Neue Schule på Hogsta

neue-schule-otto-schumacher-hogsta-ridsport
Den 28 maj 2019 fick vi besök av Lotta, Stefan och Magnus från Neue Schule via Eldordo som är nordens distrubutör för Neue Schule betten. Inför föreläsningen kom ett antal intresserade åhörare och vi hade flera fina testhästar på plats när vi genomförde den tredje bett-clinicen i vår serie.

Målsättningen med denna serie har varit att både lära oss mer samtidigt som vi ville dela med oss av den kunskapen till er. För er som inte hade möjlighet att närvara så kommer vår sammanfattning här i vårt blogginlägg istället.

Lotta Lind presenterade och välkomnade Stefan Jepsen som är Danmarks omtyckte bettutprovare för Neue Schule. Stefan kunde berätta om hur han hade hjälpt Cathrine Dufour, Andreas Helgestrand och många fler danska ryttare med att finna ett bett som passar för deras olika hästar.

Först gjordes en genomgång av de olika betten som Neue Schule har i sitt sortiment och ja, eftersom vi var på Hogsta så blev det väldigt mycket dressyr.
Materialet Salox som används till Neue Schules bett innehåller koppar och aluminium vilket gör det smaklöst och har en neutral temperatur som gör att det inte blir så kallt plus att det snabbt får samma temperatur som i hästens mun. 
Tänkvärt, om inte hästen gillar smaken på bettet så kommer den inte heller gå bra.

En av Stefans favoriter är Verbindend, storsäljaren från NS, som Stefan också upplever passar till nästan 80% av de hästar han gör bettprovningar med. Verbindends svängda mundel gör att det ligger lite framåt nedåt i hästens mun och har en mild anläggning runt hästens tunga som ger den bra med plats. Verbindend är tredelat och finns att få i tränsbett och bridong med rörliga ringar, D-ring för hästar som behöver bli stadigare eller som universal (tre ringar) för hästar som gillar den typen av bett. I det fall som inte Verbindend löser behovet så är det Turtle Tactio och Turtle Top som är nästa alternativ.

Turtle Tactio och Turtle Top är ochså tre-delat men är ett mycket stabilare bett som ligger på ett mer slätt sätt, högre upp i hästens mun. Turtle Tactio går att få med rörliga ringar eller Baucher emedan Turtle Top går att få med rörliga ringar eller med D-ring. Det här är bett som ofta passar hästar som behöver stabiliseras eller ges ro i munnen. D-ringen är också med och inverkar vid styrning, då anläggningsytan mot hästens mun/kind är lite större och inverkar därför mer när den aktiveras med ett svängande tygeltag.

Verbindend 3 ringsbett (Universal) fungerar mycket bra på hästar som är lite starkare (får inte tävla dressyr på det) och på hästar man vill variera anläggningsytan i munnen på.

När det kommer till kandarstänger så är Neue Schules stänger mycket tunnare och lättare än många andra märken. Den mest populära kombinationen i Danmark är Verbindend och kandarstången Slimma. Det här är en 14 mm tunn kandarstång med tungfrihet som har formen som en mjuk båge.

Turtle Tilt är framtagen efter många timmars analys och själva svängningen på stången ligger nedanför tungans känsligaste punkt. Kansarstången är lite bredare för att fördela det eventuella trycket på tungan men mycket smal på höjden för att ta så lite plats som möjligt i hästens mun. Vinkeln som kandarstången har gör att hästen har lättare att stanna precis framför lodplan.

Warmblood är en kandarstång med en högre framåtlutad båge som passar bra till hästar med lite tjockare tunga eller till de som inte gillar tungtryck.

Stefan berättade hur han brukar gå tillväga, när han är ute och gör utprovningar. På samma sätt som nu får testryttarna först informera om vilka de är, vilken nivå de tränar på, vad de har för mål, vad de tycker att de upplever att de har för bettrelatterade bekymmer och om det finns några fysiska hinder som han borde känna till.

Den fysiska statusen i mun och kropp är avgörande för om man skall få en framgångsrik utprovning. Med information om vilka problem man upplever i ridningen när det gäller kontakten med hästens mun ger stor vägledning till vad som kan vara ett lämpligt förslag. Stefan vill också se vad ekipagen har för utrustning och vilket problem de upplever att de har.

Hos oss fick vi se 4 trevliga hästar varav 2 av dessa gick på kandar och tävlar på lite högre nivå. 
Cecilia som var en av de första upplevde att både hon och hästen hade lite problem med stabiliteten, hon hade svårt att bli stilla i handen och hästen å sin sida var även den ostadig. Stefan valde därför ett Turtle Top med D-ringar till att börja med och det fungerade riktigt bra. Cecilia ville prova lite andra alternativ och provade även Verbindend med fasta ringar och Turtle Tactio, men vi kunde snabbt konstatera att Stefans analys och första val höll hela vägen. Cecilias häst gick absolut bäst på det bettet.

Birgitta som också var med har ett sto som har en del åsikter om vad den tycker eller inte tycker om hade lite svårare att komma till ro.  Det blir alltid lite svårare när det är en häst som lätt spänner sig även för annat och har lite humör. Efter en del prövande så såg det ut att kunna vara ett Turtle Tactio som föll bäst i smaken.

Två unga ryttare med varsin fin och begåvad häst berättade att de hade lite bekymmer att finna en kandarstång som hästen gillade.

Saras häst har en tendens att gapa när man sätter lite press på den och fick därför först prova Slimma och därefter Turtle Tilt. Här kunde vi konstatera att hästen var absolut mest tillfreds med Turtle Tilt, som också bidrog till att det gick att höja kraven något utan att hästen visade någon irritation alls.

Tuvas fina häst såg mycket känslig ut och provade också först Slimma i kombination med Verbindend vilket såg bra ut. När ekipaget fick prova Turtle Tilt så visade hästen att det var inte någon bra idé, ville inte gå fram och ta stöd på det alls. Så här vann kombinationen Verbindend som bridong och kandarstången Slimma överlägset.

Och så här är det ofta, det den ena älskar gillar inte den andra osv och vi måste vara oerhört hörsamma och ta hänsyn till häst, ryttare och alla andra aspekter som är med och spelar in i vårt användande av hästen.

Publiken fick vara mycket delaktiga i denna utprovning vilket uppskattades mycket. Stefan fick också 5 stjärnor (trots danskan) för väl genomförd clinic av både ryttare och publik.
 
2019-06-10 Eva Perninge