• TOP Retailer Europe 2022
  • Leverans inom 2-4 dagar
  • Stort utbud
  • Fri frakt över 1500:- inom Sverige
Mugg när den är som värst
Lär dig mer

Mugg när den är som värst

Normalt sett så är det ganska lätt att ta hand om lindrig mugg men om du inte gör det, så kan det bli en riktigt efterhängsen plåga. Likaså under de leriga perioderna, då dessa förfärliga bakterier får lite lättare att tränga in i huden på din hästs ben, då hjälper det inte alltid med den "vanliga" omvårdnaden.

Vad är då mugg och varför får man den oftast värst på vita ben?
Mugg är en hudinfektion i hästens karled som i värsta fall kan utvecklas till rasp, vilket innebär att hudinfektionen har spridit sig upp över kota och skena. Utvecklingen går från lindrigt skorv till tjocka kakor av skorpor som vätskar sig och under är huden mörkt rosa och i vissa fall blödande. I sämre fall kan hudinfektionen göra så att även lymfkärlen blir inflammerade och hästen får då lymfangit.

Att det blir värre på vita ben är för att den vita huden är skörare och har inte samma naturliga skydd som pigmentet ger.

Hur minskar man risken att få mugg?
Undviker smuts och lera kan man enkelt säga, dock finns det fler skäl till att få mugg och rasp. Ibland kan det vara fodret man behöver titta på och under sommaren så finns det vissa växter som ökar risken för främst rasp på känsliga hästar. Se även till att hästen har sitt mineral- och vitaminbehov täckt, t ex har zink en stor potential att hjälpa kroppen att läka ut eksem och hudirritationer.

Idag finns det flera skydd på marknaden som är framtagna för att minska risken att lera och fukt skall krypa in i huden på hästens ben. Det är ett sätt att skydda hästens ben från lera, om marken är väldigt upptrampad. Vi har ett par sådana skydd - Mud boots - att välja mellan i vårt sortiment. 

Rengöring och att hålla karlederna torra, anpassa utrustningen så att det inte finns risk för skav. När det finns möjlighet dränera hagar, grusa och håll ordentligt rent i både hagar och box. Det är bakterier vi har att göra med. 
Tänk på att överdriven rengöring av huden kan tyvärr också vara skadligt då det naturliga skydd som huden har i sig själv kan bli skadat. Hovskägg får gärna vara kvar som ett naturligt skydd men om det inte går att hålla rent så är det kanske bättre att klippa bort det och låta det växa ut så snart hästen är fri från mugg eller rasp.

Vilken behandlig är bäst?
Oj, det beror på... I lindriga fall räcker det oftast med att rengöra med mild tvål, torka torrt och smörja in med en mjukgörande salva, typ Salicylsyrevaselin eller något av de olika mjukgörande salvor vi erbjuder i vårt sortiment. Redan nu är det också vettigt att fundera på om din häst har någon brist och kanske fylla på med ett brett mineralfoder eller använda någon av tillskotten som finns för att stödja hud och hårrem. De flesta utav dessa innehåller zink, som har visat sig ha god effekt om det ligger en mineralbrist i botten.

Om angreppet har blivit värre och hästen har fått tjocka skorpor, så behöver dessa lösas upp och försiktigt avlägsnas i samband med rengöring. Det görs bäst med fukt och en riktigt kletig salva/kräm/vaselin som man masserar bort skorporna med. Rengör och därefter kan det vara aktuellt med en receptbelagd salva.

I riktigt tuffa fall så hjälper inte salvor och bakteriedödande preparat eftersom bakterierna är så agressiva, då kan det även bli aktuellt att använda en receptbelagd medicin så som Hippotrim t ex.
Det kan vara värt att prova att "stänga in" muggen/raspen ordentligt i några dagar upp till ca en vecka. Låter det konstigt?
 
Jag minns en av mina hästar, Limone, hon hade höga fina vita strumpor och som en höst hade blivit angripen av ordentligt mycket rasp på ett av benen. Vi provade allt mellan himmel och jord, det var huskurer och receptbelagda mediciner om vartannat, allt utan framgång. Då tog jag beslutet efter att ha rådfrågat veterinären, att helt sonika stänga in hela benet för att få det så syrefattigt att bakterierna dog (många bakterier kräver syre för att överleva).
Det vi gjorde var att rengöra ordentligt, avlägsna så mycket skorv och skorpor som möjligt, torka och låta torka, smörja in med alcogel och bandagerade med ordentligt med bomull och vetrap. Sedan var det bara att vänta och se, bandaget fick såklart inte bli blött för fukten ville vi undvika. Efter en vecka när vi tog av bandaget var det som ett trolleri, den ilrosa huden hade återfått sin naturliga färg och allt skorv följde med bandaget av. Så nöjd!
Vi bandagerade ytterligare några dagar för att säkerställa att det inte skulle blossa upp igen, vilket det inte gjorde. Denna gång segrade vi!

Idag finns det en nygammal produkt på marknaden och i butiken, det är WoolPad som vi tar hem från Finland. WoolPad är klippt otvättad men värmebehandlad fårull (att den luktar kan jag säga), otvättad skall den vara för att bevara alla välgörande ämnen som finns naturligt i ullen för att skydda fårets hud. Ullen får man när man klipper fåren och padden görs genom att filta ihop ullen, mest att likna med fluffig bomull. Det här är ett bättre alternativ än att bara använda bomull, eftersom WoolPad innehåller naturligt stora mängder lanolin.

Nu hoppas jag att du har fått lite mer alternativ som kan hjälpa dig att lösa din hästs mugg/rasp-problem. Viktigt att inte låta det gå för långt och får hästen lymfangit, prata med din veterinär.

Warendorfsalva 500 ml
Woolpad

Woolpad

Woolpad

445 kr
Wound Cream

Wound Cream sårsalva

Carr & Day & Martin

239 kr
Neo-derma

Neo-derma

Veredus

359 kr
mud-boots-for-hast

Mud Boots

Woof Wear

1 199 kr
ARMA Deluxe Mud Socks
Zinksalva - 450 ml

Zinksalva - 450 ml

Biofarmab

319 kr
399 kr
Mud Gard - 690gr
96h

Liknande artiklar

  • EQUI compress motverkar svullna hästben

    EQUI Compress, ett revolutionerande kompressionsskydd för häst, att använda i förebyggande och vårdande syfte. Läs mer här

  • Varma senor och svala skydd

    Vilken risk och gör det skillnad, det är en fråga vi ställer oss. Om temperaturen i senan riskerar att blir så hög att den bryts ned, då behöver vi tänka till.

  • Dags att byta bett?

    Här bloggar vi på Hogsta Ridsport om våra tips och råd till dig som har svårt att hitta rätt, när det gäller utrustning och bett till din häst.

  • Sadelgjordar - vilken form ska jag välja?

    Vi bloggar om de olika sadelgjordarna som du finner hos EA Mattes. Valet blir enklare när man vet hur de är avsedda att användas.

  • Smarta textilier

    Hogsta Ridsport har ett brett sortiment med produkter framtagna för att förebygga skador och påskynda läkning om skada redan uppstått.

  • Happy Skin - Sommareksem

    Läs om hur Happy Skin kom till och vad det är som är verksamt mot knott och annat som skapar sommarklåda hos häst.

  • Mugg & Regnskållor

    Vad är mugg och regnskållor? Och hur kan vi hantera det? Läs mer från NAFs Chefsnutritionist!

  • SilverHoney - Värsta Combon

    Unik kombination av två ämnen med redan var för sig bra effekt på sårläkning. Här kan du läsa om Silver Honey® och varför det fungerar.

  • Täckestemperaturguide

    Är du osäker på vilken tjocklek du bör välja på ditt hästtäcke under vinterhalvåret? Ta hjälp av vår täckestemperaturguide!

  • Woolpad - läkande och vårdande

    Woolpad, en 100% ekologisk produkt, har visat otroligt effektiva resultat vid behandling av skorv, eksem eller mugg på häst.

  • Putsa som OS

    Vi har frågat Thomas Schumacher på vilket sätt man skall sköta ett kvalitétsläder. Här kan du läsa vilka tips vi fick.

  • Tvätta fårskinn

    Läs om hur du skall sköta ditt fårskinn från EA Mattes. Vill du få dina saker att hålla och vara fina länge, då hjälper råden du får av oss.

  • Sadelpad - ja/nej - vilken?

    När, varför och vilken eller inte alls är en fråga vi ofta får i butiken. Här kan du läsa om för- och nackdelar så som vi ser det.

  • Ariat ridskor

    Ariat ridskor kombinerar perfekt klassiska stilar och den senaste tekniken för att leverera högpresterande ridskor. Köp online eller i butiken Hogsta Ridsport.

  • Skötselråd ridstövlar/ridskor

    Det är alltid roligt att få hem ett par helt splitternya och fina ridstövlar eller ridskor men det l

  • Ridstövelguide - FAQ

    Vi tar här upp några vanliga frågor vi brukar få från våra kunder inför köp av ridstövlar.

  • Vad gör kylning för hästen?

    Kylning är ett sätt att hjälpa hästen att reglera kroppstemperaturen, men kan också användas för att förhindra att mindre skador utvecklas till allvarligare problem.

  • Varför kliar det?

    När är kliandet onormalt och vad är orsaken, kan vara svårt att veta. Det finns lite teorier och slutsatser i ämnet, samt hjälp att få.

  • Dubarrystövlar - så sköter du dem

    Köp kvalité och vårda ömt, det är smart för natur och plånbok. Läs och se hur du vårdar dina Dubarry skor och stövlar.

  • Tillåtna bett i Dressyr TR

    Inte alltid så självklart, vilka bett som är godkända eller ej. Principen har vi hämtat från TR II, även om inte betten är utskrivna var för sig.

  • Så sköter du dina skor från Ariat

    Ariat har ett eget rengöringskit samt råd kring hur du ska ta hand om dina produkter från dem beroende på vilket material de har.

  • Skötselråd Icebug

    Icebug har tagit fram tips kring hur du rengör, vårdar och skyddar dina skor.

  • Föltider

    Mycket skall hända och annat vill man verkligen inte skall hända i samband med fölning och dräktighet. Här tipsar Pavo om några saker.

  • SAFEFIT - FAQ

    När du väljer säkerhetsutrustning är det bra att läsa på, om hur den fungerar och hur den används rätt. Läs mer om SAFEFIT

  • V22 - för svalare hästben

    Vi vet att kroppen tar skada av höga temperaturer och det gäller självklart även hästens ben. Något som är bra är att ha svalare benskydd och här är V22 ett utmärkt val.

  • CEECOACH - så fungerar den

    Vill du veta mer om hur CEECOACH© fungerar och vad du bör tänka på, här kan du läsa mer. Vi har egen erfarenhet av detta tränarset och gillar det verkligen.

  • Hästliniment – värme eller kyla?

    Liniment kan ge en värmande eller kylande effekt beroende på vad man vill ha för känsla på det irriterade området. Vi förklarar varför!

  • Transportera hästen säkert

    Vi reser mer och mer med våra hästar och ponnyer, därför har vi listat några saker att tänka på. Transportera säkert och bekvämt för dig och hästen.

  • Att tänka på när du ska köpa ridstövlar

    Här listar vi det viktigaste att tänka på när du skall köpa ett par nya ridstövlar, oavsett prisklass eller stil. Många goda råd kan du läsa här.

  • Hur kan vi skydda hästen mot smitta?

    Med det mer mobila liv vi lever med våra hästar så har också risken för smitta ökat. Med ökad kunskap kan vi skydda oss bättre.

Hej, vi använder cookies för att denna sajt skall fungera bättre för dig.

Läs mer här