• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
NAF snackar mage
Fodersnack

NAF snackar mage

Inlägg från NAF - 2021-09-20 
Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

Hur kan jag minska risken för magtarmbesvär?

Väder, miljö och foderstat är bara några av de saker som kan påverka hästens magtarmhälsa. En nöjd mage innebär vanligen en nöjd häst. Så det är viktigt att ha lite grundkunskap om hur det fungerar för att också förstå vad vi kan göra för att upprätthålla ett välmående matsmältningssystem.
Här är tips för att bibehålla en god magtarmhälsa under hela hösten. 

Låt inte hästens magsäck vara tom under längre tidsperioder
Hästens magtarmsystem är utvecklat för ett kontinuerligt betande eller intag av foder. Därför produceras syra kontinuerligt i magsäcken för att hjälpa till med nedbrytningen av maten. När hästen tuggar utsöndras saliv som minskar belastningen från syran. Mängden saliv som bildas beror i sin tur på vilken typ av foder hästen äter. Tuggandet av gräs och hö producerar nästan dubbelt så mycket saliv som kraftfoder. En hög andel fiber innebär en bättre neutralisering av syra och att magsäcken hålls full betydligt längre.

Skydda hästens magtarmbalans
Hästen behöver en hälsosam, välbalanserad population av goda bakterier i tarmen för att kunna smälta maten och ta upp näringsämnen. Många faktorer i en hästs liv kan störa tarmflorans balans, så som förändrad foderstat så här på hösten, resande, hård träning och tävling eller intag av antibiotika. Om nivåerna av goda tarmbakterier sjunker för lågt kan hästen bli lös i magen eller utveckla andra matsmältningsproblem. Gör foderbyten långsamt för att ge tarmfloran tid att anpassa sig till den nya foderstaten. Tillskott för att bibehålla en god magtarmbalans kan under dessa dietförändringar också vara lämpligt.

Prioritera fibrer i hästens diet
Håll fibernivån på minst 50% av det totala intaget, ju mer fiber desto bättre! Begränsa mängden kraftfoder, välj fiberkällor som t. ex alfalfa för en bra energinivå och protein av hög kvalitet. Vid behov av mer kalorier är tillägg av linfröolja ett bra val som ger energi utan att tillföra mer stärkelse.

Slutligen behöver vi säkerställa en fri tillgång till rent vatten. Hästar behöver vätska för fermentering av foder, tarmrörelse och till de stora mängder saliv de producerar. Via noggranna utfodringsrutiner kan man minska risken för matsmältningsbesvär, men eftersom magtarmsystemet påverkas av flera olika faktorer kan det ibland finnas behov av ytterligare stöd för att hålla magen nöjd.



Nedan hittar du tips på NAF produkter som kan ge stöd för magtarmhälsan

Stressat magtarmsystem
NAF GastriAid
Till hästar med stressrelaterade matsmältningsproblem. Produkten är speciellt lämplig för hårt tränande, tävlande och resande hästar eller till hästar med stressrelaterad diarré samt viktnedgång. Produkten ger ett komplett stöd för hela magtarmkanalen. Innehåller naturligt antacida som skyddar magslemhinnan mot syraattacker samt pre-och probiotika som balanserar pH-nivåerna i tarmmiljön. Produkten innehåller även loppfrön till stöd för tarmrörelse och extra fibrer. Produkten innehåller inga vitaminer eller mineraler, så dessa behöver kompletteras, se NAF Vitaminal eller Vitamin & mineral Bas. Vid större problematik i samband med ett stressat magtarmsystem, se även NAF GastriVet.

Snabb hjälp vid orolig mage
NAF Instant Biotics
Multi-doseringsspruta med prebiotika och levande probiotisk jäst för stabilitet av mikrobiomet. Snabbt sätt att återställa tarmfloran efter tex antibiotikabehandling, antiinflammatorisk behandling, avmaskning. Sprutan är även lämplig att ge i samband med földiarré, vid plötslig orolig mage samt i samband med resande.

Kur vid orolig mage i pulverform
NAF Biotics
Denna unika kombination av pre-och probiotika är utformad för att stödja den naturliga mikrobiella balansen i tarmen. Innehåller levande jästkultur som bevisat ger stöd till hästens mag- och tarmhälsa. Biotics är en idealisk sammansättning för hårt arbetande tävlings-och prestationshästar, hästar som återhämtat sig efter antibiotikabehandling och unga föl med benägenhet för diarré. Alla dessa kan vara mottagliga för en mikrobiell rubbning och följaktligen en obalans i matsmältningssystemet.

Komplett vitamin- & mineralbas för den foderkänsliga hästen
NAF Haylage Balancer (Ensilage Balans)
För maximalt magstöd till hästar som reagerar på hösilage eller som har en känslighet vid byte av foder. Minimerar och suger upp överflödig syra i magsäcken. Minskar takten för maten att passera tarmen, så att avföringen kommer ut i fastare form. Maximerar näringsupptaget av hösilage och annat foder. Berikat med vitaminer, mineraler och spårämnen.

Vitaminer & Mineraler + pre- & probiotika
NAF in the Pink, NAF in the Pink Senior
Begreppet ”in the Pink” betyder att man är i sitt bästa hälsotillstånd och helt enkelt mår toppen! In the Pink Powder är ett komplett vitamin- och mineraltillskott, förstärkt med pre- & probiotika som stöd att optimera tarmfloran och upptaget av näring. In the Pink Powders breda sammansättning utgör en bra bas för en allmän god hälsa, välmående och prestationsförmåga och passar lika bra för fritidshästen som för den högpresterande tävlingshästen. 
Att tänka på vid störningar och rubbningar i magtarmsystemet:
* H A   T Å L A M O D *
Omställningen av magtarmmiljön tar tid.
Så välj en linje och håll fast, gärna en månad eller två.

instant-biotics-30-ml
sand-gard-pellets-1,2-kg
96h
NAF Biotics - 300 g
Haylage Balancer - 1,8 kg
96h
GastriAid - 1,8 kg
GastriAid - 3,6 kg
Slim - 3.3 kg
96h

Slim - 3.3 kg

NAF

SEK665
In the Pink - 700 gr

You will also like this

  • Hormonella utmaningar under brunst

    Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

  • Den äldre hästen

    Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

  • Magens olika behov

    Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

  • Hästens pälsbyte

    Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

  • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

    Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

  • Foderrelaterad fång

    Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

  • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

    Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

  • Vitaminer till häst - FAQ

    Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

  • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

    Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

  • Vimital Fokus

    Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

  • Installning bör planeras - NAF

    När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

  • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

    NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

  • Vatten- och saltbalans

    Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

  • Sandkolik

    Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

  • Hösten kommer och med den...

    Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

  • Nytt för magen - Curagest

    Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

  • Pavo - Historik

    När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

  • Brunst - lite fakta

    Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

  • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

    Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

  • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

    Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

  • Dåliga hovar

    Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

  • Träckskola

    Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

  • Pavo pratar dräktighet

    För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

  • Behöver hästar verkligen socker?

    En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

  • Lecitin som magbalsam?

    Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

  • Är din häst för tjock?

    Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

  • Svårt att komma ned i varv?

    Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

  • För mycket protein?

    Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

  • Övervikt hos häst

    Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

  • Varför förgroning av spannmål?

    Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

  • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

    Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more