• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Magens olika behov
Fodersnack

Magens olika behov

Hästens mag- och tarmsystem är en viktig detalj för hästens välbefinnande.

Inlägg från Trikem 2021-10-19 

Att hästen är en grovtarmsjäsare känner de flesta till. Vad det betyder är att vi hittar mängder med mikroorganismer, även kallade mikrober i hästens grovtarm. Dessa mikrober är främst  bakterier, jäst, protozoa och svampar.

Man har sett att sammansättningen av hästens grovtarmsflora varierar beroende på fodermedel. Beroende på vilka mikrober som finns i grovtarmen är hästar också olika effektiva på att bryta ner olika fodermedel. Vad som kanske är mest spännande är att man i en nyligen publicerad studie har kunnat knyta an hästens prestation till dess tarmflora. Tarmfloran är med andra ord otroligt viktig, både för hästens välmående och för prestationen!

Det finns olika tillskott på marknaden för att stötta hästens mag- och tarmsystem. Tillskotten kan antingen vara prebiotiska, probiotiska eller synbiotiska.


Prebiotika - näring för mikroberna i grovtarmen

För att stötta mikroorganismerna med rätt näring kan vi ge hästarna tillskott av prebiotika. Prebiotika är i grund och botten fibrer och naturliga sockerarter som är nödvändiga för mikroorganismernas överlevnad.

Exempel på prebiotiska beståndsdelar för hästen är kortkedjade- och mannan oligosackarider och inulin. Oligosackarider är kolhydrater som enzymerna i hästens mage och tunntarm inte kan spjälka. De tar sig därför via magsäcken och tunntarmen till grovtarmen där mikroberna kan använda dem till näring. Inulin är en prebiotisk fiber som också tar sig intakt till grovtarmen där den spjälkas av mikroorganismerna och blir till näring.

Friska, välmående hästar som äter en stor andel fiberrikt grovfoder varje dag brukar inte behöva ett prebiotiskt tillskott. De långa, svårsmälta fibrerna i hästens grovfoder kommer att brytas ned och fermenteras i grovtarmen där de fungerar som en naturlig prebiotika för hästen. Tillskott av prebiotika är bra att ge när man märker att fibrerna i den dagliga foderstaten inte räcker till för att hålla hästens mikroflora välmående. Det kan till exempel röra sig om en häst med lös, sur eller ojämn avföring, fekal vätska, återkommande kolik eller en häst som har svårt att hålla hullet.

GutBalance är Trikems prebiotiska produktProbiotika - mikroorganismer till grovtarmen

Probiotika är levande mikrorganismer som när de ges i tillräcklig mängd har en gynnsam hälsoeffekt. Probiotika kan utgöras av till exempel bakterier eller levande jäst. Syftet med probiotika är att stimulera de goda bakteriepopulationerna i hästens mag- och tarmsystem för att på så sätt återskapa en balans i mikrofloran.

Den levande jäst som används primärt till häst är Saccharomyces cerevisiae som har förmågan att ta sig genom magsäck och tunntarm och nå grovtarmen. I grovtarmen kan jästen etablera sig och antalet goda jästsvampar kommer öka. De goda jästsvamparna tillhör de mikroorganismer som bryter ned fibrer och skapar en bra miljö i tarmen, detta medför även att hästens egna goda mikroflora kommer få rätt förutsättningar föröka sig i större skala.

Ett probiotiskt tillskott kan vara lämpligt för hästar med en kraftig tarmstörning eller inför ett stressande moment så som resa och miljöombyte. Ett probiotiskt tillskott ges ofta under en kortare period, till vuxna hästar.

Trikems probiotiska tillskott är Harmony Fix

Synbiotika

Synbiotiska tillskott innehåller både prebiotiska fibrer och probiotiska mikroorganismer, det förser grovtarmen med levande mikroorganismer och näring för dem. Ett synbiotiskt tillskott är ett lämpligt  som ett dagligt tillskott och passar till för hästar som äter en stor grovfodergiva men ändå har svårt att hålla ett korrekt hull. Även hästar med nedsatt pälskvalitet och återkommande muggproblematik kan gynnas av ett synbiotiskt tillskott.

Trikems synbiotiska tillskott är Harmony
Harmony 900 g

Harmony 900 g

Trikem

SEK329
vimital-gastro-1-kg
vimital-gut-balance-1000
Harmony Fix - 450g

Harmony fix

Trikem

SEK389

You will also like this

 • Hormonella utmaningar under brunst

  Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

 • Den äldre hästen

  Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

 • NAF snackar mage

  NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

 • Hästens pälsbyte

  Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

 • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

  Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

 • Foderrelaterad fång

  Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

 • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

  Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

 • Vitaminer till häst - FAQ

  Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

 • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

  Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

 • Vimital Fokus

  Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

 • Installning bör planeras - NAF

  När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

 • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

  NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

 • Vatten- och saltbalans

  Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

 • Sandkolik

  Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

 • Hösten kommer och med den...

  Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

 • Nytt för magen - Curagest

  Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

 • Pavo - Historik

  När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

 • Brunst - lite fakta

  Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

 • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

  Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

 • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

  Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

 • Dåliga hovar

  Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

 • Träckskola

  Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

 • Pavo pratar dräktighet

  För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

 • Behöver hästar verkligen socker?

  En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

 • Lecitin som magbalsam?

  Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

 • Är din häst för tjock?

  Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

 • Svårt att komma ned i varv?

  Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

 • För mycket protein?

  Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

 • Övervikt hos häst

  Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

 • Varför förgroning av spannmål?

  Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

 • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

  Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more