• Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Den äldre hästen
Fodersnack

Den äldre hästen

När din häst blir äldre så händer det saker och vi har fått lite tips från NAF som vi vill dela med oss av

Inlägg från NAF - 2021-10-18


Att ålder bara är en siffra, stämmer nuförtiden bättre än någonsin. Kate Hore RNutr, R.Anim.Technol, Chefsnutritionist vid NAF tar upp vanliga förändringar som vi kan se hos våra äldre hästar och ger värdefulla råd och tips kring hur vi kan ta hand om dem.

När går hästen in i en åldersprocess?
Idag blir många hästar och ponnyer en bra bit över 20 och 30 år gamla och fortsätter ofta leva ett aktivt liv långt över förväntan. Tidigare skulle vi ha klassat en häst över 15 år som gammal och visst stämmer det att man här kan börja se ålderstecken, men samtidigt finns det hästar som vid 20 år fortfarande ser ut och beter sig som om de vore tonåringar. Precis som för oss människor så sker hästens åldrande i olika steg och genom att vara uppmärksam på de små förändringarna kan vi också ge extra stöd när det behövs som mest.

Leder som åldras
Åldersrelaterade tillstånd är ofta resultatet av fenomenet, ”inflammageing” ett progressivt, kroniskt inflammatoriskt svar inom systemet, vilket oftast ses som ledförändringar och nedsatt rörelse. Sannolikt kommer det finnas en uppenbar förändring i hästens rörelsemönster, kortare steg och eventuellt mindre villighet eller förmåga till att arbeta med lederna jämfört med tidigare.
Naturligtvis sker också ett allmänt slitage, framförallt hos tävlingshästar. I mitten av tonåren kan kroppen inte längre reparera sig snabbare än den bryts ner. Vi ser framförallt en försämring i brosk och smörjning av leden, vilket ger en direkt påverkan på rörlighet och välmående.Hjärnhälsan kan påverkas
Hästar kan få en kognitiv påverkan. Vi hör ofta talas om hästar som långt upp i tonåren fortfarande beter sig som fyraåringar, men detta brukar vanligen förändras när de kommer in i 20 års åldern. Ett allmänt lugn är välkommet av vissa hästägare, men vi bör samtidigt vara medvetna om att detta kan försämras hos den äldre hästen och istället övergå till problem som beteendeförändringar, förvirring eller apati. Vanligt är också att äldre hästar förlorar sin position i flocken, så det kan vara värt att hålla lite extra koll så att dessa individer fortfarande är nöjda i sin sociala grupp.Hälsosamt hull
För de seniorer som faller ur och tappar i hull är det viktigt att utesluta alla eventuella fysiska orsaker till detta. Artros eller liknande tillstånd kan begränsa hästens rörlighet och därmed möjlighet till att beta gräs. Komplettera gärna med ett ledtillskott av hög kvalitet för att bibehålla hälsa vid arbete och komfort vid bete. Det är även en god idé att hålla koll på rangordningen i flocken. Se till att den äldre hästen inte är mobbad, framförallt när det gäller tillgång till mat och vatten, och välj hagkompisar med omsorg. Slutligen så har tandstatus en stor inverkan på både näringsintag och matsmältning. Kontrollera regelbundet hästens tänder via veterinär eller tandläkare.Viktigt att bibehålla värmen
Fiber är det optimala fodret för de seniorer som lätt tappar i vikt, då det i förhållande till spannmål faktiskt genererar mer än dubbelt så mycket värme när det omsätts i kroppen. Grovfoder “eldar” inte heller på beteendet hos heta hästar på samma sätt. Istället frigörs energin och värmen från fiber långsamt och är idealiskt för att bibehålla kroppstemperatur. Däremot ger grovfodret sällan tillräckliga mängder av alla livsnödvändiga näringsämnen och behöver därför generellt kompletteras med en koncentrerad källa av vitaminer, mineraler och spårämnen.Långsam energi kan hjälpa
För aktiva pensionärer, eller de med uppenbar viktnedgång, är olja ett bra alternativ för att ge en koncentrerad, men långsam tillförsel av energi i en form som är lätt för hästen att omsätta. Olja är enkelt att inta och relativt lättsmält och därför speciellt användbart till äldre hästar som kanske har nedsatt tandstatus eller mag-tarmfunktion. Välj en vegetabilisk olja med en positiv Omega 3 till Omega 6 kvot, för att stötta kroppens egna anti-inflammatoriska svar. Omega 6 är proinflammatoriskt. Olja med hög andel Omega 6, till exempel majsolja, bör därför undvikas. I synnerhet till individer där ”inflammageing” sannolikt föreligger.Här ser du produkter som kan ge den äldre hästen lite extra stöd.

You will also like this

 • Magens olika behov

  Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

 • NAF snackar mage

  NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

 • Hästens pälsbyte

  Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

 • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

  Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

 • Foderrelaterad fång

  Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

 • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

  Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

 • Hormonella utmaningar under brunst

  NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

 • Vitaminer till häst - FAQ

  Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

 • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

  Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

 • Vimital Fokus

  Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

 • Installning bör planeras - NAF

  När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

 • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

  NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

 • Vatten- och saltbalans

  Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

 • Sandkolik

  Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

 • Hösten kommer och med den...

  Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

 • Nytt för magen - Curagest

  Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

Powered by Jetshop

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more