• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Tillåtna bett i Dressyr TR
Lär dig mer

Tillåtna bett i Dressyr TR

Inlägget skrivet 2022-01-14

När det gäller bett så är det viktigt att veta vilka som är godkända innan du kommer till start, annars finns det risk att du blir diskvalificerad.

På Hogsta Ridsport så är vi väl medvetna om hur viktigt det är att ha rätt bett till sin häst, annars är det svårt att få fram det bästa resultatet och upplevelsen i ridningen. Men förutom det så måste även bettet vara godkänt vid tävling, så även om du har hittat det perfekta bettet så kanske du bara kan använda det på träning.

Lär dig TR, så att du inte missar den detaljen när du åker på tävling. TR förnyas med jämna mellanrum och det här är vad som gäller 2022. Det kan dock komma små tillägg under året även om TR inte ändras i dokumentet.

Under hösten 2022 har vi fått besked om att FEI inte längre godkänner D-ring på bridongbett i kombination med kandarstång.


Så här står det i Dressyr TR II

4. Bett

 4.1.1. Bett ska användas i originalskick. Bett ska ha en slät och fast yta. Tvinnade och vridna bett är inte tillåtna. Bett får inte ge mekaniskt tryck på tungan och bett som inverkar som tungplatta får inte användas.

4.1.2. Bett ska vara gjorda av metall, hård plast eller hållfast syntetiskt material. Bett får vara täckta av gummi och latex får lindas på originalbettet.  

4.1.3. Diametern på betten ska vara sådan att den inte skadar hästen. Bettens diameter mäts vid bettets ytterkant intill bettringarna. ”H” Följande diametermått gäller: Minsta diameter: tränsbett 12 mm, bridongbett 10 mm. Minsta diameter: kandarets stångbett 12 mm. ”P” Minsta diametern för tränsbett är 10 mm.

4.2. Tränsbett: Ett tränsbett kan vara oledat, en ledat (tvådelat) eller två ledat (tredelat).

 4.2.1. Ett tränsbett får ha fritt löpande/rörliga bettringar, fasta D-ringar eller eggringar. En- och tvåledade tränsbett får också användas med parerstänger, Hanging cheeks eller Fulmer cheeks. Oledat tränsbett får också användas med rörliga parerstänger, Hanging cheeks eller Fulmer cheeks.

4.2.2. Böjliga tränsbett av hållbart gummi eller syntetmaterial är tillåtna.

4.2.3. Tvåledade tränsbett ska ha rundad mellandel. En koppling eller bettrulle är tillåten som mellandel. Mellandelen får inte ha effekt som tungplatta. Ytan på mellandelen ska vara fast och slät utan andra rörliga delar än bettrullen. Mellandelen får vara vinklad i en annan riktning än resten av munstycket, måste ha rundade kanter och får inte inverka som tungplatta.

4.2.4. Ett tränsbett får vara format för att ge tungfrihet. Maximal höjd på avvikelsen från lägsta delen mot tungsidan till högsta delen får vara 30 mm, och där munstycket har kontakt med tungan måste avvikelsen vara minst 30 mm bred.

4.3. Bridongbett, stång, kindkedja: Bridongen och stången i kandaret får vara av olika bettmaterial.

4.3.1. Bridongbettet ska vara enledat (tvådelat) eller tvåledat (tredelat). Bridongen ska ha fritt löpande/rörliga bettringar, D-ringar eller eggringar. Parerstänger eller Hanging cheeks är inte tillåtna på bridonger. En kopling eller bettrulle är tillåten som mellandel i en tvåledad bridong, men ytan på mellandelen ska vara fast utan andra rörliga delar än bettrullen. Mellandelen får inte ha effekt som tungplatta. Tvåledat bridongbett, där mellandelen kan låsas och bli som ett stångbett/oledat bett är inte tillåtet. Böjliga bridongbett av gummi eller syntetmaterial är inte tillåtna.

4.3.2. Stången ska ha oledat munstycke. Munstycket kan vara rakt eller vara böjt för att ge tungfrihet. Största tillåtna utrymme för tungfrihet är 30 mm från den lägsta delen till den högsta, och den del av munstycket som ligger an mot tungan ska vara minst 30 mm bred. Stången får ha fasta eller rörliga skänklar. Skänklarna kan vara raka eller S-formade. Längden på stångens underskänkel under munstycket får inte vara över 10 cm. Den övre skänkeln får inte vara längre än den undre.

4.3.3. Kindkedjan/hakkedjan får inte vara så hårt spänd att den kan orsaka hästen obehag/skada. Kindkedjan får vara gjord av metall och/eller läder. Kindkedjan får vara försedd med skydd av gummi, läder eller fårskinn. Kindkedjehakar kan vara fasta eller löstagbara. Skumrem är tillåten.

Här finner du en länk till bildmaterial för godkänd utrustning i dressyr.

You will also like this

 • SilverHoney - Värsta Combon

  Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

 • Täckestemperaturguide

  Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

 • Woolpad - läkande och vårdande

  Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

 • Putsa som OS

  Vi ställde frågan till en av världens främsta träns-tillverkare, “Hur sköter jag mitt läder på bäs

 • Tvätta fårskinn

  Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

 • Sadelpad - ja/nej - vilken?

  När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.

 • Mugg när den är som värst

  Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.

 • Ariat ridskor

  Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

 • Skötselråd ridstövlar/ridskor

  Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l

 • Ridstövelguide - FAQ

  Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.

 • Vad gör kylning för hästen?

  Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

 • Varför kliar det?

  När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

 • Dubarrystövlar - så sköter du dem

  Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

 • Så sköter du dina skor från Ariat

  Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

 • Skötselråd Icebug

  Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

 • Föltider

  Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more