Att vara lyckligt lottad...

känns det som vi alla är, som en gång fastnade för hästens fantastiska väsen. För oss hästfolk känns det naturligt att hästskon bringar lycka.
Tänk bara på alla tappskor som man har letat efter och hur glad man blir när man hittar en!

Seden att ha en hästsko över dörren lär komma från ärkebiskopen Dunstan av Canterbury (961-980), sedemera helgonförklarad. Han var känd för sitt kunnande att ta itu med djävulen.
Sägnen säger att Dunstan spikade fast en hästsko på djävulens hov, då han skulle sko om djävulens häst. Djävulen fick lov att gå först då han lovat att aldrig stiga in på en plats med en hästsko över dörren. Detta påstås vara ursprunget till hästskon som en lyckosymbol.

Åt vilket håll hästskon ska spikas upp, råder det delade meningar om.  Vissa hävdar att hästskon ska peka uppåt för att inte turen ska rinna ut, medan andra tycker tvärtom och menar att den ska peka nedåt för att turen ska rinna ner på den som kommer in genom dörren.

Det finns naturligtvis fler förklaringar till varför just hästskon har blivit en lyckosymbol.

En teori är Mån-emblemet. Långt tillbaka i tiden trodde bönderna att halvmånen påverkade skörden, grödorna och mycket annat i vardagslivet. På grund av detta uppstod en tro på lyckovärdet hos en halvmåneformad amulett eller talisman.  Hästskon var en lättåtkomlig ”halvmåne” och blev därför en lyckosymbol. Användningen av halvmånen existerar fortfarande i form av mässingsmånen, en amulett som ska skydda mot det onda ögat, och som finns på bl.a selarna till de napolitanska draghästarna och, i öst, för att smycka elefanter.

Hos oss på Hogsta kan du köpa din alldeles egna lyckoamulett i form av ett snyggt läderarmband med en hästsko som vackert smycke. Armbandet passar lika bra till coola tjejen som tuffa grabben och alla däremellan. Även om man inte rider eller håller på med hästar är denna lyckoamulett från The Fortunate One något alldeles extra.
Läderarmbandet finns i en mängd färger och hästskoamuletten kan du få i stål, silver eller guld-/roséguldpläterat.

Ge dig själv, eller någon du tycker om, en riktig lyckoamulett!

Är man inspirerad av hästar har vi en mängd olika hästiga smycken att välja mellan. Vi har vackra armband, hängsmycken, örhängen och broscher från LUC, Dimacci, Otto Schumacher, Equestrian Stockholm och danska SD-Design.