uppleva toxiska effekter skulle du behöva använda en ansenlig mängd.

Tänk på att vissa liniment har karenstid, så kom ihåg att läsa på om produkten innan användning. Som exempel har Radital Liniment samt Djävulskloliniment 96 timmars karens. Vissa liniment bör heller inte användas på dräktiga ston, t ex Djävulsklo.

You will also like this

 • TOP Retailer Europa 2022

  Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

 • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

  När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

 • Bucas Green-Line

  Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

 • Grooming de Luxe

  Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

 • Hästar som konst - på riktigt!

  Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

 • Bli en klippa på att klippa

  Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

 • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

  Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

 • Vit, vitare, aldrig mer gul

  Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

 • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

  Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

 • Dressyrhästens dresscode vid tävling

  Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

 • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

  Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

 • Ut på tur, aldrig våt och sur

  Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

 • Smarta textilier

  Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

 • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

  Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

 • Färger påverkar

  De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

 • Dags att byta bett?

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • "Code of conduct"

  För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

 • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

  Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

 • För hjärnans skull

  Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

 • Varma senor och svala skydd

  Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

 • Bridle Fitting

  Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

 • Spännande resa med NS

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

 • From Stable to Equestrian shop

  When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

 • Åka på meeting

  Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åker till Holland

 • Bomber clinic

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Tandläkarbesök

  Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

 • Neue Schule på Hogsta

  Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

 • Resa till Aachen

  Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

 • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

  Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

 • På besök hos EA Mattes

  Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

 • Stipendiemottagning

  Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

 • Hästsko-lycka

  Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

 • From stable to store

  One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

 • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

  I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

 • Vernissage hos Hogsta Ridsport

  2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

 • Rykta din häst blank som en spegel

  Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

 • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

  Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

 • Ia & Denni - Denni Design

  Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

 • Happy Skin - Sommareksem

  Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

 • Mugg & Regnskållor

  Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more