• TOP Retailer Europe 2022
  • Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud
  • Fri frakt över 1500:- inom Sverige*
Bild saknas

Hästens pälsbyte

Vad händer när hästen byter päls? Pälsbyte är ett ämne som många har frågor kring. När sätter pälsbytet igång och kan man komplettera med ett fodertillskott för att underlätta pälsbytet för hästen?

Hästen kan börja släppa sin vinterpäls redan i januari/februari. Vilket kan verka konstigt eftersom det oftast är under denna period det är som kallast. Anledningen till det är att pälsbytet är relaterat till antalet ljustimmar på dygnet. Under våren när dagarna blir längre ökar produktionen av hormonet prolaktin. Prolaktin har receptorer i huden som påverkas av dagsljuset. Många har säkert hört talas om att prolaktin är ett hormon som är viktigt för reproduktionen, men hormonet har fler uppgifter i kroppen där bl.a. pälsbytet ingår. Prolaktin hämmar också produktionen av hormonet melatonin, vilket gör att hästen börjar släppa sin vinterpäls och börjar bygga upp en sommarpäls.

Under hösten när hästen istället börjar bygga sin vinterpäls stimuleras frisättningen av hormonet melatonin genom att antalet ljustimmar blir färre vilket uppfattas av receptorer i hästens ögon. Melatonin påskyndar hårtillväxten och hästen bygger upp en tjock vinterpäls. Studier visar att pälsbytet sätter igång ca 5-8 veckor efter solståndet, vilket innebär att de flesta hästarna redan börjar sätta sin vinterpäls i augusti.

Hur lång tid det tar för hästen att byta päls varierar och beror på många olika faktorer såsom ras, hälsostatus, foderstat samt ålder. Äldre hästar kan av olika orsaker ha svårare för ett pälsbyte, det kan bero på obalans i deras kropp och hormonsystem. Men hästar i alla åldrar kan påverkas av pälsbytet eftersom det är en resurskrävande process. Vissa kan bli trötta, glanslösa och lite griniga. Då kan ett tillskott bli aktuellt. En välmående häst med en korrekt balanserad foderstat har i regel en fin och glansfull päls.


Hur är pälsen uppbyggd?

För att veta vad för typ av tillskott som behövs kan det vara bra att veta vad pälsen består av och hur den är uppbyggd. Håret består till största delen av protein. Ungefär en fjärdedel av det protein som vi beräknar för att täcka hästens proteinbehov går åt för att producera pälsen hos hästen. Därför är det viktigt att man räknar ut hästens behov och har en balanserad foderstat för att få en bra pälskvalitet. Pälsen består dock inte bara av protein utan den innehåller också vatten, fett, mineraler och melanin (pigment). Zink och koppar är två viktiga mineraler i hästens päls, bl.a. är de involverade i pälsens pigmentering. Fettsyran Omega 3 är också involverad i pälsens kvalitet likaså B-vitaminer.


Hästens behov av B-vitamin under pälsbytet

B-vitaminer är en grupp av vitaminer som är vattenlösliga. Att de är vattenlösliga innebär att de inte lagras i kroppen och ett överskott går därför ut via urinen. Tyvärr är hästens behov av B-vitaminer väldigt lite studerat då man främst fokuserat på fettlösliga vitaminerna eftersom de, till skillnad från vattenlösliga, kan bli toxiska vid för höga doser. B-vitaminer tillverkar hästen själv i grovtarmen med hjälp av de mikroorganismer som finns där. Hur välfungerande tarmflora hästen har är en viktig faktor som påverkar behovet av extra B-vitaminer eftersom det både styr hur väl vitaminerna kan tas upp och hur stor mängd som hästen själv kan producera. Brist på B-vitaminer har aldrig rapporterats annat än vid kontrollerade försök där man har framkallat en brist medvetet. Därför kan man anta att friska hästar som utfodras med en grovfoderbaserad foderstat tillgodoser sitt behov av B-vitaminer genom den egna produktionen i grovtarmen samt via grovfodrets innehåll.


Mjäll i pälsen

Det är helt normalt att hästar får lite mjäll i pälsen under pälsbytet. Detta beror på att när det nya håret växer ut skjuts det gamla ut och döda hudceller följer med håret ut. Istället för att duscha sin häst, vilket istället kan torka ut hästens hud ytterligare och även kan påverka hästens hudflora och försvar, kan man istället förbättra näringstillförseln till hårrötterna genom att massera och öka blodcirkulationen i huden.


Utfodring under pälsbyte

Under pälsbytet är det viktigt att beräkna en balanserad foderstat så att hästen får i sig alla näringsämnen den behöver, där som sagt protein är viktigt. En välfungerande tarmflora är viktig för att produktionen av B-vitaminer ska fungera som den ska. Mineraler spelar precis som vitaminer en viktig roll när det gäller hårkvalitet och hårtillväxt. Kroppen kan lagra mineraler, så det finns alltid en depå för perioder av ökat behov som t.ex. vid pälsbytet. För att spara på dessa reserver kan det vara bra att komplettera upp för det ökade behovet och tilldela ytterligare spårämnen, B-vitaminer och omega 3 fettsyror från exempelvis linfrön under dessa krävande perioder.

Vid pälsbytet rekommenderar vi från St. Hippolyt vår mineral- och vitaminkur MicroVital som man ger under en månad i samband med pälsbytet.



Vill du lära dig mer om foder? Då kan vi tipsa om St. Hippolyts podd, som heter Foderpodden och finns i din podcast app!

Foderrådgivare & Agronom med en Master i Animal Science
Jennifer Rehnholm

Microvital från St Hippolyt. Hogsta Ridsport.

MicroVital - 3 kg

St. Hippolyt

845 kr
Microvital från St Hippolyt. Hogsta Ridsport.

MicroVital - 10 kg

St. Hippolyt

2 595 kr

Liknande artiklar