• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Vitaminer till häst - FAQ
Fodersnack

Vitaminer till häst - FAQ

En frisk häst som lever fritt uppsöker själv den föda som innehåller de vitaminer och mineraler som den eventuellt kan ha brist av. Men då dagens hästhållning inte ger hästen den möjligheten kan det ibland bli nödvändigt att ge våra hästar både vitaminer och mineraler som tillskott. Vi tänkte här fördjupa oss i vilka vitaminer som hästar bör få tillgång till, vad dessa har för effekt och vad som händer vid eventuellt överskott eller underskott av dessa.

Flertalet vitaminer kan hästen inte producera själv, och dessa måste därför tillföras via foderstaten. I ett modernt färdigfoder finns de nödvändiga vitaminerna i rätt proportioner. I andra typer av foderstater kan det behöva tillföras vitaminer genom tillskott i olika former.


Varför behöver hästar vitaminer?

Vitaminer behövs för att hästens kropp ska fungera som den ska. Brist på vitaminer kan ofta ge specifika sjukdomssymtom samtidigt som stora mängder kan vara skadligt. För en del ämnen är det en relativt liten marginal mellan vad som är nyttigt för kroppen och vad som kan vara skadligt. Flertalet vitaminer kan hästen inte producera själv, så dessa bör därför tillföras via foderstaten. Man brukar dela in vitaminer som antingen fettlösliga eller vattenlösliga.


Vilka vitaminer är fettlösliga?

Fettlösliga vitaminerna lagras i fettvävnaden i kroppen och nyttjas vid underskott i foderstaten. Det innebär även att de kan överdoseras och kan därför orsaka förgiftning i kroppen.

Till de fettlösliga vitaminerna hör A, D, E och K. Vitamin K produceras av goda bakterier i grovtarmen, vitamin D produceras i huden när den utsätts för solljus, övriga fettlösliga vitaminer måste vi tillföra via foderstaten.Vilka vitaminer är vattenlösliga?

Exempel på vattenlösliga vitaminer är B- och C-vitamin. Både B- och C-vitamin produceras i hästens tarm. Ett överskott av vattenlösliga vitaminer är ofarligt för hästen och ett eventuellt överskott bryter hästens kropp ned och det kissas ut. Eftersom hästen inte kan lagra de vattenlösliga vitaminerna i kroppen kan dessa tillföras dagligen.


A-vitamin - för syns skull

A-vitamin behövs för att syn, hud och slemhinnor ska fungera normalt samt har en viktig betydelse för hur fölets skelett utvecklas. Hästar får i sig A-vitamin antingen via betakaroten som finns i grönt gräs och morötter eller via tillskott som innehåller Retinol, vilket är A-vitamin som är framtaget från animaliska livsmedel som t ex lever och fiskolja.

Brist på A-vitamin kan ge försämrat mörkerseende, förtjockad och förhårdnad hud och hornhinna, nedsatt fertilitet samt nedsatt immunförsvar mot infektioner.

Stora mängder färdigbildat A-vitamin (dock ej betakaroten) är giftigt och kan leda till viktminskning, urkalkning av skelettet, blödningar, dålig päls och hud samt ökad hjärtfrekvens. Dräktiga ston skall vara försiktiga med fodertillskott med A-vitamin då det kan resultera i fosterskador. Man bör därför som hästägare vara noga med mängden A-vitamin som tillförs i hästens foderstat.

En frisk häst som betar mellan fyra till sex veckor på sommaren täcker sitt behov av A-vitamin upp till sex månader genom att den lagrar vitaminet i levern. Betakaroten som finns i t ex hö är ljus och syrekänsligt och brukar minska kraftigt under våren vilket gör att man eventuellt bör tillföra A-vitamin till hårt tränande hästar samt vid dräktighet.

Behovet av A-vitamin täcks normalt under uppstallningsperioden genom utfodring med ett näringsrikt och kvalitativt grovfoder. Ett eventuellt behov av A-vitamin uppstår först vid utfodring av grovfoder av sämre näringsmässig kvalitet. Normalt brukar man säga att tar det upp till ett år innan en vuxen hästs förråd fullständigt har tömts på A-vitamin.


D-vitamin produceras av solen

D-vitamin är en fettlöslig vitamin som produceras då solens UV-strålar träffar hästens hud. Hästen får även i sig en del D-vitamin via grovfodret, särskilt om det är soltorkat hö. Hö som soltorkat och bleknat innehåller högre halter av D-vitamin än grönt hö, men har samtidigt lägre halter av betakaroten. Det finns även tillgängligt i ett fåtal foder som t ex leverolja och lusern.

D-vitamin är nödvändigt för att tarmen ska kunna absorbera kalcium och fosfor. Hos hästen påverkar inte D-vitamin själva kalciumupptaget i tarmen men det är däremot viktigt för omsättningen av kalcium i skelettet och påverkar på så sätt skelettets uppbyggnad. D-vitamin är även viktigt för njurfunktionen och för tarmarnas funktion.

Brist på D-vitamin kan innebära omfattande effekter på ämnesomsättningen i hästens skelett och det kan leda till benskörhet, främst hos föl och äldre hästar.

Ett överskott av D-vitamin leder till höga halter av kalcium i blodet. Detta kalcium lagras sedan in i kärlväggar, hjärta och ledgångar, vilket leder till dålig elasticitet i vävnaderna. Detta kan resultatet i hjärtfel, och att hästens förmåga till prestation försämras. Kraftig överdosering av D-vitamin kan även leda till dödsfall på grund av skador i hjärtmuskulaturen.

Under vinterhalvåret krävs ofta tillskott av D-vitamin eftersom solljuset där vi bor inte är tillräckligt för att täcka behovet av D-vitamin. Hästar som står mycket inne på stall och inte är ute så mycket i solen kan också behöva tillskott.


E-vitamin förhindrar överansträngning i musklerna


E-vitamin främsta uppgift att skydda hästens celler och hindrar att de bryts ner under muskelarbete. När hästen arbetar produceras slaggprodukter i musklerna, dessa slaggprodukter oskadliggörs och "neutraliseras" av E-vitamin. Den hjälper även till att minimera muskelskador och överansträngning som uppstår vid mjölksyra i muskelvävnaden samt stärker hästens immunförsvar.

E-vitamin finns framförallt i grönt gräs och gröna blad så hästar som går på bete får vanligtvis i sig tillräckligt med E-vitamin. När gräset torkas försvinner däremot mycket av vitaminet, så hästar som inte har tillgång till betesgräs behöver ofta tillskott med E-vitamin. Eftersom detta är välkänt sedan länge är i princip allt kraft- och mineralfoder som säljs idag är berikat med E-vitamin.

Även E-vitamin är fettlösligt och lagras i fettvävnaderna, levern och musklerna. Därför är det att föredra mindre, dagliga mängder E-vitamin jämfört med att ge större mängder vid enstaka tillfällen. Bra att veta är även att E-vitamin är giftigt endast vid mycket höga doser och därför är tillskott att rekommendera, främst till hårt tränande hästar men även till dräktiga ston för att ge fölen en bra start i livet.

E-vitaminbrist däremot kan leda till muskelskador och det värsta är om det drabbar hjärtmuskeln då det i sin tur leder till hjärtfel. Bristsymtom kan även vara svaga föl, dåligt musklade unghästar samt prestationsförlust och stelhet.


K-vitamin för blodets koagulering

K-vitamin har fått sitt namn från ordet koagulering, eftersom K-vitamin behövs för att bilda de proteiner som är nödvändiga för att blodet ska kunna koagulera. Vitaminet behövs även för omsättningen av skelett och brosk. Hästar får i sig K-vitamin via gröna växter plus att mikroorganismerna i hästens grovtarm tillverkar vitaminet i tillräcklig mängd för att tillgodose hästens behov.

Eftersom hästen själv producerar vitaminet behöver man inte tillföra det i fodret. Dock kan brist på K-vitamin uppstå vid en eventuell störning av tarmfloran t ex om hästen behandlas med antibiotika vilket kan påverka blodets koaguleringstid och kan leda till stora blodförluster.

Bristsymptom på K-vitamin är förlängd blödningstid, då blodets förmåga att koagulera försämras.

Det finns inget belägg för att ett högt intag av K-vitamin skulle ha negativa effekter på hästens hälsa. Extrem överdosering kan vara giftigt, men studier visar att hästar inte visat några negativa effekter vid så mycket som 1000 gånger behovet.


B-vitamin viktig för mycket

B-vitamin är ett samlingsnamn för en grupp av vattenlösliga vitaminer som inte lagras i kroppen utan ett eventuellt överskott följer med ut via urinen. Det finns flera olika B-vitaminer som alla spelar en viktig roll för våra hästar, bland annat för hästens matsmältning, nervsystemet samt hud- och pälskvalitet.

B-vitaminer produceras av mikroorganismer i hästens grovtarm och täcker vanligtvis hästens behov. Men om det sker en rubbning i hästens mag- och tarmkanal kan hästar drabbas av B-vitaminbrist. Rubbningar som påverkar tarmens produktion av B-vitamin kan till exempel vara diarré, foderbyte eller sjukdom. Även en foderstat med mycket kraftfoder och lite grovfoder kan störa tarmfloran och kan leda till att mikroorganismerna blir mindre aktiva och endast producerar små mängder av vitaminet. Bristen av B-vitamin kan uttrycka sig med flera ganska diffusa symptom, men de främsta symptomen är att hästen blir orkeslös, får dålig aptit eller problem med päls och hud.

Vid perioder av hårdare arbete, så som intensiva träningsperioder eller vid pälsbyte kan hästen ha ett ökat behov av B-vitamin och därför kan ett tillskott vara positivt.

Då vitaminet är vattenläsligt utsöndras överskottet med urinen. Det är därför ofarligt. De finns inga bristsymtom beskrivna för häst dock kan vissa giftiga växter, t ex örnbräken - ge bristsymptom. Vid problem med grovtarmens mikroorganismer kan extra tillskott behövas.C-vitamin moverkar infektioner

C-vitamin behövs för antikroppsbildningen i hästens kropp och den hjälper även kroppen att ta upp järn, att läka sår samt stödja blodkärlens hållfasthet.

Äldre hästar kan ha en minskad produktion av C-vitamin samt även hästar i hårt arbete som förbrukar mer C-vitamin än vad de hinner producera kan behöva extra tillskott. Brist på C-vitamin kan ge trötthet, dålig aptit och ökad mottaglighet för infektioner. Det kan även vara negativt för hästens senor och brosk då det kan leda till en hämmad kollagenbildning.

C-vitamin fungerar som antioxidant, vilket är en kemiska förening som motverkar oxidering som i sig är en kemisk reaktion som producera fria radikaler, som kan skada cellerna genom att dom bryter ner cellväggar och angriper fettämnen i kroppen. Antioxidanter i form av C-vitamin kan avslutar dessa kedjereaktioner. C-vitamin behövs även för att bygga upp kroppens brosk- och benvävnad och underlättar även upptaget av järn från maten.


Summa summarum

En häst som utsätts för solljus, betar gräs och får en näringsrik foderstat brukar klara sig utan extra tillskott av vitaminer. Dock kan det uppstå vissa perioder då ett tillskott kan vara bra att tillföra. Misstänker du att din häst kan lida av vitaminbrist så rekommenderar vi att du gör en foderanalys samt konsulterar en veterinär.
Har du frågor om vilka vitaminer som skulle passa just din häst så hör gärna av dig till oss i butiken så hjälper vi dig att hitta rätt.

You will also like this

 • Hormonella utmaningar under brunst

  Då kan det behövas lite extra hjälp. NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

 • Den äldre hästen

  Läs vår blogg där NAF skriver om den äldre hästens behov. Mycket kunskap och insikter finns om hästen och de behov den har i olika stadier i livet.

 • Magens olika behov

  Prebiotika - Probeotika - Synbiotika Här kan du läsa om den nytta de gör och varför hästen behöver dem. Trikem delar med sig av sin kunskap.

 • NAF snackar mage

  NAF berättar mer om hästens mag- och tarmhälsa, vad som påverkar och vad som kan hjälpa. Tema Mage & Tarm - Bibehåll god hälsa under hösten.

 • Hästens pälsbyte

  Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

 • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

  Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

 • Foderrelaterad fång

  Här kan du lära dig vad St.Hippolyts foderkonsulent Jennifer skulle råda dig till om du har en häst i riskzonen.

 • Välfärdssjukdom kan drabba din häst

  Om din häst är i riskgruppen så finns välfärdssjukdomar även hos dem. Läs mer om hur du ser det och vad du kan ändra på.

 • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

  Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning. Lär om hur du fodrar här.

 • Vimital Fokus

  Hör och se vad Trikem har att säga om varför det kan behövas Vimital, numera Trikems Fokus för hästen med nerverna utanpå.

 • Installning bör planeras - NAF

  När det är dags för att stalla in igen, så finns det några saker att tänka på och planera för. NAF delar med sig av sin kunskap.

 • Vikten av en stark överlinje och muskulatur

  NAF har mycket kunskap att dela med sig av och denna gång handlar det om muskler. Läs mer här.

 • Vatten- och saltbalans

  Med hjälp av NAF skriver vi om hästens vatten- och saltbalans vid träning och varmt väder. Viktig kunskap när du vill prestera på top.

 • Sandkolik

  Sand i tarmen är en av vinterns största utmaningar för oss hästägare. Här tipsar St. Hippolyt om hur du minskar riskerna för din häst.

 • Hösten kommer och med den...

  Övergången från bete är ett foderbyte som man sällan tänker på och hästens pälsbyte är en till av höstens utmaningar för hästen. Vad hjälper?

 • Nytt för magen - Curagest

  Normalisering av tarmfunktionen låter som en bra idé om hästen inte har en stabil mage. St. Hippolyt har något för det.

 • Pavo - Historik

  När och var startade Pavo sin hästfodertillverkning och vad är det som gör Pavos hästfoder så populärt? Ett av Hogstas varumärken inom hästfoder.

 • Brunst - lite fakta

  Läs mer om varför ston kan reagera som de gör i vissa perioder och hur vi kan stötta dem, när det är som jobbigast.

 • Muskelproblem - PSSM - Foder dom stöttar.

  Hästar med muskelproblematik kan få bättring med hjälp av rätt typ av foder. Här kan du läsa mer om PSSM, vad det innebär och hur du skall tänka med fodret till en häst med stela muskler.

 • Är spannmålsfritt foder alltid rätt?

  Vi vill alltid ge våra hästar det bästa förutsättningarna och då är det viktigt att läsa på och inte bara följa en trend. Läs vad Pavo kan berätta om att använda spannmål eller inte.

 • Dåliga hovar

  Har din häst dåliga hovar? Det finns flera orsaker till att det är så, men framför allt så behöver du få ordning på det för att din häst skall må bra. Läs mer här

 • Träckskola

  Lär dig vad du kan få för information från hästens träck. De olika konsistenserna speglar insidan av hästens mag och tarmsystem.

 • Pavo pratar dräktighet

  För att ditt föl skall bli en hållbar och stark individ i framtiden, så startar arbetet redan under dräktigheten. Hör vad Pavo säger om det dräktiga stoets foder och lite annat.

 • Behöver hästar verkligen socker?

  En verkligen dagsaktuell frågeställning som St. Hippolyt hjälper oss att svara på. Läs mer i vår blogg Fodersnack

 • Lecitin som magbalsam?

  Viktig information om hästens mage, magsyra och hur lecitin kan hjälpa till. Läs mer i vår blogg Fodersnack.

 • Är din häst för tjock?

  Läs om hästars övervikt och hur du som ryttare och ägare kan påverka med foder och träning så att din häst mår bättre.

 • Svårt att komma ned i varv?

  Varför hjälper ett glas varm mjölk när man inte kan sova? När vi är stressade och “uppe i varv” kan

 • För mycket protein?

  Läs om hästarnas proteinbehov och vad proteinet i fodret är bra för. Vad händer om det blir för mycket av det goda?

 • Övervikt hos häst

  Välfärdssjukdomar drabbar även hästar och är något vi behöver vara uppmärksamma på. Vad gör man om hästen ser ut att kunna leva på luft.

 • Varför förgroning av spannmål?

  Vad gör förgroningen för skillnad för spannmålet och hästens förmåga att tillgodogöra sig fodret? St. Hippolyt berättar det i denna blogg.

 • Hoven behöver mer än biotin för att hålla sig stark!

  Faktabaserat inlägg om vad hästens hovar har för behov av olika näringsämnen. Läs vad St.Hippolyt har att säga om det.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more