Fodersnack
Brunst - lite fakta
BRUNST - efterlängtad eller bara jobbig?
Brunsten påverkar stoet på många olika sätt och oftast blir de mest påverkade av den första brunstperiod.
För att förstå varför måste man också förstå den så kallade övergångsperioden - tiden då hon anpassar sig från vintermånadernas vila till aktiv brunstsäsong, så som naturen tänkt sig. Chefsveterinären förklarar mer.
Text: Andy Richardson, NAFs Chefsveterinär BVSc CertAVP(ESM) MRCVS
Vad är en övergångsperiod?
Majoriteten av våra ston har en säsongsbetonad brunst som utvecklats över tid för att fölen ska födas på våren. Denna timing är tänkt att maximera fölens överlevnad under den kommande vintern, genom att de då är äldre och mer motståndskraftiga. Med detta i åtanke, har de flesta ston en period under vintermånaderna där de går ur brunst. Detta gäller dock långt ifrån alla, då flertalet studier har visat att upp till 25% av stona fortsätter brunsta året runt på det norra halvklotet. De ston som slutar brunsta under vintern går igenom en övergångsperiod under sen vinter/tidig vår innan de landar i en regelbunden 21-dagarscykel som sen upprepas fram till sensommaren/tidig höst.
Hur påverkar detta mitt sto?
Under sen vinter och tidig vår stimulerar det ökande dagsljuset äggstocksaktiviteten hos ston. Folliklar(äggblåsor) i äggstocken växer i storlek och producerar hormonet östrogen. Vanligen kommer flera folliklar att krympa och sedan växa igen flera gånger, vilket orsakar oregelbundna svängningar i hormonnivåerna. I slutet av övergångsperioden kommer en dominant stor follikel att bildas och ägglossning sker. Stoet går därefter in i en mer regelbunden cykel.