• TOP Retailer Europe 2022
 • Fast delivery
 • Large selection
 • Excellent service
Hur kan vi skydda hästen mot smitta?
Lär dig mer

Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

 Inlägget skrivet 2024-03-07 


Smittspridning kan med goda rutiner minskas.

Idag när vi reser mer med våra hästar till tävlingsplatser, stallar upp på meetings, åker på träningskurser, byter stall eller håller på med uppfödning men även att det kommer nya hästar till det stall man har sin häst på. Vid alla dessa tillfällen så finns risken att våra hästar exponeras för nya bakterier och virus.

Om hästen tränas och tävlas flitigt så kommer den också anstränga sig mer och då kan det hända att motståndskraften minskar. Då blir också hästen mer mottaglig för de eventuella smittor den möter.

Utvecklingen av smittsamma sjukdomar har inte minskat över tid men vi har blivit skickligare på att hantera dem.
Är du tävlingsryttare måste du också intyga att din häst har varit frisk i minst tre veckor och att detsamma gäller den miljö hästen bor i. 

Det är vårt allas ansvar att arbeta aktivt för att inte sprida smittsamma sjukdomar vidare. För att minska den eventuella smittspridning för hästarna är det viktigt att vidta lämpliga åtgärder. Det är vår skyldighet att förhindra spridning av smittsamma sjukdomar och bibehålla god hälsostatus i alla stall och hos alla hästar.

Här listar vi några åtgärder som kan bidra till att minska smittspridningen:
 

1. Se till att hästarna är vaccinerade mot de vanliga smittsamma sjukdomar som exempelvis EHV-1 (virusabort) och hästinfluensa. Detta ställs det också krav på i många stall och när du skall åka och tävla, men det är också bra att veta att det sker en betydligt minskad risk för att din häst skall bli ordentligt sjuk om den är vaccinerad. Det minskar risken för dessa virussjukdomar men det finns andra bakteriella smittor som det inte går att vaccinera hästen mot.

2. Undvik att din häst kommer i kontakt med nya och okända hästar, dvs låt dem inte nosa på varandra (om de bara kommer att träffas en kort stund på en annan plats än sin hemmiljö), låt inte heller din häst undersöka andra hästars träck.

3. Upprätta goda hygienrutiner både hemma men främst i nya miljöer. Håll ytor och utrustning rent samt desinficera utrustning och ytor som hästarna kommer i kontakt med. Det kan vara vattenkoppar, foderkärl, väggar mm, tillse också att det spån som finns i boxen på tävlingsplatsen inte är använt tidigare.

4. Hyr du en transport för att transportera din häst, se till att den är ren och desinficerad, så minskar du risken för smitta avsevärt.

5. Det är lika noga att du själv inte tar på andra okända hästar eller lånar andras utrustning utan att säkerställa att smitta inte förs vidare. Idag finns olika typer av handdesinfektion som kan vara smart att ha med sig men tänk på att även kläder och skor tar upp smittsamma ämnen. 

6. Om en häst visar tecken på sjukdom bör den isoleras från resten av hästarna för att förhindra spridning av smittan. Vid snuva kan det vara lämpligt att låta en veterinär ta blod- samt slemprov för att säkerställa smitta eller avsaknad av smittorisk.

7. Generellt kan man säga undvik att flytta hästar i onödan, och begränsa deltagande i tävlingar och andra evenemang där hästar från olika stall kan komma i kontakt med varandra. Men är du uppstallad i ett tävlingsstall eller tävlar själv, så får du istället vara extra försiktig i din kontakt med andra. 

8. Använd främst separat utrustning och verktyg för varje häst för att förhindra överföring av smittämnen. 

9. Inför rutiner för besökare från andra stall, som till exempel att tvätta händerna och byta kläder och skor innan de kommer i kontakt med hästarna för att minska risken för att föra in smittämnen utifrån. 

10. Ha koll på din hästs "normaltemp", och tempa regelbundet för att upptäcka skillnader som kan vara tecken på sjukdom.

11. Tillse att stallet har god ventilation för att minska risken för att smittsamma sjukdomar sprids via luften. 

Genom att kombinera dessa åtgärder kan man minska risken för smittspridning och främja hälsan hos våra hästar. 

Hos oss på Hogsta Ridsport kan du köpa produkter som på ett enkelt sätt kan hjälpa till med renhållning och desinfektion. 

För att du skall vara tillåten att åka på tävling så ska du kunna intyga att din häst är frisk...

Smittskydd allas vårt ansvar

Så här skriver förbundet:
Det är allas vårt ansvar att hålla våra hästar friska. För att inte utsätta varandras hästar för onödig smitta med sjukdomar finns i alla hästsporter strikta regler för hur sjukdomsfall, misstänkta och konstaterade, ska hanteras. Allt för att eventuell smitta ska hållas så begränsad som möjligt.

Det är viktigt att vara uppmärksam på hur hälsoläget är i stallet, inte minst för hästarnas välmående. Sjukdomar hos hästar kan ta allvarliga vändningar eller orsaka konsekvenser för andra hästägare om smitta förs vidare. Även gemensamma hästtransporter kan utgöra en smittorisk om man inte tänker på detta.

Det som till exempel ser ut att vara en enklare förkylning kan vara symptom på en allvarligare luftvägsinfektion, till exempel kvarka eller virusabort. Har hästarna inte hållits isolerade, eller varit på ett evenemang eller tävling, kan spridningen bli större än nödvändigt. Det kan orsaka ordentliga streck i räkningen för många ryttare, tävlingshästägare och för andra hästverksamheter och stuterier.

Det är alltså viktigt för all hästverksamhet att hästarna skyddas från smittor och att infektioner kan bekämpas effektivt.

Ansvar
Du som ryttare och hästägare är ansvarig för att din häst inte har med sig smitta till en tävlingsplats, eller annat tillfälle där flera hästar samlas. Det finns reglerat i TR I moment 112 och säger i korthet att;

ryttare som ska delta i tävling i Sverige respektive i internationell tävling är skyldig att förvissa sig om att:

 • hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte visat några tecken på smittsam sjukdom.
 • hästen under de senaste tre veckorna före tävlingens början inte vistats i stall där smittsam sjukdom förekommit, inte heller i stall där misstanke om sådan sjukdom förekommit.

Dessutom har hästägaren enligt TR I moment 166 ansvar för att underrätta ryttaren om sådant som kan påverka om den är i tävlingsmässigt skick. Smitta och misstanke om smitta är en sådan omständighet.

Inlägget skrivet av Eva Perninge 

Virkon S

Virkon S

Hansbo Sport

SEK99
Ocean Disinfektion - 1 liter
Hippofix® Surface Disinfection - 1 L
Desinfektions dimmer Nano Spray Machine
Surface disinfection OxyWipe
Surface Disinfectant Liv IPA 45%

You will also like this

 • EQUI compress motverkar svullna hästben

  EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

 • Varma senor och svala skydd

  Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

 • Dags att byta bett?

  Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

 • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

  Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

 • Smarta textilier

  Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

 • Happy Skin - Sommareksem

  Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

 • Mugg & Regnskållor

  Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

 • SilverHoney - Värsta Combon

  Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

 • Täckestemperaturguide

  Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

 • Woolpad - läkande och vårdande

  Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

 • Putsa som OS

  Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.

 • Tvätta fårskinn

  Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

 • Sadelpad - ja/nej - vilken?

  När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.

 • Mugg när den är som värst

  Med erfarenhet och kunskap från många håll, tipsar vi om flera sätt att få bukt på, om dun häst har fått, en efterhängsen mugg eller rasp.

 • Ariat ridskor

  Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

 • Skötselråd ridstövlar/ridskor

  Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l

 • Ridstövelguide - FAQ

  Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.

 • Vad gör kylning för hästen?

  Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

 • Varför kliar det?

  När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

 • Dubarrystövlar - så sköter du dem

  Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

 • Tillåtna bett i Dressyr TR

  Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

 • Så sköter du dina skor från Ariat

  Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

 • Skötselråd Icebug

  Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

 • Föltider

  Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

 • SAFEFIT - FAQ

  När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

 • V22 - för svalare hästben

  Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

 • CEECOACH - så fungerar den

  Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

 • Hästliniment – värme eller kyla?

  Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

 • Transportera hästen säkert

  Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

 • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

  Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.