Bridle Fitting

Att anpassa sin hästs utrustning är ett absolut måste om du vill få din häst att må bra och prestera på top. Det är så många detaljer som kan gå fel, men lägger du fokus på det som är viktigt så kommer du ett stort steg längre. Tänk på hur svårt du själv skulle ha att koncentrera dig med en sten i skon eller något annat som skaver. Om allt är komfortabelt blir bådas upplevelse så mycket bättre och möjligheten till bra samspel optimeras.

Team Hogsta har träffat och lyssnat på Géraldine Vandevenne när hon var hos Equality Line och berättade om sitt arbete som oberoende Bit and Bridle Fitter. Géraldine är i grunden odentolog, dvs hästtandläkare som har utbildat sig inom hela hästens ansikte, dess nerver, klodkärl och de känsliga punkterna som vi behöver skydda extra mycket från tryck.

På hästens bakhuvud, övergång nacke så fäster mängder av muskler och nerver som går vidare genom hals ner till bogblad, resp nacke, rygg och bakdel. Med tanke på det så blir det fullt förståeligt att anpassningen över nacken är viktig och att man helst vill fördela trycket så att en negativ inverkan blir så lite som möjligt.

Om din häst har känsliga öron eller TMJ så kan det vara aktuellt att låta en Equiterapeut titta till din häst. Dessa områden tillhör de mest känsliga områdena och inte bara beroende på belastning, det kan även handla om gamla skador eller käkens funktion.

Det finns mängder av nerver över tandraden på överkäken och under tänderna på underkäken. I hästens kranium finns det ett par små hål på sidorna i överkäken och ett par hål i underkäken där blodkärlen går igenom, dessa ligger precis där den överliggande noskrimman respektive kindkedjan placeras. 

När det kommer till tränset och kandarets inverkan på hästen så gäller det att få det att ha så lite negativ inverkan på hästens känsligaste områden som möjligt. Det är såklart även avgörande vilket bett du använder men det tar vi upp i ett annat inlägg.

De mest känsliga områdena är nacken, öronen, TMJ (området nära tinningen) och nosbenet. Över tid ändras hästens huvudform, i och med att tänderna växer ner under hela hästens liv, därför kan något som tidigare har passat så småningom behöva regleras igen.

Kanintänderna kan vara ett problem om de sitter för långt bak, vargtänder såklart och om hästens bett inte är i balans så är det också något som behöver åtgärdas. 

Tränsets nackstycke behöver ha en form som gör att öronen får plats, utan att vara så brett att ytan bakom nacken får för hög belastning. Sidostyckets spännen skall sitta under TMJ, för att inte skapa irritation. Har hästen en osymetrisk panna så behöver pannbandet vara lite större än normalt.

Huvudlaget skall anpassas efter hästens anatomi, men också efter ryttare, behov och eventuella skador. Nosgrimmans funktion är i huvudsak för att stabilisera tränset, inte för att i huvudsak hålla hästens mun stängd.

Vi på Hogsta Ridsport har valt att ha ett sortiment med träns och kandar som väl harmonierar med denna kunskap.
Till oss kan du komma för utprovning av både träns, kandar och bett.
Behöver du hjälp eller råd är du välkommen att kontakta oss via telefon 08-750 05 07 eller mejl kontakt@hogstaridsport.com

Inlägget skrivet av Eva Perninge, 2019-03-23