• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Den äldre hästen
Fodersnack

Den äldre hästen

När din häst blir äldre så händer det saker och vi har fått lite tips från NAF som vi vill dela med oss av

Inlägg från NAF - 2021-10-18


Att ålder bara är en siffra, stämmer nuförtiden bättre än någonsin. Kate Hore RNutr, R.Anim.Technol, Chefsnutritionist vid NAF tar upp vanliga förändringar som vi kan se hos våra äldre hästar och ger värdefulla råd och tips kring hur vi kan ta hand om dem.

När går hästen in i en åldersprocess?
Idag blir många hästar och ponnyer en bra bit över 20 och 30 år gamla och fortsätter ofta leva ett aktivt liv långt över förväntan. Tidigare skulle vi ha klassat en häst över 15 år som gammal och visst stämmer det att man här kan börja se ålderstecken, men samtidigt finns det hästar som vid 20 år fortfarande ser ut och beter sig som om de vore tonåringar. Precis som för oss människor så sker hästens åldrande i olika steg och genom att vara uppmärksam på de små förändringarna kan vi också ge extra stöd när det behövs som mest.

Leder som åldras
Åldersrelaterade tillstånd är ofta resultatet av fenomenet, ”inflammageing” ett progressivt, kroniskt inflammatoriskt svar inom systemet, vilket oftast ses som ledförändringar och nedsatt rörelse. Sannolikt kommer det finnas en uppenbar förändring i hästens rörelsemönster, kortare steg och eventuellt mindre villighet eller förmåga till att arbeta med lederna jämfört med tidigare.
Naturligtvis sker också ett allmänt slitage, framförallt hos tävlingshästar. I mitten av tonåren kan kroppen inte längre reparera sig snabbare än den bryts ner. Vi ser framförallt en försämring i brosk och smörjning av leden, vilket ger en direkt påverkan på rörlighet och välmående.



Hjärnhälsan kan påverkas
Hästar kan få en kognitiv påverkan. Vi hör ofta talas om hästar som långt upp i tonåren fortfarande beter sig som fyraåringar, men detta brukar vanligen förändras när de kommer in i 20 års åldern. Ett allmänt lugn är välkommet av vissa hästägare, men vi bör samtidigt vara medvetna om att detta kan försämras hos den äldre hästen och istället övergå till problem som beteendeförändringar, förvirring eller apati. Vanligt är också att äldre hästar förlorar sin position i flocken, så det kan vara värt att hålla lite extra koll så att dessa individer fortfarande är nöjda i sin sociala grupp.



Hälsosamt hull
För de seniorer som faller ur och tappar i hull är det viktigt att utesluta alla eventuella fysiska orsaker till detta. Artros eller liknande tillstånd kan begränsa hästens rörlighet och därmed möjlighet till att beta gräs. Komplettera gärna med ett ledtillskott av hög kvalitet för att bibehålla hälsa vid arbete och komfort vid bete. Det är även en god idé att hålla koll på rangordningen i flocken. Se till att den äldre hästen inte är mobbad, framförallt när det gäller tillgång till mat och vatten, och välj hagkompisar med omsorg. Slutligen så har tandstatus en stor inverkan på både näringsintag och matsmältning. Kontrollera regelbundet hästens tänder via veterinär eller tandläkare.



Viktigt att bibehålla värmen
Fiber är det optimala fodret för de seniorer som lätt tappar i vikt, då det i förhållande till spannmål faktiskt genererar mer än dubbelt så mycket värme när det omsätts i kroppen. Grovfoder “eldar” inte heller på beteendet hos heta hästar på samma sätt. Istället frigörs energin och värmen från fiber långsamt och är idealiskt för att bibehålla kroppstemperatur. Däremot ger grovfodret sällan tillräckliga mängder av alla livsnödvändiga näringsämnen och behöver därför generellt kompletteras med en koncentrerad källa av vitaminer, mineraler och spårämnen.



Långsam energi kan hjälpa
För aktiva pensionärer, eller de med uppenbar viktnedgång, är olja ett bra alternativ för att ge en koncentrerad, men långsam tillförsel av energi i en form som är lätt för hästen att omsätta. Olja är enkelt att inta och relativt lättsmält och därför speciellt användbart till äldre hästar som kanske har nedsatt tandstatus eller mag-tarmfunktion. Välj en vegetabilisk olja med en positiv Omega 3 till Omega 6 kvot, för att stötta kroppens egna anti-inflammatoriska svar. Omega 6 är proinflammatoriskt. Olja med hög andel Omega 6, till exempel majsolja, bör därför undvikas. I synnerhet till individer där ”inflammageing” sannolikt föreligger.



Här ser du produkter som kan ge den äldre hästen lite extra stöd.
Pro Supaflex 2.04kg
96h
GastriAid - 1,8 kg

You will also like this

  • Hormonella utmaningar under brunst

    Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

  • Magens olika behov

    Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

  • NAF snackar mage

    NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

  • Hästens pälsbyte

    Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

  • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

    Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

  • Foderrelaterad fång

    Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

  • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

    Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

  • Vitaminer till häst - FAQ

    Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

  • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

    Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

  • Vimital Fokus

    Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

  • Installning bör planeras - NAF

    När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

  • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

    NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

  • Vatten- och saltbalans

    Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

  • Sandkolik

    Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

  • Hösten kommer och med den...

    Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

  • Nytt för magen - Curagest

    Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

  • Pavo - Historik

    När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

  • Brunst - lite fakta

    Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

  • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

    Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

  • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

    Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

  • Dåliga hovar

    Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

  • Träckskola

    Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

  • Pavo pratar dräktighet

    För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

  • Behöver hästar verkligen socker?

    En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

  • Lecitin som magbalsam?

    Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

  • Är din häst för tjock?

    Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

  • Svårt att komma ned i varv?

    Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

  • För mycket protein?

    Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

  • Övervikt hos häst

    Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

  • Varför förgroning av spannmål?

    Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

  • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

    Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more