• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Välfärdssjukdom kan drabba din häst
Fodersnack

Välfärdssjukdom kan drabba din häst

Hästar som inte ser tjocka eller feta ut kan ändå drabbas av insulinresistens. Depåer av fettansamlingar i nacke och hals eller på länd, lår och svansrot kan indikera problem.

Insulinresistens har blivit ett begrepp att ta på stort allvar på bara några få år. Det finns sätt att både hjälpa och förebygga problem för din häst. Det handlar det här blogginlägget om.

Det här är insulinresistens
De senaste åren har många hästar drabbats av fång vid tidpunkter som tidigare inte förknippats med riskzoner som till exempel foderbyten och betessläpp. Ofta har det då varit sammankopplat med att hästen gradvis ökat i vikt och utvecklat depåer av för mycket fett.
De här hästarna kallas för IR-hästar eller EMS-hästar. EMS står för Equine Metabolic Syndrome, på svenska ”ekvint metabolt syndrom”, och IR står för insulinresistens. Ibland säger man nedsatt insulinkänslighet istället för insulinresistens. Hästar som får diagnosen EMS har nedsatt insulinkänslighet. De är oftast, men inte alltid feta, och har de inte redan haft fång så är risken mycket stor att de får fång inom en snar framtid.
Din häst kan bära på en insulinresistens långt innan den blivit riktigt fet eller haft tendens till fång. Det finns även hästar som klassas som magra på stora delar av kroppen men som ändå får de här depåerna av fettansamlingar. Det går att fånga upp många av tecknen tidigt.

Så här märker du att din häst kan ha utvecklat insulinresistens
Alla hästar som visar på problem med ett för högt sockerintag genom fodret. Har de en tendens till späcknacke och har utvecklat fettdepåer på vissa speciella ställen på kroppen som bogbladet, sadelläge, länd, svansrot, rumpa och lår.
Hästarna blir ofta lite trötta men det är ganska diffust symptom som kan ha många orsaker. Om din häst känns plufsig och uppsvälld, helt enkelt känns tröga i systemet som om de samlade vatten på sig.
Ett annat tecken är att pälsen blir lite matt och tråkig, det går inte riktigt att få upp den där glansen som eftersträvas. Kanske du inte känner igen din häst mentalt eller fysiskt.
När insulinresistens har gått alltför långt så drabbas hästen av fång eller snarlika välfärdssjukdomar.

Det här ska du som hästägare göra direkt
Börja med att rensa hästens foderstat från socker. Nu kanske du tänker att ”min häst får inget socker” men socker döljer sig i innehållsförteckningen på många färdigfoder och i en hel del hö och hösilage.
Stärkelse omvandlas till socker i hästens matsmältningsapparat därför är foder med lågt stärkelseinnehåll att föredra. De vanligaste fodermedlen som är stärkelserika är majs och spannmål såsom korn, vete, råg och havre. De här bör du försöka undvika, havre är det minst stärkelserika men inget som en häst behöver. Majs är en viktig komponent i många müsliblandningar, populärt för att det är energitätt, smakar sött och gott. Det är tyvärr inte en energi som hästar kan tillgodogöra sig bra.
Betfor har idag en annan sammansättning och innehåller inte alls så mycket socker däremot massor av fibrer. Det är ett snällare fodermedel och snällare mot hästkroppen än spannmål.


 Fettansamling i sadelläge och på länd. 

En bättre foderstat till din häst
I en konventionell foderstat används kraftfoder framförallt som energi och proteinkälla. Med kraftfoder som bygger på spannmål får du stärkelsen och med det socker på köpet. När du tagit bort spannmålsbaserat kraftfoder eller annat som innehåller stärkelse(=socker) som olika pellets och müslivarianter kan du ersätta energin med EquiVicis Essential. Det är ren energi från rapsolja, helt fri från stärkelse och socker, spjälkad och behandlad så att allt kan tas upp i hästens matsmältningsapparat. För att hästen ska kunna ta till sig energin i EquiVicis Essential går det inte åt någon energi. Det kan kännas som om man ger lite av Essential, till en början runt 1 gram per kg kroppsvikt och dag, jämfört med de tidigare kraftfodergivorna. Sett till ren energi blir det ändå en hel del till.
För hästar är givetvis stråfoder det allra viktigaste och har du en häst med tendens till insulinresistens finns det all anledning att välja noga. Bäst är att välja hö och hösilage med låg sockerhalt, en information som finns med i de flesta analyser idag. Det gäller att hitta ett grovfoder som innehåller så lite snabbväxande grässorter, som till exempel Rajgräs, som möjligt. Fråga din höleverantör om vad för gräs som ingår.

Saknar du analyserat grovfoder så är det lite gambling när det gäller att räkna ut om det innehåller socker eller inte. Om du tar bort allt socker via kraftfoder utan att få någon effekt är det troligt att höet eller hösilaget är sockerrikt. Då bör du byta hö, alternativt ge mindre givor eller byta till halm för fiberns skull.
Lucern är bra att ge framförallt som proteinkälla men även för fiberinnehållet, det räknas som stråfoder.

Kom igång direkt
När det gäller insulinresistens är det viktigt att lägga om foderstaten så snart du bara kan. Den foderstat som föreslås ovan är bra för de allra flesta hästar. Du bör ge EquiVicis Essential på maximal giva de första två veckorna, till en början runt 1 gram per kg kroppsvikt och dag. För en 500 kgs häst innebär det 0,5 kg Essential. Har du tillgång till en våg är det absolut bäst men ett måttband duger bra för att räkna ut hur mycket din häst väger på ett ungefär. Det är bra att kontinuerligt mäta sin häst för att hålla koll på midjemåttet. [Länk till metod]

När det gäller Essential finns det ingen risk att överdosera och den här övergången kan göras snabbt. Hästar brukar inte reagera med magproblem, överskottsenergi eller liknande. Efter två veckor bör du ta en ny titt på din häst och bestämma dig för om du ska sänka givan eller fortsätta med samma dos. Vill du ha hjälp med att diskutera och bolla så finns vi på Hogsta och EquVici tillgängliga, ta en bild på din häst och kontakta oss till exempel via Facebook eller ring.
Om din häst har varit mycket försurad i kroppen till följd av en foderstat med stärkelse så kommer du att märka en förändrad lukt på hästens urin och avföring. Den kan lukta riktigt illa och det är ett kvitto på att du gjort en förändring i rättan tid. Den dåliga lukten försvinner med att det sura tillståndet i hästens matsmältningsapparat avtar.


Fettansamling vid svansrot. 

Så här kan du ge Essential
Vid en första blick på Essential så ser det nästan ut som rent vitt socker. Nej, det är det inte. Kanske har du en häst som är lite kinkig, kräsen eller misstänksam mot nyheter. Andra hästar vänjer sig snabbt och slickar i sig Essential som godis, det finns det och allt däremellan. Ett bra sätt är att introducera lite i taget blandat med foder som hästen tycker om såsom lucern i stråfoder eller betfor. Vissa hästar gillar uppblött mat och då är uppblötta lucernpellets riktig bra att mixa med. Andra dricker vatten med Essential i tillsamman med lite betfor eller pellets. Det är bra att sprida givan över flera utfodringar på dygnet. När din häst vant sig och äter Essential börjar du ge full giva under två veckor [1 gram per kg kroppsvikt och dag]. Tänk så här, ett barn som fått Kexchoklad morgon-middag-kväll har vant sig vid socker och kräver socker. Den dagen du introducerar barkbrödssmörgåsar istället för Kexchoklad får du inte omedelbart glada miner – även om det är bättre för dem. Det är samma sak för din häst som vant sig vid ett stärkelserikt och med det sött foder. Det kan ta lite tid att vänja om smaklökarna och släppa sockerberoendet.
Det finns spannmålsfritt kraftfoder från flera tillverkare, nästan alla de mixerna gör det svårt att komma upp i rätt energikvot. Då är det perfekt att blanda i Essential.

En viktig omläggning – för bättre hållbarhet
SLU har i en studie visat att hästar som utfodras med stärkelse får muskelfibrer av sämre kvalitet. De blir helt enkelt mindre hållbara och skadar sig lättare. Det är bara en av många anledningar till att det finns ett starkt argument att föda upp unga hästar på en stärkelse- och sockerfri foderstat – de kommer att prestera bättre. Vill du läsa mer om nutritionens betydelse för hästens hållbarhet hittar du länken här
Det är aldrig för sent att lägga om foderstaten med Essential och ge din häst ett bättre inre liv till glädje för er båda.

I samarbete med EquiVici 2020

You will also like this

 • Hormonella utmaningar under brunst

  Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

 • Den äldre hästen

  Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

 • Magens olika behov

  Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

 • NAF snackar mage

  NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

 • Hästens pälsbyte

  Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

 • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

  Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

 • Foderrelaterad fång

  Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

 • Vitaminer till häst - FAQ

  Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Vi besvarar de vanligaste frågorna.

 • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

  Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

 • Vimital Fokus

  Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

 • Installning bör planeras - NAF

  När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

 • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

  NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

 • Vatten- och saltbalans

  Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

 • Sandkolik

  Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

 • Hösten kommer och med den...

  Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

 • Nytt för magen - Curagest

  Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

 • Pavo - Historik

  När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

 • Brunst - lite fakta

  Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

 • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

  Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

 • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

  Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

 • Dåliga hovar

  Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

 • Träckskola

  Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

 • Pavo pratar dräktighet

  För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

 • Behöver hästar verkligen socker?

  En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

 • Lecitin som magbalsam?

  Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

 • Är din häst för tjock?

  Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

 • Svårt att komma ned i varv?

  Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

 • För mycket protein?

  Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

 • Övervikt hos häst

  Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

 • Varför förgroning av spannmål?

  Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

 • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

  Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.