• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Hormonella utmaningar under brunst
Fodersnack

Hormonella utmaningar under brunst

Engagemang, lojalitet och beslutsamhet är bara några av de egenskaper vi ofta hittar hos våra ston och som gör dem fantastiska både som sällskap och som högpresterande tävlingspartners. Men precis som hingstar kan ston uppleva hormonella utmaningar under sin brunst med påverkan på beteende, attityd och komfort. Det är viktigt att ge utrymme för detta samtidigt som det finns saker vi kan göra för att stötta och underlätta för henne att må bra under sin brunstsäsong.

Hästens brunst styrs till största del av dagsljuset, med brunstsäsong från mars till oktober, även om detta kan variera mellan olika ston. Varje brunstcykel varar i ca 21 dagar och kan delas in i 2 faser; Östrus och Diöstrus. En del ston brunstar året om, men de flesta har en viloperiod under vintern. När stoet börja brunsta igen under våren tar det oftast ett par cykler för brunsten att bli regelbunden. Under denna övergångsfas är det inte ovanligt att hon upplever längre och kraftigare cykler. Tidig vår är därför oftast den period som är mest utmanande för henne.

Tecken på brunst kan delas in i två kategorier, beteende & attityd och fysiska obehag, vilka kan variera mycket mellan individer och under cykelns gång. Under Östrus, den fas då hon är sexuellt mottaglig, visar hon vanligen ett ökat intresse för andra hästar. Stoet kan tex lyfta på svansen, ställa upp sig för “hingsten” och skvätta eller kissa frekvent. Vid arbete kan hon upplevas distraherad och det är inte ovanligt att hon blir svårare att skilja från flocken. Under Diöstrus, den ca 14 dagar långa fasen mellan varje Östrus, skiftar beteendet istället till att bli mer avvisande där hon kan bli aggressiv eller dominant både mot andra hästar och mot den som hanterar henne.

Fysiskt ser vi ofta en ökad känslighet vid hantering, så som ryktning, byte av täcke eller sadling. Stoets reproduktionssystem är placerat i bakpartiet med äggstockarna strax bakom och nedanför sadelläget. Under brunsten kan det uppstå svullnad, kramper, muskelspänningar och ömhet i detta område, vilket kan påverka hennes humör och rörelsemönster negativt, inte minst när vi lägger på extra vikt i form av en ryttare. Det är inte ovanligt att framåtbjudningen förloras och att hon protesterar mot skänkeln genom att bocka eller sparka bakut. Ömhet och spänning påverkar också hennes förmåga att aktivera rygg och bakben, och därmed att kunna arbeta i korrekt form eller hoppa på ett bekvämt sätt.

Så vad kan vi göra för henne?

- Hälsosamt hull. Övervikt och fetma kan reducera viloperioden och ston med högt hullvärde tenderar att vara mer dominanta.

- Överväg naturlig ljussättning. Om stoet står i ett stall med lamporna på under vintern, i synnerhet i slutet av dagen, kan detta lura kroppen så att viloperioden uteblir och hon brunstar året runt.

- Håll en stabil flock och miljö. Ändringar i flocken kan påverka rangordningen och därmed hennes beteende. Stoet kan också vara känsligare för förändringar i sin omgivning under brunsten, vilket kan leda till stress och oro.

- Foderstaten bör utgöras av en hög andel fiber och begränsad mängd spannmål och stärkelserikt kraftfoder, som annars kan förstärka ett oönskat beteende.

- I kombination med den dagliga hanteringen kan riktad nutrition för ston vara en stor hjälp.

NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster. Produkten innehåller en komplex sammansättning av bland annat munkpeppar, naturliga antioxidanter och magnesium som tillsammans hjälper stoet att återfå hormonell balans på ett naturligt sätt, samtidigt som den ger stöd för de fysiska obehag som kan uppstå. Genom att komplettera foderstaten med Oestress kan vi hjälpa henne att må bra och prestera på topp oavsett tid på året.


/NAF Equine - 2021 februari

Oestress liquid - 1L
96h

You will also like this

 • Den äldre hästen

  Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

 • Magens olika behov

  Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

 • NAF snackar mage

  NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

 • Hästens pälsbyte

  Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

 • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

  Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

 • Foderrelaterad fång

  Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

 • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

  Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

 • Vitaminer till häst - FAQ

  Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

 • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

  Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

 • Vimital Fokus

  Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

 • Installning bör planeras - NAF

  När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

 • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

  NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

 • Vatten- och saltbalans

  Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

 • Sandkolik

  Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

 • Hösten kommer och med den...

  Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

 • Nytt för magen - Curagest

  Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

 • Pavo - Historik

  När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

 • Brunst - lite fakta

  Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

 • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

  Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

 • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

  Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

 • Dåliga hovar

  Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

 • Träckskola

  Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

 • Pavo pratar dräktighet

  För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

 • Behöver hästar verkligen socker?

  En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

 • Lecitin som magbalsam?

  Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

 • Är din häst för tjock?

  Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

 • Svårt att komma ned i varv?

  Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

 • För mycket protein?

  Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

 • Övervikt hos häst

  Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

 • Varför förgroning av spannmål?

  Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

 • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

  Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more