• Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Hästens pälsbyte
Blogginlägg

Hästens pälsbyte

Vad händer när hästen byter päls? Pälsbyte är ett ämne som många har frågor kring. När sätter pälsbytet igång och kan man komplettera med ett fodertillskott för att underlätta pälsbytet för hästen?

Hästen kan börja släppa sin vinterpäls redan i januari/februari. Vilket kan verka konstigt eftersom det oftast är under denna period det är som kallast. Anledningen till det är att pälsbytet är relaterat till antalet ljustimmar på dygnet. Under våren när dagarna blir längre ökar produktionen av hormonet prolaktin. Prolaktin har receptorer i huden som påverkas av dagsljuset. Många har säkert hört talas om att prolaktin är ett hormon som är viktigt för reproduktionen, men hormonet har fler uppgifter i kroppen där bl.a. pälsbytet ingår. Prolaktin hämmar också produktionen av hormonet melatonin, vilket gör att hästen börjar släppa sin vinterpäls och börjar bygga upp en sommarpäls.

Under hösten när hästen istället börjar bygga sin vinterpäls stimuleras frisättningen av hormonet melatonin genom att antalet ljustimmar blir färre vilket uppfattas av receptorer i hästens ögon. Melatonin påskyndar hårtillväxten och hästen bygger upp en tjock vinterpäls. Studier visar att pälsbytet sätter igång ca 5-8 veckor efter solståndet, vilket innebär att de flesta hästarna redan börjar sätta sin vinterpäls i augusti.

Hur lång tid det tar för hästen att byta päls varierar och beror på många olika faktorer såsom ras, hälsostatus, foderstat samt ålder. Äldre hästar kan av olika orsaker ha svårare för ett pälsbyte, det kan bero på obalans i deras kropp och hormonsystem. Men hästar i alla åldrar kan påverkas av pälsbytet eftersom det är en resurskrävande process. Vissa kan bli trötta, glanslösa och lite griniga. Då kan ett tillskott bli aktuellt. En välmående häst med en korrekt balanserad foderstat har i regel en fin och glansfull päls.


Hur är pälsen uppbyggd?

För att veta vad för typ av tillskott som behövs kan det vara bra att veta vad pälsen består av och hur den är uppbyggd. Håret består till största delen av protein. Ungefär en fjärdedel av det protein som vi beräknar för att täcka hästens proteinbehov går åt för att producera pälsen hos hästen. Därför är det viktigt att man räknar ut hästens behov och har en balanserad foderstat för att få en bra pälskvalitet. Pälsen består dock inte bara av protein utan den innehåller också vatten, fett, mineraler och melanin (pigment). Zink och koppar är två viktiga mineraler i hästens päls, bl.a. är de involverade i pälsens pigmentering. Fettsyran Omega 3 är också involverad i pälsens kvalitet likaså B-vitaminer.


Hästens behov av B-vitamin under pälsbytet

B-vitaminer är en grupp av vitaminer som är vattenlösliga. Att de är vattenlösliga innebär att de inte lagras i kroppen och ett överskott går därför ut via urinen. Tyvärr är hästens behov av B-vitaminer väldigt lite studerat då man främst fokuserat på fettlösliga vitaminerna eftersom de, till skillnad från vattenlösliga, kan bli toxiska vid för höga doser. B-vitaminer tillverkar hästen själv i grovtarmen med hjälp av de mikroorganismer som finns där. Hur välfungerande tarmflora hästen har är en viktig faktor som påverkar behovet av extra B-vitaminer eftersom det både styr hur väl vitaminerna kan tas upp och hur stor mängd som hästen själv kan producera. Brist på B-vitaminer har aldrig rapporterats annat än vid kontrollerade försök där man har framkallat en brist medvetet. Därför kan man anta att friska hästar som utfodras med en grovfoderbaserad foderstat tillgodoser sitt behov av B-vitaminer genom den egna produktionen i grovtarmen samt via grovfodrets innehåll.


Mjäll i pälsen

Det är helt normalt att hästar får lite mjäll i pälsen under pälsbytet. Detta beror på att när det nya håret växer ut skjuts det gamla ut och döda hudceller följer med håret ut. Istället för att duscha sin häst, vilket istället kan torka ut hästens hud ytterligare och även kan påverka hästens hudflora och försvar, kan man istället förbättra näringstillförseln till hårrötterna genom att massera och öka blodcirkulationen i huden.


Utfodring under pälsbyte

Under pälsbytet är det viktigt att beräkna en balanserad foderstat så att hästen får i sig alla näringsämnen den behöver, där som sagt protein är viktigt. En välfungerande tarmflora är viktig för att produktionen av B-vitaminer ska fungera som den ska. Mineraler spelar precis som vitaminer en viktig roll när det gäller hårkvalitet och hårtillväxt. Kroppen kan lagra mineraler, så det finns alltid en depå för perioder av ökat behov som t.ex. vid pälsbytet. För att spara på dessa reserver kan det vara bra att komplettera upp för det ökade behovet och tilldela ytterligare spårämnen, B-vitaminer och omega 3 fettsyror från exempelvis linfrön under dessa krävande perioder.

Vid pälsbytet rekommenderar vi från St. Hippolyt vår mineral- och vitaminkur MicroVital som man ger under en månad i samband med pälsbytet.Vill du lära dig mer om foder? Då kan vi tipsa om St. Hippolyts podd, som heter Foderpodden och finns i din podcast app!

Foderrådgivare & Agronom med en Master i Animal Science
Jennifer Rehnholm
jr@hippolyt.se 
079-076 11 90

Microvital från St Hippolyt. Hogsta Ridsport.

MicroVital

St. Hippolyt

SEK750

You will also like this

 • Hästliniment – värme eller kyla?

  Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

 • Bli en klippa på att klippa

  Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

 • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

  Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

 • Vit, vitare, aldrig mer gul

  Här finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

 • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

  Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

 • Dressyrhästens dresscode vid tävling

  Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

 • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

  Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

 • Ut på tur, aldrig våt och sur

  Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

 • Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

  Genom att ge din häst med artros fodertillskotten kollagen och hyaluronsyra kan du minska risken för skador och slitage.

 • Woolpad - läkande och vårdande

  Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

 • Smarta textilier

  Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

 • Hormonella utmaningar under brunst

  NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

 • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

  Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning.

 • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

  Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

 • Färger påverkar

  De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

 • Dags att byta bett?

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • "Code of conduct"

  För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

 • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

  Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

 • För hjärnans skull

  Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

 • Varma senor och svala skydd

  Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

 • Bridle Fitting

  Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

 • Spännande resa med NS

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

 • From Stable to Equestrian shop

  When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

 • Åka på meeting

  Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åker till Holland

 • Bomber clinic

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Tandläkarbesök

  Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

 • Neue Schule på Hogsta

  Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

 • Resa till Aachen

  Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

 • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

  Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

 • På besök hos EA Mattes

  Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

 • Stipendiemottagning

  Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

 • Hästsko-lycka

  Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

 • From stable to store

  One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

 • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

  I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

 • Vernissage hos Hogsta Ridsport

  2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

Powered by Jetshop

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more