• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Varför kliar det?
Lär dig mer

Varför kliar det?

Inlägget skrivet 2021-11-04 - Man- och svansklåda

När är kliandet onormalt och vad som är orsaken, det kan vara svårt att veta.
Det finns dock lite teorier och slutsatser i ämnet som vi försöker bena ut här och vad man kan göra åt det.

Insekter!
Den största orsaken till klåda hos häst är tveklöst insekter där knott utgör den värsta sorten, men även andra insekter förorsakar klåda precis som hos oss.

Bästa sättet att skydda hästen mot insekterna är ett bra flugtäcke, då gärna med zebraränder som gör det lite svårare för insekterna att se konturerna på hästen. 
Att mocka hagen kan också hjälpa till, undvika att ha dygnetrunt bete på våtmarker, där insekterna tivs som bäst. Det kan även vara vettigt att låta hästen stå på stall under tiden som insekterna är som värst.

Många olika flugmedel finns också på marknaden som hälper din häst att slippa insektsangreppen.

Soleksem!
På senare tid har man upptäckt att många hästar är överkänsliga mot solljuset, dvs UV-strålning. Här ser man ofta att hästarna kliar och tappar päls, ofta är mankammen, hjässan och svansroten extra utsatt.

För att skydda hästen mot solljuset så behövs ett täcke med UV-skydd och även om det oftast överlinjen som är mest utsatt så verkar det som att de täcken som täcker stor del av hästens kropp även skyddar bäst, t ex såkallade eksemtäcken.

För soleksem på ljusa nosar använd gärna en kräm med solskyddsfaktor och en flughuva med nosskydd.

Allergi!
Det finns allergisk hästsjukdom, men i det ämnet behöver en veterinär göra en utredning för att fastställa samt råda i behandling.

Parasiter!
Är inte bara mask även om springmaskern kan ge upphov till svansklåda och nackbandsmask gör att hästen får klåda i mankammen (Nackbandsmasken kan inte upptäckas med hjälp av träckprov). Båda dessa parasiter kräver avmaskning med receptbelagda preparat, så misstänker du det ena eller andra, kontakta din veterinär.

Parasiter i huden kan t ex vara löss, skabb, fluglarver samt andra typer av insekter. Dessa behandlas med lämplig rengöring och ett medel som är verksamt mot respektive sort.Har din häst redan klåda, då finns det ett antal verksamma produkter med olika sätt att angripa klådan, t ex oljiga för att inte huden skall torka ut och därför förorsaka ytterligare klåda. Tjära i lagom dos kan också vara stillande men vissa hästar kan vara överkänsliga mot tjära, så börja med försiktihet. Eucalyptus och teatree är ytterligare ämnen som ofta återfinns i preparat mot man- och svansklåda hos häst. Alla dessa är utvärtes.

För att huden skall vara stark och klara sig mot olika yttre omständigheter så krävs det att alla för huden viktiga näringsämnen finns i foderstaten. Vi vet i dag att tillskott av t ex zink kan ha en väldigt god effekt mot hudåkommor såsom eksem och mugg. 
Så för att ge din häst det bästa förutsättningarna, kontrollera foderstaten och under de tuffa perioderna, ge gärna din häst lite boost inifrån också.

De produkter du finner hos oss på Hogst har visat sig fungera olika för olika hästar, så här har vi svårt att råda, det är lite från fall till fall.
Sanix spray mot klåda i man och svans från Veredus Hogsta Ridsport.
Bio skin oil - 500ml
No rub

No rub

Leovet

SEK215
Teat tree lotion

Teat tree lotion

Leovet

SEK275
fyra ess hästsalva 250ml

Four Ess Ointment - 250ml

Globus Sport

SEK165
fyra ess hästsalva 500ml

Four Ess Ointment - 250ml

Globus Sport

SEK229
Teatree & Mint Schampo - 500ml
Skin spray - 750 ml

You will also like this

 • EQUI compress motverkar svullna hästben

  EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

 • Varma senor och svala skydd

  Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

 • Dags att byta bett?

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

  Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

 • Smarta textilier

  Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

 • Happy Skin - Sommareksem

  Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

 • Mugg & Regnskållor

  Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

 • SilverHoney - Värsta Combon

  Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

 • Täckestemperaturguide

  Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

 • Woolpad - läkande och vårdande

  Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

 • Putsa som OS

  Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.

 • Tvätta fårskinn

  Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

 • Sadelpad - ja/nej - vilken?

  När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.

 • Mugg när den är som värst

  Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.

 • Ariat ridskor

  Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

 • Skötselråd ridstövlar/ridskor

  Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l

 • Ridstövelguide - FAQ

  Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.

 • Vad gör kylning för hästen?

  Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

 • Dubarrystövlar - så sköter du dem

  Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

 • Tillåtna bett i Dressyr TR

  Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

 • Så sköter du dina skor från Ariat

  Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

 • Skötselråd Icebug

  Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

 • Föltider

  Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

 • SAFEFIT - FAQ

  När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

 • V22 - för svalare hästben

  Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

 • CEECOACH - så fungerar den

  Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

 • Hästliniment – värme eller kyla?

  Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

 • Transportera hästen säkert

  Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

 • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

  Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.

 • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

  Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.