• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Hästliniment – värme eller kyla?
Lär dig mer

Hästliniment – värme eller kyla?

Olika liniment till din häst
Precis som människor kan hästar känna sig ömma efter träning. Hästliniment kan hjälpa en häst att återhämta sig efter att ha använt nya muskler eller tränat muskelgrupper hårdare än normalt. Att applicera liniment hjälper till att minska ömma och styva muskler och förhindra inflammation. Hästliniment till hästar kan användas både före och efter ansträngande arbete för att blodcirkulationen ska öka och för att hjälpa hästen att återhämta sig samt förebygger träningsvärk.


Vad är hästliniment egentligen?

Hästliniment används främst för att minska besvär som uppstår i muskler och leder. Genom att stryka på liniment kan man skapa en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. En del brukar använda liniment före träning för att därigenom värma upp och få musklerna att slappna av ordentligt. Liniment ökar blodcirkulationen och har en antiinflammatorisk effekt.

Liniment masseras in på muskler, leder, senor och ligament, med fördel både före och efter träning. Beroende på vilket liniment som används kommer det masserade området antingen kylas ned eller värmas upp. Musklerna mjukas upp och slappnar av med hjälp av linimentet, men också av själva massagen i sig. Ofta är det så att ju mer du masserar desto djupare in i huden tränger linimentet och således ger en starkare effekt. Många liniment är baserade på olika växtextrakt då de både kan besitta en antiinflammatorisk och en smärtlindrande effekt.

Även sträckningar av muskler kan undvikas genom ordentlig uppvärmning, speciellt under den kalla delen av året där de flesta ridpass sker utomhus eller i ouppvärmda ridhus. För att påskynda uppvärmningen och för att mjuka upp hästens muskler och muskelfästen kan man massera in liniment före ridpasset på utsatta områden för att minska risken att din häst sträcker sig.


Vilket liniment ska jag välja till min häst?

Det finns flera faktorer som skiljer liniment åt. För det första är det konsistensen dvs om det är olja, salva, spray osv, det andra är innehållet. Eftersom ett liniment både kan ha kylande och värmande effekt kräver detta självklart olika innehåll. Men även bland de olika fabrikaten är innehållet olika vilket därmed ger något olika effekter.

Är man inte nöjd med den effekt som ges bör man därför prova sig fram mellan olika märken för att se vilken som passar bäst.

 
Kylande eller värmande effekt?

Man kan säga att kylande liniment används akut och värmande för att mjuka upp äldre skador som t ex gallor och stel muskulatur. Kylande på benen är att föredra när din häst precis har gått ett hårt pass, medan värmande liniment används med fördel på musklerna för att öka cirkulationen och så att musklerna inte stelnar. Ibland krävs det dock även värmande på ben för att få i gång blodcirkulationen i senor och ben vid eventuell skada.

Genom att applicera värmande liniment på en muskel ökar blodtillströmningen, eftersom kroppen svarar med att skicka blod för att kyla. Detta bidrar till återhämtning efter arbete då ökad blodtillförsel innebär att hastigheten i vilken slaggprodukterna förs ut ur muskelcellerna ökar.


Kyla med vatten eller använda kylliniment?

Egentligen fungerar det alldeles utmärkt att använda kallt vatten på hästens leder och ligament efter ett träningspass. Detta görs i syfte att minska blodgenomströmningen för att på så vis minska en inflammation som kan uppstår efter ett hårdare träningspass. Kyla har även en lätt smärtstillande effekt som kan var skönt för hästen i samband med en sen- eller ligamentskada.

Nackdelen med att använda vatten är att man ofta är beroende av en spolspilta, det gäller även att ha tid till att stå och spola hästen. Räkna med att du behöver spola mellan 15–20 minuter för att uppnå önskad effekt. Ett kylgel däremot är enkelt och smidigt att använda. Det är även lätt att ta med sig när man är i väg på tävling eller träning och sparar mycket tid!


Varför värmande liniment?

Genom att applicera värmande liniment på en muskel ökar blodtillströmningen, eftersom kroppen svarar med att skicka blod för att kyla. Detta bidrar till återhämtning efter arbete då ökad blodtillförsel innebär att hastigheten i vilken slaggprodukterna förs ut ur muskelcellerna ökar. Efter ett hårt träningspass kan vi alltså bidra till att hästen återhämtar sig fortare genom att applicera ett liniment.



Dubbelverkande liniment

Ett dubbelverkande liniment tillför först kyla för att hämma den inflammation som är aktiv. När linimentet sedan övergår till värmande sker en ökad blodgenomströmning vilket leder till en tillströmning av antiinflammatoriska celler till det utsatta området. Denna kombination är därför något man ofta väljer på t.ex. leder, senor och ligament. Liknande effekt går att få genom att först använda kallt vatten ca 15 minuter och när hästen torkat bandagera benen med stallbandage.


Liniment med antiinflammatoriska egenskaper

Använder man ett liniment med antiinflammatoriska egenskaper minskar tillströmningen av inflammatoriska celler och då minskar även uppkomsten av ödem. Ödem, vätskeansamlingar, trycker på vävnader och orsakar på så sätt smärta. När ödemet minskar, minskar också smärtan.


Hur får man bort liniment?

Liniment som innehåller Capsaicin, det ämne som orsakar värmeeffekten och finns i chili, löses inte upp med vatten utan är fettlösligt. Upplever du att värmeeffekten blir för stark och vill avlägsna linimentet från din häst kan du använda rikligt med olja, t. ex olivolja för att lösa upp och därefter torka bort.

Så länge som linimentet verkar kan det vara en rekommendation att inte skölja med varmt eller ljummet vatten. Orsaken är att det varma vattnet kan göra att den värmande känslan som linimentet skapar förstärks. Därmed kan det bli obehagligt varmt.



Kan man använda hästliniment på människor?


Hästlinimenten kan även användas på människor. Människan och hästens hud är olika men det funkar ändå lika bra att använda våra hästliniment på människor. Hästars hud är väldigt känslig så därför använder man inga starka liniment när man masserar.
 
 
Fler sätt att lindra värk

Solarium

Hästar som har lätt för att spänna sig i t.ex. nacke, manke, rygg och kors blir varma tack vare IR-strålningen och blir mer avslappnade innan arbete. Solariet är också ett mycket effektivt sätt att torka hästen efter träning.

Akupunktur

Genom att sticka in tunna nålar i hästens hud så mildras det onda området då hjärnan blir distraherad av flera olika signaler och inte kan lägga all sin fokus på endast en. Dessutom frigörs endorfiner under akupunkturen, vilket är kroppens eget smärtstillande ämne. Akupunktur har visat sig speciellt bra för hästar med ryggproblem, stelhet i nacken och vid smärta i knä och hasled. Akupunkturbehandling finns upptaget med karenstid inför tävling med 96 timmar.

Smärtlindring från naturen

Det finns även flertalet naturliga ämnen som är inflammationshämmande och smärtstillande. Några exempel är nypon, ingefära, gurkmeja och grönläppad mussla. Dessa ämnen finns att köpa i flertalet fodertillskott som t ex Bio Rosa C.L från Biofarab som innehåller 100% rent nyponpulver.



Att tänka på

Generellt bör man vara försiktig första gångerna man använder liniment från ett nytt märke. Styrkan och effekten kan vara mycket olika då de kan innehålla olika ämnen. Börja därför alltid med att stryka på linimentet på en mindre yta för att se hur din häst reagerar. Därefter kan man applicera det på det ställe på hästen som behöver kyla eller värme.

Var även försiktig med mängden. Det är lätt att lockas ta mycket men det räcker generellt med en till två enkla strykningar. Kom ihåg att det tar en liten stund innan det börjar verka. Vänta även med att lägga på sadel eller täcke på området en liten stund efter linimentet applicerats.

Undvik att applicera linimentet på sår, slemhinnor, i ögonen, och på delar av hästkroppen där huden är tunn som vid t ex ljumskar, armveck och knäveck. Huden kan rodna lite på applikationsområdet av vissa starka liniment, men det är oftast ofarligt.

Några ingredienser i vissa liniment kan vara farliga emellertid tillsätts dessa ämnen i kontrollerade och i mycket små mängder i produkterna. För att man skulle riskera att komma nära gränsen för att uppleva toxiska effekter skulle du behöva använda en ansenlig mängd.

Tänk på att vissa liniment har karenstid, så kom ihåg att läsa på om produkten innan användning. Som exempel har Radital Liniment samt Djävulskloliniment 96 timmars karens. Vissa liniment bör heller inte användas på dräktiga ston, t ex Djävulsklo.

You will also like this

  • EQUI compress motverkar svullna hästben

    EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

  • Varma senor och svala skydd

    Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

  • Dags att byta bett?

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

    Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

  • Smarta textilier

    Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

  • Happy Skin - Sommareksem

    Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

  • Mugg & Regnskållor

    Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

  • SilverHoney - Värsta Combon

    Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

  • Täckestemperaturguide

    Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

  • Woolpad - läkande och vårdande

    Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

  • Putsa som OS

    Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.

  • Tvätta fårskinn

    Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

  • Sadelpad - ja/nej - vilken?

    När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.

  • Mugg när den är som värst

    Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.

  • Ariat ridskor

    Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

  • Skötselråd ridstövlar/ridskor

    Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l

  • Ridstövelguide - FAQ

    Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.

  • Vad gör kylning för hästen?

    Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

  • Varför kliar det?

    När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

  • Dubarrystövlar - så sköter du dem

    Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

  • Tillåtna bett i Dressyr TR

    Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

  • Så sköter du dina skor från Ariat

    Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

  • Skötselråd Icebug

    Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

  • Föltider

    Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

  • SAFEFIT - FAQ

    När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

  • V22 - för svalare hästben

    Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

  • CEECOACH - så fungerar den

    Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

  • Transportera hästen säkert

    Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

  • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

    Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.

  • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

    Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more