• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
EQUI compress motverkar svullna hästben
Lär dig mer

EQUI compress motverkar svullna hästben

Inlägget skapat 2024-03-18 

En fråga som många ryttare och hästägare ställer sig är:
Vad ska man göra om hästens ben är svullna eller hur kan jag förebygga så att de så småningom inte blir det? Vilken negativ effekt har svullnaden?

I detta blogginlägg förklarar vi orsakerna till svullna ben hos hästen och hur den effektiva behandlingen med Stübben x EQUI compress - det revolutionerande kompressionssystemet för hästar, kan göra skillnad för din häst.

Behöver hästar kompression överhuvudtaget?

Till skillnad från människor, som har välutvecklade vadmuskler, så har hästar endast senförlängningar ut i hoven.

Den stora fördelen med detta är den snabba accelerationen som krävs under flyktsituationer, som hästen som bytesdjur är konstruerad för.

Men det finns också en nackdel: Avsaknaden av muskelpump gör att de metabola slaggprodukterna bara kan transporteras tillbaka till hjärtat långsamt. Denna transport sker via lymfsystemet, som är parallellt kopplat med blodcirkulationssystemet.

Lymfsystemet strömmar sedan in i venerna nära hjärtat. Om lymfsystemet inte är fullt fungerande kan till exempel proteiner inte transporteras bort och vävnadshärdning riskerar då att utvecklas.

I vårt moderna samhälle så hålls våra hästar huvudsakligen på box eller i relativt små hagar under stora delar av dygnet och har inte heller behov av långa vandringar för att söka föda och vatten, i jämförelse med steppdjurens konstanta rörelse. Resultatet av det mer stillastående livet är att den naturliga ämnesomsättningen försämras.

Ökat stående ökar risken för sjukdom och kan även leda till skador, genom att hästen regenererar långsammare och strukturer som muskler, ligament och senor blir mer sårbara.

 


Hur kan då EQUI compress hjälpa mot detta?

Det är här EQUI kompressionsstrumpan kommer in, genom att generera kompression med det önskade trycket på en exakt förutbestämd position så kan vi hjälpa hästen.
Kompressionsfunktionen gör att de vaskulära klaffarna förs närmare varandra, stimulerar lymfsystemet och skapar därigenom en effektiv pumpfunktion.
EQUI compress har därför en profylaktisk, långvarig effekt och erbjuder sporthästar och alla andra hästar som står på box eller rör sig mindre pga inviduella situationer en mätbar fördel för första gången.

Hur funkar då EQUI compress?
Stübben x EQUI compress är resultatet av hästfysioterapeut Franzi Bechberger-Gabers vetenskapliga arbete, i samarbete med veterinärer och experter inom lymfologiområdet.
När en häst är stilla under långa perioder eller tränas mer intensivt, kanske lymfsystemet och dess metaboliska avfallsevakuering inte fungerar korrekt, vilket leder till svullnad i benen och långsammare vävnadsregenerering.

Kompressionsstrumpan Stübben x EQUI Compress har designats för att motverka denna effekt. De stimulerar lymfsystemet genom optimalt tryck och effektiv pumpfunktion.

Med hjälp av utarbetade testprocedurer bestämdes de optimala tryckvärdena för att positivt påverka hästens kärlsystem och möjliggöra förebyggande åtgärder.

Kompressionsterapi innebär att man applicerar tryck från extremiteterna mot hjärtat för att minska utvidgade blodkärl.

-Detta förbättrar blodcirkulationen, förbättrar också flödet tillbaka till hjärtat och förhindrar ödem eller svullnad.
-Det hjälper också till att återställa ventilernas funktionalitet i vener och lymfkärl genom att föra dem närmare, vilket påskyndar avlägsnandet av metaboliskt avfall från kroppen.
-Dessutom stimulerar EQUI compress fascian, förbättrar vävnadshälsan och lindrar spänningar i böjsenorna genom optimalt tryck.
-Sammantaget minskar det den trängsel i extremiteterna, som en svullnad ger, vilket både ger lindring och välbefinnande.

EQUI Compress är stickad av silverjoner i smält garn som förhindrar bakterieuppbyggnad. Detta hjälper till att skydda den känsligare vävnaden i karleden.
Det andningsbara materialet hanterar effektivt fukt samtidigt som det ger en svalkande känsla.


På insidan av skyddet applicerar EQUI pelotte (små kulor) tryck för att underlätta avlägsnandet av metaboliskt avfall från extremiteterna utan att komprimera kärlen.
Dess struktur, gjord av runda kulor, stimulerar lymfsystemet och fascian.
Dessutom, när hästen rör sig överförs den resulterande pumpeffekten till ligamentet tackvare EQUI pelotte.

Köp produkterna här

Användningsområden:
EQUI compress är perfekt för att hjälpa till med återhämtning hos vilande eller boxvilande hästar. Det är idealiskt för:
- Viloperioder, boxvila och lättare arbete
- Under transport
- Mellan träningspassen
- För gallor
- Senproblem

EQUI compress är designad för vilofaser och inte för träning

Kontraindikation: - Använd inte med:
- Öppna sår
- Bakteriella infektioner
- Svampinfektioner
- Blodflödesstörning
- Allvarlig inflammation
- Feber

Hur sätter man på EQUI compress?

Är du osäker på vilken storlek som passar dig?
Du kan använda EQUI compress storlekstabellen för att bestämma rätt storlek.


Hur man tar hand om EQUI compress?

Använd endast skydden och strumporna när de är torra och rena så att silikonet och det antibakteriella materialet förblir funktionellt. Hästens ben måste rengöras och torkas innan de sätts på. När hästen behöver EQUI compress under en längre period, kontrollera dagligen att inga tryckmärken har uppstått (till exempel på grund av en halmbit som fastnat under strumpan).

Kardborrbanden på damaskerna måste stängas ordentligt före tvätt för att förhindra skador på tyget. Använd även tvättpåse för att skydda damaskerna,

EQUI compress kan tvättas i maskin i 30°C. Får ej torktumlas eller strykas.

EQUI Compress - Front

EQUI Compress - Front

Stübben

SEK2,999
EQUI Compress - Rear

EQUI Compress - Rear

Stübben

SEK2,999
EQUI Compress extra socks
Equi Compress Dressing Aid

You will also like this

 • Varma senor och svala skydd

  Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

 • Dags att byta bett?

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

  Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

 • Smarta textilier

  Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

 • Happy Skin - Sommareksem

  Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

 • Mugg & Regnskållor

  Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

 • SilverHoney - Värsta Combon

  Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

 • Täckestemperaturguide

  Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

 • Woolpad - läkande och vårdande

  Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

 • Putsa som OS

  Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.

 • Tvätta fårskinn

  Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

 • Sadelpad - ja/nej - vilken?

  När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.

 • Mugg när den är som värst

  Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.

 • Ariat ridskor

  Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

 • Skötselråd ridstövlar/ridskor

  Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l

 • Ridstövelguide - FAQ

  Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.

 • Vad gör kylning för hästen?

  Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

 • Varför kliar det?

  När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

 • Dubarrystövlar - så sköter du dem

  Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

 • Tillåtna bett i Dressyr TR

  Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

 • Så sköter du dina skor från Ariat

  Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

 • Skötselråd Icebug

  Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

 • Föltider

  Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

 • SAFEFIT - FAQ

  När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

 • V22 - för svalare hästben

  Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

 • CEECOACH - så fungerar den

  Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

 • Hästliniment – värme eller kyla?

  Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

 • Transportera hästen säkert

  Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

 • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

  Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.

 • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

  Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.