• Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra
Blogginlägg

Förbättrad ledhälsa med kollagen och hyaluronsyra

Annonser om kollagen till vår (ryttarens) hud flödar på sociala medier, det stärker elastin och motverkar rynkor. Samma trend ser vi på hyaluronsyra. Bra för människor, men varför ska vi ge det till våra hästar? Det är inte för att motverka rynkor du behöver ge ett kollagen eller hyalurontillskott till din häst. För hästar gäller dessa tillskott förbättrad ledhälsan!


Vad är kollagen?

Ungefär en tredjedel av allt protein i hästens kropp är kollagen. Man har i dagsläget identifierat 29 olika kollagenpeptider men mest forskning har lagts på Kollagen I-V (1-5).
Kollagen har en avgörande roll i flera viktiga funktioner i kroppen men framför allt är det delaktigt i underhåll av skelettet och tillverkningen av ledbrosk. Kollagen är också viktig för produktionen av elastin. Elastin är det ämne som gör bindväv, såsom hud och ligament, elastiska.


Hur funkar det?

Kroppen tillverkar själv kollagen men man har i studier sett att ett tillskott av kollagen faktiskt kan stimulera den kroppsegna produktionen så att mer kollagen bildas. Ju mer kollagen som bildas, desto mer kollagen har kroppen att arbeta med. Genom att öka kollagenhalten i kroppen kan vi öka nybildningen av brosk vilket är nödvändigt för en häst med ex. artros där vi har ett broskslitage.


Kollagen till hästar med artros

Man har i flera studier tittat på effekten av kollagen som ett oralt tillskott till hästar med artros. I en studie delades hästarna med artros in i tre grupper, en kontrollgrupp, en grupp som fick glukosamin och kondroitinsulfat och en grupp som fick kollagen. Under 150 dagar tilldelades tillskottet och hältundersökning och smärtbedömning gjordes var 30e dag. Efter 150 dagar hade hästarna som fick glukosamin och kondroitinsulfat reducerad smärta och hälta, likaså de som fick ett tillskott av kollagen.

Det som är intressant i denna studie är att man så tidigt som dag 90 såg en märkbar förändring hos hästarna som fick ett kollagen. Det konstaterades vara dubbelt så effektivt som glukosamin och kondroitintillskottet dag 90. I en annan studie från fick man liknande resultat under en 12 veckors period och kunde konstatera att oralt administrerat kollagen är positivt för hästar med artros.


Vilken häst ska äta ett kollagentillskott?

Utöver hästar med artros så kan ett kollagentillskott vara positivt för hästar med ligamentskador. Eftersom kollagen utgör en stor del av ligamenten och är avgörande för elastinproduktionen kommer kollagen spela en avgörande roll för ligamentens styrka och elasticitet.

Man också ge kollagentillskott i förebyggande syfte, något som ofta rekommenderas. Under perioder av extra hård träning, eller vid träning av en ung individ som inte har en fullt utvecklad muskelmassa vet vi att lederna slits då de får ta belastningen och sköta stötdämpningen själv, utan hjälp av musklerna. Då är det en god idé att arbeta förebyggande med tillskott som hjälper kroppen ta hand om sig själv och sina leder, såsom Collagen.
Vad är Hyaluronsyra?

Hyaluronsyra är ett ämne som finns i ledvätskan och i ledbrosket. Hyaluronsyra ger ledvätskan dess stötdämpande förmåga och viskositet, det vill säga hur trögflytande den är. Enkelt förklarat kan man säga att hyaluronsyra bidrar till “smörjning” av lederna och minskar friktionen i leden. Hyaluronsyra är ett kroppseget ämne, dvs. att kroppen själv producerar hyaluron. Man har i studier sett att normalt sett så förekommer hyaluronsyra med en molekylvikt av 0,5-3 miljoner Dalton (viktenhet) i ledvätskan.


Hur funkar hyaluronsyra?

Hyaluronsyra har en förmåga att binda vatten och skapa en geléliknande, trögflytande vätska. Ledvätskan ska vara trögflytande, nästan som rå äggvita i konsistens, om det är en frisk ledvätska. Det är denna funktion som gör ledvätskan stötdämpande och agerar som smörjning för leden. Hyaluronsyra spelar också en roll i tillverkningen av nytt ledbrosk genom att stötta tillverkningen av nya broskceller.


Hyaluronsyra till hästar med artros

En häst som drabbats av artros har också fått en tunnare ledvätska då molekylerna i ledvätskan bryts ner vid den inflammation som skapats. Detta innebär att ledvätskan inte längre har den goda, stötdämpande förmågan. Det man också sett i studier på hästar med artros är att den hyaluronsyran som finns kvar i ledvätskan har fått en lägre molekylvikt vilket i sin tur bidrar till en inflammation i leden. Att förse sin häst med högmolekylär hyaluronsyra har i studier visat sig ha antiinflammatoriska egenskaper och en positiv verkan på ledvätskan. Hyaluronsyra med lägre molekylvikt verkar däremot på celler i leden som själva tillverkar hyaluronsyra samt ledbrosket.


Vilken häst ska äta ett hyalurontillskott?

Utöver hästar med artros så ges hyaluronsyra i förebyggande syfte till vuxna och yngre presterande individer. En vuxen häst som rids och tränas regelbundet kan gynnas av ett hyalurontillskott då man ger hästen möjlighet till en kvalitativ ledvätska. Den kroppsegna produktionen av hyaluronsyra avtar runt 12-14 år ålder då våra hästen egentligen inte är skapt för att bli mycket äldre. Eftersom vi människor är duktiga på att ta hand om våra hästar är det idag inte ovanligt med 20 åriga hästar på tävlingsbanorna. Med detta i åtanke är ett tillskott av hyaluronsyra positivt för aktiva hästar över 12 års ålder.

Även den unga hästen kan gynnas av ett tillskott då den inte alltid har musklerna med sig för att utföra sitt arbete, vilket sliter extra på leden. Genom att förse hästen med extra hyaluronsyra, så som Hyaluron 100, ger vi dem rätt förutsättningar till en kvalitativ, stötdämpande ledvätska som kan man minska risken för skador och slitage.
 
Charlotte Jansson
BSc, MSc Equine Science
Rådgivare på Trikem AB
2021-04-01
vimital-joint-rebuild-700-gr

Joint Rebuild

Trikem

SEK495
vimital-joint-rebuild-4-kg

Joint Rebuild - 4 kg

Trikem

SEK2,189
vimital-hyaleron-1-liter

Hyaluron 100

Trikem

SEK460
vimital-hyaleron-3-liter

Hyaluron100 - 3 l

Trikem

SEK1,155
vimital-collagen

Collagen - 600g

Trikem

SEK649

You will also like this

 • Hästliniment – värme eller kyla?

  Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

 • Bli en klippa på att klippa

  Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

 • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

  Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

 • Vit, vitare, aldrig mer gul

  Här finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

 • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

  Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

 • Dressyrhästens dresscode vid tävling

  Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

 • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

  Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

 • Ut på tur, aldrig våt och sur

  Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

 • Woolpad - läkande och vårdande

  Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

 • Smarta textilier

  Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

 • Hormonella utmaningar under brunst

  NAF Oestress är ett fodertillskott utvecklat för att ge stöd till ston som upplever besvärliga brunster.

 • Så fodrar du ditt dräktiga och digivande sto

  Våren är en spännande tid för många stoägare eftersom det är den tid på året det är dags för fölning.

 • Hästens pälsbyte

  Vill du veta mer om hästens näringsbehov vid pälsbytet? Här bloggar Jennifer från St. Hippolyt om ju detta ämne.

 • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

  Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

 • Färger påverkar

  De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

 • Dags att byta bett?

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • "Code of conduct"

  För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

 • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

  Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

 • För hjärnans skull

  Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

 • Varma senor och svala skydd

  Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

 • Bridle Fitting

  Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

 • Spännande resa med NS

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

 • From Stable to Equestrian shop

  When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

 • Åka på meeting

  Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åker till Holland

 • Bomber clinic

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Tandläkarbesök

  Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

 • Neue Schule på Hogsta

  Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

 • Resa till Aachen

  Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

 • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

  Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

 • På besök hos EA Mattes

  Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

 • Stipendiemottagning

  Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

 • Hästsko-lycka

  Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

 • From stable to store

  One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

 • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

  I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

 • Vernissage hos Hogsta Ridsport

  2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

Powered by Jetshop

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more