• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Övervikt hos häst
Fodersnack

Övervikt hos häst

Inlägg publicerat 2023-06-23 - Material hämtat från NAF

Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara extra uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft?

Precis som vi i västvärlden ser en fetmaepidemi bland människor och deras husdjur, så är övervikt och fetma en av de största utmaningarna även för våra hästars välmående. Bra rutiner kring mat och motion är avgörande för en god viktkontroll och för att undvika potentiella långsiktiga hälsoproblem. Men hur hjälper vi de hästar som verkar leva på luft?

Ta bort eventuellt kraftfoder och ge enbart grovfoder. Balansera med hjälp av lämplig produkt, tex NAF Slim. Glöm inte saltsten/salt.

Bibehåll om möjligt träningsmängden oavsett säsong. Alla hästar mår bra av regelbunden motion, men detta är extra viktigt för lättfödda hästar. Försök att även anpassa hagens design så att den uppmuntrar till rörelse.

Ta av täcket på lättfödda hästar. Att täcka av hjälper dem att behålla en hälsosam vikt och var inte orolig, hästar har en mycket lägre termoneutral zon (TNZ) än vad vi har. De kommer att uppskatta det!

Följ vikten veckovis med hjälp av ett vikt-/måttband - eller improvisera med ett snöre med en knut som markering på.

Gör en hullbedömning lite då och då, där du tittar efter symptom på att din häst kanske är påväg in i riskzon. En viktig detalj för att minska risken för eller upptäcka fång och andra ämnesomsättningsstörningar.

Hantering av vårens gräs

Kate Hore RNutr(Animal). Snr Nutritionist at NAF

När vädret värmer upp jorden och massor med vårskurar vattnar den, kommer en oundviklig explosion av nya späda grässtrån som spricker genom marken för att bilda de frodiga, härligt gröna marker som är så typiska för denna tiden på året. Men hur påverkar detta våra hästars diet och vad kan vi göra för att hantera det?

På grund av den ovanligt våta våren innehåller det nuvarande gräset relativt mycket lättlösliga kolhydrater (WSC - Water Soluable Carbohydrates), vilket ger mycket energi. Även proteininnehållet är högt. Denna naturliga boost har perfekt timing för vissa grupper, som digivande avelsston eller hårt arbetande sporthästar. Men för andra utgör det istället en stor risk för problem. Våra inhemska raser är anpassade för att överleva i tuffa klimat där de naturligt tappade lite under vintern, vilket betydde att vårgräset var perfekt för återhämtning. Men med vår moderna djurhållning, där samma hull och kondition bibehålls året runt, kan vårgräset istället medföra oönskad viktuppgång hos framförallt lättfödda hästar. Den viktökningen för med sig många hälsorisker och det är därför mycket viktigt att regelbundet kontrollera riskindivider för att motverka problem.

Utevistelse

Det kan vara nödvändigt att begränsa hästens eller ponnyns tillgång till bete, men var försiktig. Forskning visar att framförallt ponnyer har en otrolig förmåga att öka både bitfrekvens och intag när betestiden begränsas. De kan äta lika mycket på några få timmar som de skulle gjort under en hel dag i hagen. Så försök att begränsa intaget istället för att begränsa betestiden. Undvik att endast stängsla av ett litet hörn av en hage då detta minskar möjligheten till rörelse och den naturliga motionen är essentiell för hälsan. För de som accepterar en gräsreducerare kan detta vara en stor hjälp, men dessa bör inte sitta på hela tiden. Alternativt kan man använda lösningar som "Paddock Paradise", även kallat spårsystem, där ett spår anläggs utanför/innanför den vanliga hagen med viktiga delar som vatten, salt och vindskydd placerade på olika platser längs spåret som på så sätt uppmuntrar till rörelse. Man kan även prova att placera ut små hinder, som små trästockar eller kuperade/tuffare områden som utmanar hästen när den går runt. Om "Paddock Paradise" inte passar dina marker finns det andra varianter eller andra åtgärder att prova. Tex om du begränsar utevistelsen så testa att släppa ut på natten istället för på dagen, då studier visat att hästar tenderar att beta färre timmar nattetid.


Motion

Oavsett hur bra rutinerna är för utevistelsen så är även ett anpassat träningsupplägg ett måste för hästar som verkar leva på luft. Om du har dåligt med tid kan det vara en idé att skaffa en fodervärd till hjälp med motion, eller prova korta longeringspass som ett sätt att snabbt få in lite extra motion. Att ta med en häst som handhäst när man rider är ett annat effektivt sätt att motionera alla hästar på relativt kort tid - naturligtvis med utgångspunkt i att båda hästarna är tränade för och vana vid att gå tillsammans!

Utfodring

Säkerställ att den övergripande dieten är naturligt rik på fiber med en låg andel stärkelse. Att använda koncentrerade stärkelserika fodermedel ökar bara nivån av potentiellt skadliga kolhydrater och är relaterat till en rad olika hälsoproblem, från mer allvarliga till enkla oönskade beteenden. Det är därför bäst att undvika spannmål och istället ge grovfoder och foder med ett naturligt högt innehåll av fiber. För att ge hästen förutsättningen att bibehålla jämt intag av fibrer, är tipset att blötlägga hästens grovfoder. Blötläggningen minskar nivåerna för de vattenlösliga kolhydraterna som finns i grovfodret vilket gör att du då kan ge rätt mängd grovfoder men med en minskad mängd av kolhydrater (socker). 

Fodertillskott

En högfiberdiet kan vara bristfällig avseende mikronäringsämnen, särskilt i områden med låga nivåer av mineraler i marken och därmed också i betet/grovfodret. Även konservering eller blötläggning av grovfoder minskar den ursprungliga halten av vitaminer och mineraler. NAF Slim pellets använder naturliga växtkällor för att tillgodose behovet av viktiga mikronäringsämnen för allmän hälsa och vitalitet, utan att innehålla spannmål. Slim kommer som smakliga små pellets och kan ges kombinerat med fiberrikt fodermedel eller för sig själv direkt ur krubban.


NAF Laminaze är en unik formula, perfekt för hästen eller ponnyn som riskerar negativa effekter av vårens gräs, då det koncentrerade metabola stödet säkerställer att magtarmhälsan bibehålls under hela säsongen.

Laminaze tillför naturlig prebiotika som tillsammans med levande jästkultur (Saccharomyces cerevisiae) främjar balans i grovtarmens mikrobiom (jäst, bakterier, svampar och protozoer), vilket är mycket viktigt för en hälsosam mage och tarm. ätbar lera arbetar tillsammans med aktivt kol för att absorbera överskott på ett naturligt sätt, och högkoncentrerade antioxidanter oskadliggör och rensar ut toxiner från systemet för att bibehålla hälsa. MSM tillför biotillgängligt svavel för att främja en intakt struktur i hoven, framförallt i de svavelrika lamellerna. Medan zink ger hoven styrka från insidan och ut. Slutligen ingår magnesium som stöd för normal insulinreglering och glukosomsättning för de lättfödda hästarna. Detta unika komplex av ingredienser främjar en hälsosam metabolism som en del av den övergripande hanteringen under våren och hela betesperioden.

Ge NAF Five Star Laminaze dagligen som en del av hästens hälsosamma livsstil.



Laminaze pellets - 750 gr
96h
Slim - 3.3 kg
96h

Slim - 3.3 kg

NAF

SEK745
Weight tape for horses

You will also like this

  • Hormonella utmaningar under brunst

    Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

  • Den äldre hästen

    Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

  • Magens olika behov

    Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

  • NAF snackar mage

    NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

  • Hästens pälsbyte

    Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

  • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

    Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

  • Foderrelaterad fång

    Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

  • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

    Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

  • Vitaminer till häst - FAQ

    Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

  • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

    Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

  • Vimital Fokus

    Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

  • Installning bör planeras - NAF

    När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

  • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

    NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

  • Vatten- och saltbalans

    Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

  • Sandkolik

    Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

  • Hösten kommer och med den...

    Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

  • Nytt för magen - Curagest

    Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

  • Pavo - Historik

    När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

  • Brunst - lite fakta

    Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

  • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

    Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

  • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

    Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

  • Dåliga hovar

    Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

  • Träckskola

    Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

  • Pavo pratar dräktighet

    För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

  • Behöver hästar verkligen socker?

    En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

  • Lecitin som magbalsam?

    Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

  • Är din häst för tjock?

    Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

  • Svårt att komma ned i varv?

    Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

  • För mycket protein?

    Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

  • Varför förgroning av spannmål?

    Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

  • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

    Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more