• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Svårt att komma ned i varv?
Fodersnack

Svårt att komma ned i varv?

Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova?
När vi är stressade och “uppe i varv” kan det vara svårt att slappna av och somna. Detta då stressen leder till att vi utsöndrar höga halter av kortisol, något vår kropp egentligen ska ha på förmiddagen, inte när det är dags att sova. Mjölk innehåller en essentiell aminosyra som heter tryptofan. Tryptofan är ett förstadium till signalämnet serotonin som är viktigt för att kroppen ska kunna slappna av. När vi fyller på kroppen med tryptofan ger vi den möjligheten att tillverka serotonin, vilket i sin tur sänker halten av kortisol, så att vi kan slappna av.

Hästar då?
Ja, samma utmaning att komma ner i varv som vi kan känna, kan även hästen uppleva. För många hästar visar sig detta när de är ute på tävlingsplatsen eller ställs inför en ny situation, för andra är det en daglig utmaning. Denna oro kan visa sig på flera olika sätt, t ex. svårt att stå still på gången, separationsångest och till och med utvecklas till ett stereotypt beteende så som krubbitning, vävning m.f.

Hästar är flyktdjur och flockdjur, skapat att vara med sina artfränder 24 timmar om dygnet och redo att springa från eventuella faror precis när som. Våra domesticerade hästar ges inte alltid möjligheten att gå i flock utan förväntas klara av att vara själva i stallet, transporten, uppföra sig på en främmande tävlingsplats fullt med främmande hästar. De har inte heller möjligheten att fly från sådant som skapar oro och rädsla. Det är en utmaning för många hästägare och det krävs mycket tillvänjning och träning för att få hästarna lugna och trygga i de situationer vi utsätter våra hästar för.



Vad är det som händer i kroppen?
När en stressituation uppstår signalerar hjärnan att hormonet ACTH (adrenokortikotropiskt hormon) ska produceras. När ACTH produceras triggas även frisättning av hormonet kortisol som är en av de hormoner som kallas för "stresshormoner". En häst som blir stressad och får en hög kortisolproduktion kommer också börja producera två andra stresshormoner, adrenalin och noradrenalin. Adrenalin är livsavgörande för hästar i det vilda, när en fara uppenbarar sig får hästen ett stresspåslag och adrenalinet bidrar till hästens flyktförmåga. När faran är över svarar kroppen med att producera hormonet serotonin, ett hormon som får stresshormonerna att minska och hästen att slappna av igen.

Tryptofan till häst
Förutom korrekt träning och hantering för att skapa en lugn och trygg häst kan vi hjälpa vår häst genom att ge ett tillskott av Tryptofan (samma ämne vi får i oss via den varma mjölken). Har hästens brist, framförallt av Tryptofan men också magnesium och tiamin, kan det vara väldigt svårt, eller ta längre tid för en häst att komma ner i varv. Genom att tillsätta Tryptofan i hästens foderstat säkrar vi tillgången på den essentiella aminosyra som är viktig för bildandet av serotonin. En orolig häst kan därför dra nytta av ett tillskott med dessa substanser i syfte att främja produktionen av “positiva hormoner” och ge hästen rätt förutsättningar att minska stresspåslaget.

Trikems Focus innehåller höga halter av Tryptofan, Magnesium och Thiamin. Focus kan ges som ett dagligt tillskott för hästar som upplever oro i sin vardag. För hästar som främst upplever oro i samband med träning och tävling ges Focus i samband med den situationen. Oro kan yttra sig antingen i att hästen blir extrovert och utåtagerande men det kan också yttra sig introvert, att hästen blir passiv och tillbakadragen. Oavsett hur hästen kommunicerar sitt obehag kan Focus bidra till en positivare upplevelse av den jobbiga situationen.

Focus har ett av marknadens högsta innehåll av Tryptofan vilket gör produkten effektiv och prisvärd.

vimital-fokus

Focus - 600 gr

Trikem

SEK400

You will also like this

  • Hormonella utmaningar under brunst

    Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

  • Den äldre hästen

    Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

  • Magens olika behov

    Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

  • NAF snackar mage

    NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

  • Hästens pälsbyte

    Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

  • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

    Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

  • Foderrelaterad fång

    Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

  • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

    Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

  • Vitaminer till häst - FAQ

    Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

  • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

    Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

  • Vimital Fokus

    Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

  • Installning bör planeras - NAF

    När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

  • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

    NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

  • Vatten- och saltbalans

    Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

  • Sandkolik

    Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

  • Hösten kommer och med den...

    Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

  • Nytt för magen - Curagest

    Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

  • Pavo - Historik

    När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

  • Brunst - lite fakta

    Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

  • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

    Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

  • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

    Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

  • Dåliga hovar

    Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

  • Träckskola

    Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

  • Pavo pratar dräktighet

    För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

  • Behöver hästar verkligen socker?

    En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

  • Lecitin som magbalsam?

    Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

  • Är din häst för tjock?

    Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

  • För mycket protein?

    Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

  • Övervikt hos häst

    Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

  • Varför förgroning av spannmål?

    Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

  • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

    Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more