• TOP Retailer Europe 2022
  • Fast delivery
  • Large selection
  • Excellent service
Sadelpad - ja/nej - vilken?
Lär dig mer

Sadelpad - ja/nej - vilken?

Det finns så galet många alternativ att välja mellan när det kommer till sadelpaddar att det kan vara svårt att veta vad det är man behöver och vilket alternativ som är bäst.

Första frågan vi ställer oss är om det ens är nödvändigt med en sadelpad, och kanske inte. Det här är en fråga som kan skapa svallvågor på internet och på FB, p g a hur olika vi ser på saker och ting.

Ligger sadeln perfekt, så att den inte stör hästen, skapar skav, hudknutor eller någon form av tryck, ja då kan du leva utan en sadelpad. Se då bara till att du har ett schabrak som har en paddning som ger tillräckligt skydd.
Även om en ryggsäck är väl balanserad, så skapar den efter tid ett visst tryck som du behöver skydda din kropp mot.

Förespråkarna till sadelpadden talar om tryckfördelning, anpassning och korrigering men också att upplevelsen för hästen påverkas positivt.
Belackarna säger att det enda som gäller är att sadeln är perfekt anpassad efter hästen, då dagens sadlar är tillräckligt bra för att ge häst och ryttare den bästa känslan.

Om det gör skillnad för ryttarens hjälpgivning och upplevelse diskuteras också livligt. Här är det lite lättare att säga vad som är rätt eller fel, prova! Därefter vet du själv.

Oavsett vad du principiellt tycker så ser vi att marknaden är full av alternativ att välja mellan och Hogsta Ridsport har naturligtvis ett ganska stort sortiment/utbud av sadelpaddar främst för dressyr men de flesta fungerar även för hopp eller går att beställa hem. 

Vår rekommendation kommer alltid vara, att det viktigaste är hur sadeln är inpassad, det är nummer ett i alla lägen. Vi vet dock att alla hästar är inte lika "lätta" att anpassa en sadel till och att modellerna eller plånboken kan sätta stopp för vad som är möjligt/rimligt och då står man där med ett nytt val att ta, vilken sadelpad skall det i så fall vara.

Generellt kan man säga att en jämn fårskinnspadd lyfter sadeln lika mycket överallt och att anpassningen inte påverkas av sadelpadden, det är sant till kanske 90% skulle jag tro. Nu är det hästar vi håller på med och en mängd olika varianter på hästarnas konstruktion på rygg, make, längd samt form och då blir det inte riktigt så enkelt längre. Men lite generellt kan vi säga så, med vissa undantag...

Fördelen med en fårskinnspad gentemot mycket annat är materialet, där ullen har en naturlig spänst, kan absorbera stora mängder fukt innan den naturliga luftbarriären täpps till samt att den ger väldigt lite friktion.

De flesta gelpaddar har en tryckfördelande funktion och har under årtionden använts mot liggsår på sjukhus, dessa paddar tar inte heller så stor plats under sadeln. Idag finns det även ett stort antas gelpaddar med antislip för att hindra att sadeln glider och flyttar sig under ridning. Ja, en väl inpassad sadel kan också hindra det, för det mesta... men om hästen har en bra rygg men en förfärlig sadelgjordsstad, då spelar det nästan ingen roll vad man gör.

Memory foam anpassar sig efter hur trycket är och tar effektivt upp stötar. Dessa paddar kan även jämna ut trycket om sadeln inte passar perfekt. Tempur har en väldigt likartad egenskap.

Behöver du korrigera sadeln av någon anledning så finns det paddar i fårskinn från EA Mattes med fickor som gör att du kan fylla på med material (filtpaddar) där det behövs för att uppnå balans. Acavallo har även ett brett utbud med gelpaddar som kan lyfta fram eller bak, beroende på var det behövs.

Om du anpassar din sadel till din häst med en sadelpad, var då noga med att du inte flyttar trycket till någon annan plats. T ex om du fyller på mer fram än det finns utrymme för så finns risken att det blir ett för stort tryck bak, likväl som vice versa fyller du på bak, så kan sadeln komma att landa för hårt fram. 

Hos oss på Hogsta Ridsport har vi fokuserat på EA Mattes och Acavallos produkter då de har ett brett sortiment som täcker många olika hästars behov. Du finner även sadelpaddar från Animo, Prestige och den populära trapeziumpadden från Eskadron. Precis som de flesta andra anser vi dock att en väl utprovad sadel är en förutsättning för ett optimalt resultat. Vi önskar dig lycka till med att lösa din hästs behov.

Här finner du hela vårt breda sortiment av sadelpaddar.
 
Trapezium pad brun

Trapezium Pad - Brown

Källquist Equestrian

SEK319
Half pad PM System - Black/Natural
Anti-slip gel pad - Svart
Gelpad med inbyggt framlyft

Gel Pad Front Riser

Acavallo

SEK855
acavallo-memory-foam-pad-brown

You will also like this

  • EQUI compress motverkar svullna hästben

    EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

  • Varma senor och svala skydd

    Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

  • Dags att byta bett?

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

    Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

  • Smarta textilier

    Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

  • Happy Skin - Sommareksem

    Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

  • Mugg & Regnskållor

    Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

  • SilverHoney - Värsta Combon

    Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

  • Täckestemperaturguide

    Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

  • Woolpad - läkande och vårdande

    Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

  • Putsa som OS

    Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.

  • Tvätta fårskinn

    Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

  • Mugg när den är som värst

    Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.

  • Ariat ridskor

    Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

  • Skötselråd ridstövlar/ridskor

    Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l

  • Ridstövelguide - FAQ

    Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.

  • Vad gör kylning för hästen?

    Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

  • Varför kliar det?

    När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

  • Dubarrystövlar - så sköter du dem

    Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

  • Tillåtna bett i Dressyr TR

    Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

  • Så sköter du dina skor från Ariat

    Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

  • Skötselråd Icebug

    Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

  • Föltider

    Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

  • SAFEFIT - FAQ

    När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

  • V22 - för svalare hästben

    Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

  • CEECOACH - så fungerar den

    Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

  • Hästliniment – värme eller kyla?

    Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

  • Transportera hästen säkert

    Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

  • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

    Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.

  • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

    Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more