då behövs det lite hjälp

Normalt sett så är det ganska lätt att ta hand om lindrig mugg men om du inte gör det, så kan det bli en riktigt efterhängsen plåga. Likaså under de leriga perioderna, då dessa förfärliga bakterier får lite lättare att tränga in i huden på din hästs ben, då hjälper det inte alltid med den "vanliga" omvårdnaden.

Vad är då mugg och varför får man den oftast värst på vita ben?
Mugg är en hudinfektion i hästens karled som i värsta fall kan utvecklas till rasp, vilket innebär att hudinfektionen har spridit sig upp över kota och skena. Utvecklingen går från lindrigt skorv till tjocka kakor av skorpor som vätskar sig och under är huden alldeles rosa och i vissa fall blödande. I sämre fall kan hudinfektionen göra så att även lymfkärlen blir inflammerade och hästen får då lymfangit.

Att det blir värre på vita ben är för att den vita huden är skörare och har inte samma naturliga skydd som pigmentet ger.

Hur minskar man risken att få mugg?
Undviker smuts och lera kan man enkelt säga, dock finns det fler skäl till att få mugg och rasp. Ibland kan det vara fodret man behöver titta på och under sommaren så finns det vissa växter som ökar risken för främst rasp på känsliga hästar. Se även till att hästen har sitt mineral- och vitaminbehov täckt.

Idag finns det flera skydd på marknaden som är framtagna för att minska risken att lera och fukt skall krypa in i huden på hästens ben. Vi har ett par sådana att välja mellan i vårt sortiment. Kolla här.

Rengöring och att hålla karlederna torra, anpassa utrustningen så att det inte finns risk för skav. När det finns möjlighet dränera hagar, grusa och håll ordentligt rent i både hagar och box. Det är bakterier vi har att göra med. 
Tänk på att överdriven rengöring av huden kan tyvärr också vara skadligt då det naturliga skydd som huden har kan bli skadat. Hovskägg får gärna vara kvar som ett naturligt skydd men om det inte går att hålla rent så är det kanske bättre att klippa bort det.

Vilken behandlig är bäst?
Oj, det beror på... I lindriga fall räcker det oftast med att rengöra med mild tvål, torka torrt och smörja in med en mjukgörande salva, typ Salicylsyrevaselin eller något av de olika mjukgörande salvor vi erbjuder i vårt sortiment. Redan nu är det också vettigt att fundera på om din häst har någon brist och kanske fylla på med ett brett mineralfoder eller använda någon av tillskotten som finns för att stödja hud och hårrem. De flesta utav dessa innehåller zink, som har visat sig ha god effekt om det ligger en mineralbrist i botten.

Om angreppet har blivit värre och hästen har fått tjocka skorpor, så behöver dessa lösas upp och försiktigt avlägsnas i samband med rengöring. Det görs bäst med fukt och en riktigt kletig salva/kräm/vaselin som man masserar bort skorporna med. Rengör och därefter kan det vara aktuellt med en receptbelagd salva.

I riktigt tuffa fall så hjälper inte salvor och bakteriedödande preparat eftersom bakterierna är så agressiva, då kan det vara värt att stänga in muggen/raspen ordentligt i några dagar upp till ca en vecka. Låter det konstigt?
 
Jag minns en av mina hästar, Limone, hon hade vita höga fina strumpor och som en höst hade blivit angripen av ordentligt mycket rasp på ett av benen. Vi provade allt mellan himmel och jord, det var huskurer och receptbelagda mediciner om vartannat, allt utan framgång. Då tog jag beslutet efter att ha rådfrågat veterinären, att helt sonika stänga in hela benet för att få det så syrefattigt att bakterierna dog. Det vi gjorde var att rengöra ordentligt, avlägsna så mycket skorv och skorpor som möjligt, torka och låta torka, smörja in med alcogel och bandagerade med ordentligt med bomull och vetrap. Sedan var det bara att vänta och se, bandaget fick såklart inte bli blött för fukten ville vi undvika. Efter en vecka var alla bakterier borta, den rosa huden hade återfått sin naturliga färg och allt skorv följde med bandaget av. Så nöjd!

Idag finns det en nygammal produkt på marknaden och i butiken, det är WoolPad som vi tar hem från Finland. WoolPad är klippt otvättad fårull (att den luktar kan jag säga), vilket den skall vara för att bevara alla välgörande ämnen som finns naturligt i ullen för att skydda fårets hud. Ullen får man när man klipper fåren och padden görs genom att filta ihop ullen, mest att likna med fluffig bomull. Det här är ett bättre alternativ än att bara använda bomull, eftersom WoolPad innehåller naturligt stora mängder lanolin.

Nu hoppas jag att du har fått lite mer alternativ som kan hjälpa dig att lösa din hästs mugg/rasp-problem. Viktigt att inte låta det gå för långt och får hästen lymfangit, prata med din veterinär.