• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Tandläkarbesök
Blogginlägg

Tandläkarbesök

Odontolog och specialist på hästens tänder och munhåla, Ove Wattle har varit på besök.

Varje år gör vi våra hästars tänder... Vad menar jag med det?
Jo, att vi får besök av odontologen Ove Wattle för undersökning och eventuell åtgärd.

Först ut var Santé som såg fin ut, inga sår i kinder eller mungipor inte heller någon gombitning. Check på den. 
Alla dessa olika skador har jag genom åren sett en hel del av, men efter mitt och Oves samarbete startade så har det blivit en stor skillnad i hur mina hästar ser ut i munnen.

Insikt/kunskap är det bästa redskapet för att uppnå ett bättre resultat.
Jag tror ingen negligerar sin hästa behov men ibland är det inte så enkelt att lösa och ibland så vet man inte bättre.
Den ångest och oro som ryttaren upplever när man finner en skada i mun eller vart som, behöver inte späs på med fördömande eller att någon annan är störtsäker på vad som fungerar för respektive ekipage.
Lite mer komplext är det, då varje kombination är unik och det är inte alla hästar som kan ridas på bettlöst eller andra liknande alternativ, men nu går jag händelserna i förväg.

Steg ett oavsett är att ha koll på sin hästs tand/mun-status och då gäller det att arbeta med de som verkligen kan sin sak. Tiden är förbi då man satte in en munrulle och helt sonika slipade ner alla vassa kanter eller hakar, nu arbetar man efter helt andra principer och med större hänsyn till hur varje individ ser ut.
Den analys Ove gör av hästens munhåla, innan eventuell korrigering/åtgärd är mycket mer sofistikerad och jag imponeras av den utveckling som har skett inom munvård för häst.
Jag som hästägare får direkt en rapport om det finns några bit eller tryckskador på kinder, laner, läppar, gom eller tunga.
Skulle någon skada uppdagas så relateras den genast till uppkomst, är det bettrelaterat, nosgrimma, ridning eller är det tänderna som är orsaken till de fynd som hittas.

Mina hästar har genom åren fått tandvård en gång om året och tidigare på det sätt man då kände till.
Torbjörn Lundström och Ove Wattle var de första som arbetade med den mer sofistikerade tandvård som vi idag känner till och jag måste säga, mina hästras munstatus är helt annorlunda idag.
Hela, fina munnar utan bettrelaterade skador, vilket jag är väldigt glad för.

Hur har då detta skett och varför gillar jag det Ove gör? Först och främst har jag fått lära mig massor om hästens mun och vad ett konstant tryck medverkar till men också variation av både bett och nosgrimma kan bidra till.
Insikten om utrustningens inpassning och trivsel för hästen men också övrig fysisk status, som t.ex. att en utav mina hästar alltid la över tungan över bettet när han började bli halt, alltså redan innan hältan syntes. Så småningom kunde jag istället be veterinären kolla om hästen var halt innan det syntes, bara för att den började lägga över tungan. Det blev som en regel för den hästen.
Filosofin som bygger på hur hästens tänder och munhåla fungerar samt hur lite i taget och på vilket sätt man vill inverka när man korrigerar något i hästens mun är så väl utvecklat. Det i kombination med ryttarens engagemang och intresse för att lösa det eventuella problemet gör så stor skillnad.


Gombitning är något som tandläkaren arbetar med för att minska och så småningom få att försvinna. Orsaken till gombitning är att den undre tandraden ligger lite framför så att undertanden träffar gomen som då svullnar lite och så småningom blir som en valk.

Hakar får hästen för att över och underkäke inte är helt paralell eller att det finns en begränsning i hästens tuggrörelser. Det här är något som tandläkaren också arbeter med.

Lantryck kommer av att det bett man använder har legat an för mycket på ett och samma ställe, vilket du som ryttare behöver ändra på.

Kindbitning kommer oftare när man använder en ovanliggande nosgrimma. Det behöver inte nödvändigtvis vara att den är för hårt spänd, även när hästen öppnar munnen så kommer hästens kinder i kontakt med den vassa emaljen på tändernas yttersida. Tandläkaren kan bara åtgärda felaktigheter i hästens mun och det är ryttaren som ansvara för utrustningens inpassning.
Här gäller det att arbeta med fler komponenter, det handlar om att finna ett bett som hästen gillar och har mer stängd mun med, byta nosgrimma för en tid och anpassa din ridning till att försöka vara mer eftergiven i handen.

Munsår finns det fler olika orsaker till och flera olika typer. Det kan vara nypskador efter att ett bett med rörliga ringar blir för kort i förhållande till hästens mun om hästen har lite tjockare läppar, då kan det vara bra att byta till fasta ringar om hästen i övrigt gillar längden.
De flesta sår på läpparna/mungiporna är tryckskador och du kan redan innan det blir sår se om det finns piggmentförändringar där bettet brukar ligga, då är det dags att variera mellan bett som har olika form och anläggningsplats och massera där bettet har invärkat på mungipan.
Efter ridning masserar du hästens mungipor för att återfå blodcirkulationen efter som det är den dåliga blodcirkulationen som gör mungipan skör och ökar risken för sår.
En nedanliggande nosgrimma som trycker upp bettet bidrar också till ett mer konstant tryck eller att bettet sitter för högt.

Sår på tungan kan vara tänderna men även de är oftast tryckskador och behandlas genom att byta bett som ligger an på olika platser i munnen. Bettlyftare kan vara ett bra hjälpmedel men även bett som inte ligger på en konstant plats, typ universal.

Idag vet vi så mycket mer och för att förhindra sår och andra skador i hästens mun så finns det några gyllende regler.

1. Kontrollera att hästen är frisk och sund både i mun och övriga kroppen.
2. Anpassa bett och all annan utrustning så att den är optimal för just din häst.
3. Byt bett ofta alt kombinera med bettlyftare eller ett bett som inte har en konstant plats, typ universal.
4. Vid behov variera även nosgrimman.
5. Rid ansvarsfullt.

Att hitta ett bett som hästen fungerar exakt som man vill att det skall kännas kan vara en stor utmaning och eftersom hela hästens fysik känns i ridningen och därmed också i handen så behöver man som ryttare titta på helheten.

Vill du ha hjälp med bett och inpassning så kan vi vara behjälpliga på Hogsta Ridsport. Du är alltid välkommen att kontakta oss på info@hogstaridsport.com eller tel 08-759 05 07

2019-05-25 Eva Perninge

You will also like this

  • TOP Retailer Europa 2022

    Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

  • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

    När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

  • IceBug - ett hållbart företag

    Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!

  • Bucas Green-Line

    Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

  • Grooming de Luxe

    Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

  • Hästar som konst - på riktigt!

    Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

  • Bli en klippa på att klippa

    Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

  • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

    Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

  • Vit, vitare, aldrig mer gul

    Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

  • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

    Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

  • Dressyrhästens dresscode vid tävling

    Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

  • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

    Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

  • Ut på tur, aldrig våt och sur

    Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

  • Färger påverkar

    De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

  • "Code of conduct"

    För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

  • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

    Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

  • För hjärnans skull

    Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

  • Bridle Fitting

    Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

  • Spännande resa med NS

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

  • From Stable to Equestrian shop

    When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

  • Åka på meeting

    Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland

  • Bomber clinic

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • Neue Schule på Hogsta

    Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

  • Resa till Aachen

    Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

  • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

    Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

  • På besök hos EA Mattes

    Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

  • Stipendiemottagning

    Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

  • Hästsko-lycka

    Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

  • From stable to store

    One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

  • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

    I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

  • Vernissage hos Hogsta Ridsport

    2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

  • Rykta din häst blank som en spegel

    Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

  • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

    Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

  • Ia & Denni - Denni Design

    Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

  • Willab-staketet

    Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

  • Göra gröna val

    Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

  • Finesse Bridle® Innovation för hästens skull

    Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.

  • Hur förhindrar man skav på häst?

    När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more