Varma senor och svala skydd

Vilken risk för skador på senorna gör täta benskydd och gör det skillnad om man väljer ventilerade, det är en fråga vi ställer oss. Stämmer det att, om temperaturen i senan blir över 46-48 grader att den då riskerar att brytas ned, då behöver vi tänka till.

Såklart man kan fundera på om man skall använda benskydd över huvud taget men när man väl har övervägt den frågan och kommit fram till att det är lämpligt, då kan nästa steg vara att överväga vilken sort man skall välja.

Frågan har lyfts och vi fann en hel del intressant faktabaserad information hos Hippsons forskningskoll, där Sara Slottner skriver många tänkvärda saker om senskydd, benskydd och senor, läs hela artikeln här.

Som vi har förstått så är den värsta boven just täta senskydd emedan strykkappor inte har riktigt samma negativa effekt. Benlindor som vi gärna använder i dressyren har en bra stödjande funktion och är även bra på att ta upp många typer av islag och strykningar, men tyvärr visar undersökningar på att värmen stängs inne och temperaturen ökar.

Forskarna är inte helt eniga och kan inte heller tala om med exakt vetenskap hur den ytliga böjsenan påverkas utav användandet av de olika typen av skydd som finns. Vi kan dock med en lekmans slutledning tro att det finns en ökad skaderisk om upphettning sker över tid.
 
Vi ser att flera tillverkare av benskydd har anammat den nya kunskapen och har med sig det i de tekniska skydd som har kommit in på marknaden under senare år. Vår alldeles egen favorit är Veredus TRC Vento som både är slagtålig och ventilerande, dessutom grymt hållbara vilket gör dem riktigt prisvärda. Dessa skydd finns för hopp, dressyr och fälttävlan i olika utföranden, även i en Save the Sheep version med ett artificiellt fårskinn som blir som en luftbarriär mellan skydd och hud/päls.

Vill du läsa mer om TRC Vento, gör du det här.