• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Vit, vitare, aldrig mer gul
Blogginlägg

Vit, vitare, aldrig mer gul

Vita hästar alltid har varit viktiga i olika sagor, myter och legender. Har du till exempel tänkt på att enhörningar alltid är vita? Skimmel benämns en häst som har övervägande vita eller gråa skyddshår och mörkt skinn, ögon och hovar och kan vara antingen avblekbar eller konstant. Visste du att ungefär var tionde häst i världen är en skimmel.


Avblekbar skimmel vs konstant skimmel

En avblekbar skimmel föds mörkt grå, svart eller brun. När den så småningom börjar fälla blir de grå och vita stråna fler och fler för varje år. Vid 7 till 10 års ålder brukar hästen vara nästintill helt vit. En avblekbar skimmel med många små svarta prickar i hårremmen brukar kallas för flugskimmel. En konstant skimmel däremot får sin färg i unga år, och behåller den sedan hela livet. Hästen har en grundfärg, exempelvis brun, som främst syns på huvudet. Resten av kroppen är stickelhårig. Det betyder att de bruna hårstråna är uppblandade med massor av grå och vita strån.


Daglig rengöring av skimmel

Gemensamt med alla dessa olika fantastiska varianter av skimmel är att det ibland (läs ofta) kan vara en utmaning att hålla päls och man vit utan gräs och urinfläckar. Dessa fläckar som dyker upp titt som tätt när man som minst har tid och lust att ta bort dom. Den hästen du tvättade dagen innan tävlingen så den glänste i silverfärg kan hittas i boxen på tävlingsdagen med stora gula fläckar som känns helt omöjliga att ta bort.
Gammeldags
 husmorstips


När jag skötte min första skimmel så använde jag mig av diverse husmorstips som potatismjöl och aska men jag kommer i ärligheten namn inte ihåg om det hjälpte till att få bort några fläckor. Var nog mest jag själv som blev mjölig och full med fläckar av askan. När jag några år senare blev lycklig ägare till min första skimmel så fick jag tips om att blanda i lite silvrig läggningsvätska i en hink med vatten och doppa ner svanstoppen. Blev som ny igen. Det gällde dock att man inte blandade i för mycket läggningsvätska för då riskerar man att svansen fick samma färg som damerna man ibland såg på stan med lila hår. Nu har jag inget vetenskapligt belägg på att detta är rätt väg att gå. Har även läst om tester då man provat att doppa svansen i ketchup för att ta bort den gula tonen men bra resultat.


Dagens fantastiska produkter

Men idag behöver vi inte längre dessa husmorstips då det på vetenskapligt vis har tagits fram ett brett utbud med produkter för att hålla våra skimlar skinande vita. Förutom schampon som är framtagen enkom för skimlar så finns det numera produkter som man kan spraya direkt på envisa fläckar som uppkommit av urin, gödsel eller gräs. Smidig att använda när det är för kallt att bada hästen, eller som sista minuten finish på tävlingen. Det är bara att spraya på fläcken, massera med svamp och sedan borsta av med borste eller torka med trasa.

Sammanfattningsvis kan vi konstatera att få din skimmel vit kräver lite extra styrka i stallskåpet och en stor portion med tålamod. Nedan så kan ni se vilka produkter vi har i vårt sortiment som kommer vara till stor hjälp till dig som är en lycklig ägare av en skimmel.

Länk till alla skimmelprodukter

Inlägget skrivet av Karin Olofson - 2021-05-17
Green Clean

Green Clean

Fiebing

SEK245
Yellowout Shampoo från Cowboy Magic. Hogsta Ridsport

Yellowout Shampoo - 473ml

Cowboy Magic

SEK135
Miracle Groom Quick Cleaner
gallop-färgförstärkande-schampo-skimmel
Equimist Stain Master

Equimist Stain Master

Carr & Day & Martin

SEK219
All White Shampoo - 500 ml

All White Shampoo - 500 ml

Nathalie Horse Care

SEK249
Nathalie Horse Care All White Conditioner

All White Conditioner - 500 ml

Nathalie Horse Care

SEK249

You will also like this

 • TOP Retailer Europa 2022

  Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

 • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

  När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

 • Bucas Green-Line

  Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

 • Grooming de Luxe

  Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

 • Hästar som konst - på riktigt!

  Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

 • Hästliniment – värme eller kyla?

  Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

 • Bli en klippa på att klippa

  Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

 • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

  Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

 • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

  Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

 • Dressyrhästens dresscode vid tävling

  Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

 • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

  Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

 • Ut på tur, aldrig våt och sur

  Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

 • Smarta textilier

  Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

 • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

  Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

 • Färger påverkar

  De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

 • Dags att byta bett?

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • "Code of conduct"

  För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

 • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

  Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

 • För hjärnans skull

  Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

 • Varma senor och svala skydd

  Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

 • Bridle Fitting

  Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

 • Spännande resa med NS

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

 • From Stable to Equestrian shop

  When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

 • Åka på meeting

  Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åker till Holland

 • Bomber clinic

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Tandläkarbesök

  Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

 • Neue Schule på Hogsta

  Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

 • Resa till Aachen

  Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

 • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

  Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

 • På besök hos EA Mattes

  Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

 • Stipendiemottagning

  Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

 • Hästsko-lycka

  Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

 • From stable to store

  One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

 • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

  I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

 • Vernissage hos Hogsta Ridsport

  2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

 • Rykta din häst blank som en spegel

  Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

 • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

  Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

 • Ia & Denni - Denni Design

  Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

 • Happy Skin - Sommareksem

  Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

Powered by Jetshop

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more