• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Pavo pratar dräktighet
Fodersnack

Pavo pratar dräktighet

Dräktigtsto: utfodring och fölning Artikeln skriven i samarbete med Pavo, publicerad 2023-03-15

Våren är en spännande tid för alla uppfödare, men det är också en nervös tid. Inför förlossningen är det bra att tänka på hur man ska utfodra stoet både innan och efter fölning, när hon diar fullt ut. Och, kan man rida ett dräktigt sto?  

 
Stoets fertilitet 
Normalt startar stoets brunstperiod tidig vår och kommer att vara brunstig var tredje vecka fram till september. Stoets fertila period varar i mellan 3 till 7 dagar. Om stoet inte har tillräckligt med energi, eftersom hon är i dålig kondition eller för mager, så kan fertilitetsproblem uppstå. Utöver fasta rutiner i det dagliga livet, god stallhygien, tillräckligt motion och en stressfri miljö så kan följande vitaminer och mineraler påverka stoets fertilitet:  

 • Beta-karoten (eller pro-vitamin A): Beta-karoten stöttar brunstcykelns igångsättning tidigt på säsongen och stoet kommer att vara i bättre brunst. Det minskar också risken för tidig embryonal död.  
 • Vitamin E: Ett underskott av vitamin E resulterar i infertilitet. Om stoet är dräktigt resulterar en brist i deformation av fölet (muskelsjukdom) eller abort 
 • Folsyra: Folsyra har positiv effekt för gravida kvinnor men kunskapen om effekten på hästar är dålig 
 • Selen: Samma effekt på fertilitet som vitamin E  

Tillskottet Pavo Fertile innehåller, bland annat, alla dessa substanser och kan stötta stoets fertilitet.  
  

Dräktigt eller digivande sto och grovfoder 

På våren innehåller gräset många viktiga näringsämnen för ston, men, torkat gräs (hö, hösilage) innehåller ofta mindre protein och mineraler än många tror. Det innehåller också mindre mängd vitamin E än färskt gräs. Grovfoder med lågt näringsinnehåll är tillräckligt för överviktiga, lättfödda hästar, men inte för ett digivande sto. Många ston får bara tillgång till gräs sent på säsongen och gräsmarken är inte alltid tillräcklig för att mäta stoets behov. Att enbart fodra med hö/hösilage är inte tillräckligt och kan att resultera i en brist på vitamin E, vilket i sin tur ökar risken att moderkakan inte släpper.  
 

Fodra ett dräktigt sto 
Under de första åtta månaderna av dräktigheten, så är stoets vanliga foderstat tillräcklig men under de sista tre månaderna av dräktigheten så ändras stoets näringsbehov drastiskt. Under dessa månaderna så har fölet i livmodern en kraftig tillväxt. Stoet förser fölet med näringen som behövs för den enorma tillväxten genom navelsträngen, och sedan, efter fölning, genom fölmjölk. Briser på näringsämnen hos fölet kan orsaka problem såsom OC/OCD. Pavo Podo®Lac  är speciellt utvecklad för dräktiga och digivande ston och innehåller alla vitaminer, mineraler och spårämnen som är nödvändiga för en optimal och sund utveckling av fölet.   
 


Utfodring under digivning 
Efter fölning så ökar stoets behov av energi och protein enormt. Under de första dagarna producerar stoet ungefär åtta liter mjölk per dag, vilket gradvis ökar till ca 20 liter. Ett underskott av protein är skadligt och kommer att orsaka reducerad mjölkproduktion och muskelförtvining hos stoet. Ett digivande sto behöver dubbelt så mycket energi och protein som ett sto utan föl. Under de tre första månaderna när stoet diar så kan du fortsätta att ge Pavo Podo®Lac. De följande veckorna så kan fölet börja äta pellets och lite grovfoder vilket innebär att laktationen hos stoet minskar. När fölet har vants av så kan stoet gå tillbaka till den foderstat hon normalt brukar ha.  

 
Banta ett överviktigt, dräktigt sto? 
Ett sto bör inte vara överviktigt under dräktigheten eftersom det kan göra att fölet växer fortare vilket i sin tur påverkar fölets benutveckling. Men, det är inte så bra att sätta ett dräktigt sto på bantning efter nionde månaden, när fölet utvecklas och växer som mest. Säkerställ att hon inte blir tjockare, men ändå får i sig den näring hon behöver, genom att ge ett anpassat vitamin- och mineraltillskott, Pavo Podo®Care, i stället för kraftfoder.  
 
Rida ett dräktigt sto 
Om det inte finns några medicinska skäl som gör att risken för komplikationer under dräktighet och förlossning ökar, kan du fortsätta att motionera stoet som vanligt. Under de sista månaderna av dräktigheten kan stoet bli för tungt och/eller uthållighet och ork kan minska, då bör du anpassa intensiteten i ditt träningsschema. Viktigast av allt är att du håller ett öga på din häst och agerar på de signaler som hon ger för att avgöra vad hon fortfarande kan göra. Å andra sidan bör du inte helt plötsligt sluta träna, eftersom det är bra för stoet att röra sig, ända tills de sista dagarna - men rid inte henne längre. En god fysisk kondition en positivt för fölningsprocessen. 

You will also like this

 • Hormonella utmaningar under brunst

  Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

 • Den äldre hästen

  Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

 • Magens olika behov

  Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

 • NAF snackar mage

  NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

 • Hästens pälsbyte

  Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

 • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

  Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

 • Foderrelaterad fång

  Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

 • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

  Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

 • Vitaminer till häst - FAQ

  Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

 • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

  Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

 • Vimital Fokus

  Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

 • Installning bör planeras - NAF

  När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

 • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

  NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

 • Vatten- och saltbalans

  Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

 • Sandkolik

  Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

 • Hösten kommer och med den...

  Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

 • Nytt för magen - Curagest

  Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

 • Pavo - Historik

  När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

 • Brunst - lite fakta

  Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

 • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

  Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

 • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

  Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

 • Dåliga hovar

  Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

 • Träckskola

  Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

 • Behöver hästar verkligen socker?

  En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

 • Lecitin som magbalsam?

  Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

 • Är din häst för tjock?

  Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

 • Svårt att komma ned i varv?

  Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

 • För mycket protein?

  Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

 • Övervikt hos häst

  Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

 • Varför förgroning av spannmål?

  Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

 • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

  Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more