• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Mugg & Regnskållor
Blogginlägg

Mugg & Regnskållor

Inlägg från NAF - 2022-11-04
Mugg & Regnskållor

Mugg är en bakteriell infektion i huden kring den nedre delen av benet och kotorna som orsakas av bakterien, Dermatophilluscongolensis. Infektionen kan också ses längs med ryggen, nacken och huvudet och benämns då istället Regnskållor. Bakterien kommer vanligen från marken och kan leva på huden utan att ge några problem. Om huden däremot är sprucken eller skadad på något sätt ger det bakterierna en väg in med hudinflammation som följd. Det är därför väldigt vanligt att mugg uppstår i karledssprickor, medan regnskållor främst ses där huden har blivit skadad, till exempel efter insekter eller sår. Vanliga symptom är klåda, matt päls och håravfall, vilket leder till inflammation och smärtsamma sårskorpor som kan resultera i hälta. 

Många timmar i blöta och leriga hagar kan försvaga huden så att bakterierna lättare tar sig in, men det kan även grovt strö samt mindre sprickor och skärsår göra. Kontrollera hästens ben dagligen och var snabb med att behandla alla små sprickor och sår med sårkräm och en effektiv barriärkräm. Alla hästar kan drabbas, men de med tunn hud eller vita ben verkar vara extra mottagliga. Bakterier trivs i varma och våta förhållanden. Under normala omständigheter kan hovskägget hjälpa till att skydda huden mot lera, men vid en pågående infektion kan det istället förvärra situationen genom att hålla området varmt och fuktigt. På samma sätt kan de varma sommarskurarna ge förutsättningar för regnskållor, då det både gynnar bakterietillväxt och sprider eventuell infektion från insekter. 


Tips på hantering av mugg och regnskållor 
Behandlingen av båda tillstånden inbegriper att sårskorporna tas bort, men försiktigt. Pilla aldrig bort torra, hårda skorpor då detta lämnar öppna sår och på så sätt underlättar för bakterierna att ta sig in. Det är sannolikt också mycket smärtsamt för hästen och därmed farligt för dig. Tvätta området med ett milt schampo, med fördel ett med naturligt antibakteriell effekt. Massera in schampot noga, låt verka i 10 min och skölj sedan med rent vatten. För envisa sårskorpor appliceras en tvättlösning och grötomslag över natten, vilket borde mjuka upp skorporna så att de lättare kan plockas bort. När skorporna är borta och området rent, se till att torka det ordentligt med pappersdukar eller en ren och torr handduk. Undvik att använda samma handduk flera gånger eller mellan olika hästar då detta kan sprida infektionen. Det kan också vara en god idé att separera drabbade hästar från de andra för att undvika spridning och gärna låta dem stå inne i torra välventilerade boxar för att hindra bakterierna från att tillväxa. 

Boosta immunförsvaret inifrån & ut 
Samtidigt som du tar itu med det som syns på ytan, kan det vara väl värt att även se över hästens foderstat för att säkerställa att den främjar en stark, frisk hud inifrån och ut genom en balanserad kost och, om så krävs, specifik riktad näring. För att förhindra ytterligare besvär, säkerställ att de drabbade områdena är rena och torra, och applicera en lämplig barriärkräm rikligt före utsläpp eller arbete. Glöm inte att också regelbundet applicera ett effektivt flugmedel, för att förhindra infektioner via insekter. Åsikterna går isär om huruvida man bör tvätta benen när hästen kommer in från hagen igen. Man tror att både fukt och kyla är viktiga triggers, så tvättar du benen regelbundet bör du även vara noga med att torka dem ordentligt. Vanligtvis svarar regnskållor och mugg bra på rätt behandling och hantering, särskilt under sommaren när tillstånden tenderar att vara mindre allvarliga. Om de kvarstår bör veterinär kontaktas, eftersom det kan finnas en sekundär infektion som behöver professionell behandling. 

Artikeln är skriven av: 
NAFs Chefsnutritionist Kate HoreRNutr(Animal), R.Anim.Technol (Cert)  

Mud Gard Ointment
Mud Gard
96h

Mud Gard

NAF

SEK665

You will also like this

 • TOP Retailer Europa 2022

  Vi är så stolta över detta pris! Hogsta Ridsport utsedd till en av Europas bästa ridsportaffärer. Läs mer om varför vi tilldelas detta pris.

 • Vad menar vi med Kunskap - Kvalité - Omtanke?

  När vi försöker sätta ord på vilka vi är, så landar vi alltid med dessa tre viktiga ord. Det är såhär som vi också hoppas att du ser oss.

 • Bucas Green-Line

  Med orden värm din häst inte planeten har Bucas tagit fram detta utetäcke. Green-Line turnout har även fått ett innovationspris på Spoga.

 • Grooming de Luxe

  Inspireras av snygga detaljer för stall och tävling. Kentuckys stall och borstserie Grooming de Luxe sticker verkligen ut med fina material och snygg finish.

 • Hästar som konst - på riktigt!

  Fantastiska tavlor med hästmotiv gör hon, finska Katja Hannula. Läs mer om vem hon är och vilken känsla hon har inför hästen.

 • Hästliniment – värme eller kyla?

  Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

 • Bli en klippa på att klippa

  Vi berättar om fördelar och nackdelar med att klippa din häst och tipsar om hur du på bästa sätt tar hand om din klippmaskin.

 • Sommarplågor som bits, sticks och suger blod!

  Men tack och lov har vi ett brett sortiment med produkter och material som hjälper till att hålla insekterna på säkert avstånd.

 • Vit, vitare, aldrig mer gul

  Här får du tips om vad du kan göra och självklart finner du produkter som är framtagna för att hålla din skimmel skinande vit med minimal insats.

 • Hur skyddar jag hästens ben bäst?

  Hästens ben är ömtåliga och bör skyddas för att undvika att bli skadade. Det är dock viktigt att du väljer rätt benskydd för rätt tillfällen.

 • Dressyrhästens dresscode vid tävling

  Här har vi sammanställt vilken utrustning som är tillåten att använda på din häst vid dressyrtävling.

 • Vad är tillåten tävlingsklädsel vid dressyrtävling?

  Vi förtydligar vilka riktlinjer som gäller för godkänd utrustning enligt Ridsportsförbundet tävlingsreglement inom dressyren.

 • Ut på tur, aldrig våt och sur

  Det finns ingenting som heter dåligt väder, bara dåliga kläder. Här reder vi ut begreppen så att du väljer rätt plagg till rätt tillfälle.

 • Smarta textilier

  Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

 • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

  Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

 • Färger påverkar

  De färger som vi omger oss med under vardag påverkar oss, vårt beteende och våra känslor. Vilka färg passar din häst personlighet?

 • Dags att byta bett?

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • "Code of conduct"

  För att kunna värna om våra hästar med kunskap, kärlek och respekt har en uppförandekod tagits fram av Svenska Ridsportförbundet.

 • Vi stödjer en Narkotikafri Skola 2021

  Hogsta Ridsport stödjer projektet Narkotikafri skola 2021 eftersom vi tycker att det är en självklarhet att skolan ska vara fri från droger.

 • För hjärnans skull

  Vad händer egentligen med hjärnan när olyckan är framme och vi ramlar av? Vi delar med oss från föreläsningen "Seminarium med fokus på huvudet och hjärnan".

 • Varma senor och svala skydd

  Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

 • Bridle Fitting

  Vi bloggar om allt vi får lära oss inom utrustning och vikten av att den är väl anpassad för din häst. Denna gång handlar det om vikten av ett väl inpassat träns eller kandar.

 • Spännande resa med NS

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra bästa tips, trix och upplevelser.

 • From Stable to Equestrian shop

  When you come to visit us, you will see it - the stable. A part of the big stable turned into a fantastic shop, which still is a part of Hogsta Ridanläggning.

 • Åka på meeting

  Här får du tips på en riktig packlista, allt du behöver när du åker på meeting finns med. Kolla in Lo och Weltons bagage, när de åker till Holland

 • Bomber clinic

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Tandläkarbesök

  Här delar vi med oss av det vi har lärt oss om hästens munhåla och utrustningens betydelse.

 • Neue Schule på Hogsta

  Hade du inte möjlighet att komma, då kommer du gilla det här. Vi bloggar om all information vi fick när Stefan, Lotta och Magnus var på besök.

 • Resa till Aachen

  Följ med Eva på tur till Aachen när hon hämtar information och inspiration för framtidens utveckling av Hogsta Ridsport.

 • Segersjödagarna Fälttävlans-SM

  Fantastiskt trevlig resa till Örebro och Segersjö. Vi gör ett besök i en helt annan värld, när vi tar turen till Segersjö Herrgård och årets stora fälttävlanstävlingar.

 • På besök hos EA Mattes

  Följ med oss till Mattes fabrik i Polen. Vi fick se hur all tillverkning sker och hur omsorgsfullt allt sköts. Inte konstigt att EA Mattes produkter är av oslagbart hög kvalité.

 • Stipendiemottagning

  Det är verkligen en ära, att vara utvald bland många sökande. Hogsta Ridsport får bidrag från Association of Trade Partner Sweden till sin fortsatta utveckling.

 • Hästsko-lycka

  Det finns så många myter om hästskor och tur eller lycka så därför avbildas de ofta bland smycken och amuletter. Vi tycker ju att allt med häst ger lycka så för oss är det inte så konstigt.

 • From stable to store

  One day we had grown out of our premises but still wanted to stay at Hogsta. The year was 2015 when the change took place.

 • Emmelies Hästfestival - en festival för livet

  I februari 1993 somnade en liten flicka in efter två års kamp mot sin cancersjukdom. För att hedra hennes minne arrangerades en festival för livet!

 • Vernissage hos Hogsta Ridsport

  2017 hade vi en fantastiskt fin vernissage med Katja Hannula och här kan du läsa lite till om den och fantastiska Katja Hannula

 • Rykta din häst blank som en spegel

  Finns det något finare än en supervälryktad häst? Och vad behöver du för att komma dit? Vi vet och har här lite tips till dig.

 • Miljömedvetet val - Stierna Equestrian

  Ett imponerande miljöarbete inom ridsporten står Stierna Equestrian för. Många pratar miljö, Stierna gör det på riktigt.

 • Ia & Denni - Denni Design

  Många är vi som känner till Ia & Denni och ännu fler om man uppehåller sig i islandshästens värld. Denni Design, ett varumärke med fokus på just islandshästen.

 • Happy Skin - Sommareksem

  Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

 • Willab-staketet

  Willab-staketet, ett elegant, snyggt, hållbart och lättmonterat staket som passar de flesta hästgårdar.

 • Göra gröna val

  Visst vill vi alla ta ansvar för miljö och hållbarhet men det är inte alltid så lätt att veta vad man kan göra. Här delar Hogsta Ridsport med sig av sina tankar

 • Boost-Your-Breeches

  Vi är en av de anslutna butikerna där du kan byta in dina gamla ridbyxor och få rabatt på ett par nya Pikeur-ridbyxor! Gäller 25 maj - 25 juni 2023

Hi, we use cookies to make this site work better for you.

Read more