• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Mugg & Regnskållor
Lär dig mer

Mugg & Regnskållor

Inlägg från NAF - 2022-11-04
Mugg & Regnskållor

Mugg är en bakteriell infektion i huden kring den nedre delen av benet och kotorna som orsakas av bakterien, Dermatophilluscongolensis. Infektionen kan också ses längs med ryggen, nacken och huvudet och benämns då istället Regnskållor. Bakterien kommer vanligen från marken och kan leva på huden utan att ge några problem. Om huden däremot är sprucken eller skadad på något sätt ger det bakterierna en väg in med hudinflammation som följd. Det är därför väldigt vanligt att mugg uppstår i karledssprickor, medan regnskållor främst ses där huden har blivit skadad, till exempel efter insekter eller sår. Vanliga symptom är klåda, matt päls och håravfall, vilket leder till inflammation och smärtsamma sårskorpor som kan resultera i hälta. 

Många timmar i blöta och leriga hagar kan försvaga huden så att bakterierna lättare tar sig in, men det kan även grovt strö samt mindre sprickor och skärsår göra. Kontrollera hästens ben dagligen och var snabb med att behandla alla små sprickor och sår med sårkräm och en effektiv barriärkräm. Alla hästar kan drabbas, men de med tunn hud eller vita ben verkar vara extra mottagliga. Bakterier trivs i varma och våta förhållanden. Under normala omständigheter kan hovskägget hjälpa till att skydda huden mot lera, men vid en pågående infektion kan det istället förvärra situationen genom att hålla området varmt och fuktigt. På samma sätt kan de varma sommarskurarna ge förutsättningar för regnskållor, då det både gynnar bakterietillväxt och sprider eventuell infektion från insekter. 


Tips på hantering av mugg och regnskållor 
Behandlingen av båda tillstånden inbegriper att sårskorporna tas bort, men försiktigt. Pilla aldrig bort torra, hårda skorpor då detta lämnar öppna sår och på så sätt underlättar för bakterierna att ta sig in. Det är sannolikt också mycket smärtsamt för hästen och därmed farligt för dig. Tvätta området med ett milt schampo, med fördel ett med naturligt antibakteriell effekt. Massera in schampot noga, låt verka i 10 min och skölj sedan med rent vatten. För envisa sårskorpor appliceras en tvättlösning och grötomslag över natten, vilket borde mjuka upp skorporna så att de lättare kan plockas bort. När skorporna är borta och området rent, se till att torka det ordentligt med pappersdukar eller en ren och torr handduk. Undvik att använda samma handduk flera gånger eller mellan olika hästar då detta kan sprida infektionen. Det kan också vara en god idé att separera drabbade hästar från de andra för att undvika spridning och gärna låta dem stå inne i torra välventilerade boxar för att hindra bakterierna från att tillväxa. 

Boosta immunförsvaret inifrån & ut 
Samtidigt som du tar itu med det som syns på ytan, kan det vara väl värt att även se över hästens foderstat för att säkerställa att den främjar en stark, frisk hud inifrån och ut genom en balanserad kost och, om så krävs, specifik riktad näring. För att förhindra ytterligare besvär, säkerställ att de drabbade områdena är rena och torra, och applicera en lämplig barriärkräm rikligt före utsläpp eller arbete. Glöm inte att också regelbundet applicera ett effektivt flugmedel, för att förhindra infektioner via insekter. Åsikterna går isär om huruvida man bör tvätta benen när hästen kommer in från hagen igen. Man tror att både fukt och kyla är viktiga triggers, så tvättar du benen regelbundet bör du även vara noga med att torka dem ordentligt. Vanligtvis svarar regnskållor och mugg bra på rätt behandling och hantering, särskilt under sommaren när tillstånden tenderar att vara mindre allvarliga. Om de kvarstår bör veterinär kontaktas, eftersom det kan finnas en sekundär infektion som behöver professionell behandling. 

Artikeln är skriven av: 
NAFs Chefsnutritionist Kate HoreRNutr(Animal), R.Anim.Technol (Cert)  

Mud Gard Ointment
Mud Gard
96h

Mud Gard

NAF

SEK695

You will also like this

 • EQUI compress motverkar svullna hästben

  EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

 • Varma senor och svala skydd

  Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

 • Dags att byta bett?

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

  Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

 • Smarta textilier

  Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

 • Happy Skin - Sommareksem

  Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

 • SilverHoney - Värsta Combon

  Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

 • Täckestemperaturguide

  Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

 • Woolpad - läkande och vårdande

  Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

 • Putsa som OS

  Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.

 • Tvätta fårskinn

  Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

 • Sadelpad - ja/nej - vilken?

  När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.

 • Mugg när den är som värst

  Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.

 • Ariat ridskor

  Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

 • Skötselråd ridstövlar/ridskor

  Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l

 • Ridstövelguide - FAQ

  Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.

 • Vad gör kylning för hästen?

  Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

 • Varför kliar det?

  När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

 • Dubarrystövlar - så sköter du dem

  Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

 • Tillåtna bett i Dressyr TR

  Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

 • Så sköter du dina skor från Ariat

  Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

 • Skötselråd Icebug

  Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

 • Föltider

  Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

 • SAFEFIT - FAQ

  När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

 • V22 - för svalare hästben

  Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

 • CEECOACH - så fungerar den

  Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

 • Hästliniment – värme eller kyla?

  Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

 • Transportera hästen säkert

  Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

 • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

  Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.

 • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

  Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.