• TOP Retailer Europe 2022
  • Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud
  • Fri frakt över 1500:- inom Sverige*
För hjärnans skull
Blogginlägg

För hjärnans skull

Till Uppsala och SLU gick färden för att lära mer om vilka ridhjälmar som fungerar bäst och vad som är skillnaden. Vi har hört så mycket åsikter från olika håll och kände att det här är en riktigt relevant kurs för oss, vi som säljer ridhjälmar. 

Vet. Göran Dahlin, medlem i Ridsportförbundets säkerhetsråd välkomnade och öppnade träffen. Det finns en nollvision inom sporten som kan kännas omöjlig att uppnå, då det är med en kraftfull levande varelse (hästen) som vi har att göra med. Det innebär än mer, att vårt omdöme och klokhet krävs i ännu större omfattning. 

Margaretha Rödén, ortoped, medlem i Ridsportförbundets säkerhetsråd och engagerad i fälttävlans kommittén var först ut. Hennes område var hjärnskakning samt hjärnskador och deras effekt  hjärnan och i värsta fall hur en skada kan påverka oss i vardagen. 

Hjärnskakning är relativt vanligt inom ridsporten, 5 fall i veckan resulterar i hjärnskakning och 1 av 7 får bestående men. Det här är något vi behöver uppmärksamma och komma tillrätta med. Ungefär 90% är avramlingar och 10% är krockskador eller sparkskador. 

 Visste du att hjärnan har 100 miljarder hjärnceller när vi föds men att hjärnan behöver ca 25 år på sig för att mogna och få en stabil struktur. Hjärnan hänger i ett vattenbad för att den skall klara sig på ett bra sätt i vardagen. Vattenbadet gör att rörelserna blir lite långsammare, vilket är till hjälp vid tex ett islag. Det är själva gungningen i islaget som gör att du får hjärnskakning och att hjärnan gungar tillbaka gör att islaget ofta är både fram och bak, resp båda sidorna vid ett sidoslag. 

Vid en hjärnskakning töjs nervcellerna ut och det kan orsaka små blödningar på cellnivå. Dessa små blödningar kan i sin tur orsaka inflammationer som i värsta fall skapar bestående men. För att läka dessa inflammationer behöver hjärnan vila, vilket både innebär stillsamhet men också undvika intryck som måste bearbetas. Inga dataspel, tv, hänga på stan eller rida, upp till en vecka efter att du känner dig ok. 

På senaste tiden har det uppmärksammats flera fall inom ishockeyn, där unga vitala män har fått bestående men av upprepade hjärnskakningar. Det kan handla om kronisk huvudvärk, depressioner, humörsvängningar, självmord och inte minst tidig utvecklad demens. Väldigt skrämmande! 

Inom ishockeyn så har en undersökning av ett 40-tal spelare som har fått sluta spela pga. upprepade hjärnskakningar gett ett dystert resultat. Man ser att välbefinnandet hos dessa unga män är sämre än hos en 75-åring. Med bättre kunskap hade detta resultat kunnat vara betydligt bättre. 

Genom hjärnvila och succesiv återgång till aktiviteter efter en hjärnskakning, hinner skador läka och man minskar risken för livslånga besvär. Ett bra redskap är förbundets skrivelse i ämnet och återträning enligt modellen Hjärntrappan för ryttare. Idag gäller inte längre, att man sitter upp i sadeln efter en avramling med islag i huvudet. 

TR har infört en regel, där man är avstängd från tävling minst en vecka efter en hjärnskakning. FEI har nu krav på att alla hjärnskakningar skall rapporteras. I USA och Canada har man tagit det här ett steg längre. Där behöver du ha ett läkarintyg som säger att du är fullt frisk och kan återgå till ridningen, innan du kan få starttillstånd.  Önskvärt är att det gäller träning också.  

Att använda ridhjälm minskar påfrestningen på hjärnan med ca 40% 

 

Helena Stigson från Folksam är den som hos dem arbetar med forskningen inom flera områden rörande personskador. Det handlar om trafik, cykel, skidåkning osv. Helena är docent från Chalmers och ingår också i Ridsportförbundets säkerhetsråd. 

All forskning som Folksam gör är helt oberoende. Det finns ingen koppling till något specifikt varumärke och dess enda syfte är att finna utrustning och tillvägagångssätt som minskar kroppsskador. Målet är även att göra konsumenten medveten om vad som är ett bra val, vilket i sin tur kommer att påverka tillverkarna. 

Dagens ridhjälmar är tillverkade för att minska risken för en skallfraktur. Nu vill Folksam minska riskerna för hjärnskakning också, och det är med den inriktningen som de genomför sina tester. 

Tester som görs idag utgår från den standard som finns, d.v.s. VG1, vilket innebär raka islag på 250 G. Folksam gör dessa tester men har även lagt till test där man mäter sneda islag, eftersom rotationsislag och sneda islag är det som är vanligast. Det är även dessa slag hjärnan är känsligast för. Svensk forskning ligger väl framme och är de som står bakom MIPS, som är konstruerat med ett extra glidlager på insidan av ridhjälmen, just för att ytterligare bromsa in rotiationsislaget. 

Helena talade sig varm över MIPS funktion men sa också att utvecklingen behöver fortsätta. Det finns numera fler material som man inom cykelindustrin arbetar med, där det också handlar om att få ett inre och yttre skal som reagerar oberoende av varandra. 

En ridhjälm behöver uppfylla flera funktioner, den behöver vara lätt, ha ett skal som tål både islag men också att bli trampat på eller klämd. Det är även av vikt att den är anpassad efter ryttarens huvud och med en käkrem som sitter ganska tight, 2 fingrar skall få plats under. Skalet skall gärna vara slätt så att det lätt glider på underlaget, dock är många underlag så mjuka att man fastnar ändå. MIPS är att föredra i alla situationer. 

Hur ofta bör man då byta sin ridhjälm, finns det ett bäst före datum?
Den skall såklart vara godkänd, annars kan det vara på sin plats att byta. Efter ett ordentligt islag bör du också byta din ridhjälm, det går inte att se med blotta ögat om den ger fullgott skydd. Är din ridhjälm mer än 8 år så kan det också vara dags.

En av de ridhjälmar som har den högsta säkerhetsklassen och bäst resultat i raka islag är Charles Owen. Den som har det bästa testresultatet i sneda islag är EQ3 Lynx som tills nu har varit ensam om att ha använt MIPS systemet. I slutet av maj 2019 kommer så Charles Owen med en ridhjälm med samma typ av system, kombinationen borde vara det säkraste på dagens ridhjälms-marknad.
Våra alternativ på ridhjälmar med MIPS funktionen finner du här.


Inlägget skrivet av Eva Perninge, 2019-03-19 uppdaterat 2019-06-06
 

ridhjalm-eq3-lynx-smooth-svart
Bäst i test
MIPS

EQ3 Lynx Ridhjälm MIPS - svart

Back on Track

2 199 kr
ridhjalm-eq3-lynx-smooth-marin
Bäst i test
MIPS

EQ3 Lynx Ridhjälm MIPS - marin

Back on Track

2 199 kr
eq3-lynx-micromocca-glitter
Bäst i test
MIPS

EQ3 Lynx Micromocca - Glitter

Back on Track

2 549 kr
Myps Ridhjälm - Svart
Bäst i test
MIPS

Myps Ridhjälm - Svart

Charles Owen

3 999 kr
Myps Ridhjälm - Marin
Bäst i test
MIPS

Myps Ridhjälm - Marin

Charles Owen

3 999 kr
Myps Round Ridhjälm - Svart
Bäst i test
MIPS

Myps Round Ridhjälm - Svart

Charles Owen

3 999 kr
OneK Avance Mips Matt Rosegold - Svart
Bra val - Folksam
MIPS
OneK Avance Mips Matt Chrome - Svart
Bra val - Folksam
MIPS

Liknande artiklar

  • TOP Retailer Europa 2022

    Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

  • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

    När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

  • IceBug - ett hållbart företag

    Det svenska företaget har en vision om att göra det enklare för människor att spendera mer tid ute i naturen med ett par bra skor med ordentligt grepp, men de arbetar också aktivt med att ge tillbaka till planeten genom ett hållbarhetsarbete som genomsyrar hela verksamheten!

  • Bucas Green-Line

    Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

  • Grooming de Luxe

    Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

  • Hästar som konst - på riktigt!

    Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

  • Bli en klippa på att klippa

    Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

  • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

    Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

  • Vit, vitare, aldrig mer gul

    Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

  • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

    Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

  • Dressyrhästens dresscode vid tävling

    Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

  • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

    Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

  • Ut på tur, aldrig våt och sur

    Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

  • Färger påverkar

    De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

  • "Code of conduct"

    För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

  • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

    Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

  • Bridle Fitting

    Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

  • Spännande resa med NS

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

  • Från stall till butik

    När du kommer på besök så kommer du se det, stallet alltså. Det är fortfarande en stor del i vår miljö, den fantastiska butiken är fortfarande som en del av Hogsta Ridanläggning, en underbar plats på jorden.

  • Åka på meeting

    Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åkte till Holland

  • Bomber clinic

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • Tandläkarbesök

    Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

  • Neue Schule på Hogsta

    Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

  • Resa till Aachen

    Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

  • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

    Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

  • På besök hos EA Mattes

    Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

  • Stipendiemottagning

    Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

  • Hästsko-lycka

    Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

  • Från stall till butik

    En dag hade vi vuxit ur våra lokaler men ville ändå vara kvar på Hogsta. Året var 2015 då förändringen skedde.

  • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

    I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

  • Vernissage hos Hogsta Ridsport

    2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

  • Rykta din häst blank som en spegel

    Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

  • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

    Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

  • Ia & Denni - Denni Design

    Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

  • Willab-staketet

    Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

  • Göra gröna val

    Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

  • Finesse Bridle® Innovation för hästens skull

    Hur Finesse Bridle® fungerar är en fråga som många ställer till oss och därför har vi sammanställt lite fakta om just Finesse Bridles® och vad det är som är unikt med det.

  • Hur förhindrar man skav på häst?

    När pälsen är som sämst ökar risken för skav. Hur hanterar man det förebyggande och om skavet är ett faktum, vad kan man göra då? Här kan du läsa lite mer om våra tips.

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Läs mer här